A kellemetlen interjúkérdés: meséljen magáról

szerző: Jobline
2016 április 21.

Sokakat váratlanul ér, ha nekik szegezik a fenti kérdést, pedig fel lehet készülni rá. Fel is kell.

A kérdés látszólag túl általános, ezért a jelölt könnyen zavarba jön, hirtelen nem tudja, pontosan mire lehet kíváncsi az interjúztató. Sokan lefagynak ilyenkor, és elkezdik felmondani az elejétől a szakmai önéletrajzukat, mások a hobbijukról tájékoztatják a HR-est, akit pedig egyáltalán nem érdekel, hogy a jelölt mondjuk négy év kitartó gyakorlás után már középhaladó szinten salsázik.
A két rossz megoldás helyett meg kell ragadni az alkalmat arra, hogy lelkesen előadjuk az elképzelésünket arról, miért pont nekünk találták ki a meghirdetett állást, egyben elmeséljük az interjúztatónak legnagyobb sikereinket, amelyeken felbuzdulva új célokat tűztünk ki magunk elé.

Három összetevő
Lendületesen és tömören a következő három dolgot kell összefoglalni.

1. Ki vagyok én?
Mutatkozz be szakmai szempontból. Erre fel kell készülni, ugyanolyan gyakorlást igényel, mint a megfelelő kézfogás (ami ne legyen túl férfias, de a döglötthal-effektus is kerülendő).
Jó válasz: „Sikeres account manager vagyok hat év nagyvállalati tapasztalattal a hátam mögött. Pályafutásom során elsősorban német és svájci szépségipari termékek értékesítésével foglalkoztam.”
Benne van a lényeg, tudni lehet, mi várható el tőled.
Rossz válasz: „Debreceni születésű vagyok, második gimnáziumban negyedik lettem a megyei matekversenyen, de énekkarosként is szép eredményeket értem el, aztán maximális pontszámmal vettek föl a főiskolára.”
Szép-szép, de csupa irreleváns információ, nem derül ki, miért lennél alkalmas a meghirdetett állásra.

 


 

2. Hangsúlyozd a legnagyobb eredményeidet
Az önéletrajzod ott van a HR-es előtt, de ne gondold, hogy a kedvedért kívülről megtanulta. Emelj ki 3-4 olyan momentumot a szakmai pályafutásodból, amelyekre büszke vagy, és jól példázzák, milyen kimagasló vagy a szakterületeden. Fontos: ez nem az a helyzet, amikor szerénynek kell lenned!
Jó válasz: „Az elmúlt három évben kétszer is előléptettek, munkám elismeréseként kéthónapos tréningre küldtek a cég külföldi anyavállalatához. Az általam összeállított csapat tavaly a Legjobb Team minősítést kapta.”
Tapasztalat, lelkesedés, sikerek: ez a lényeg veled kapcsolatban.
Rossz válasz: „Ügyfélkapcsolati területen fejlődtem a legtöbbet, mert kezdetben voltak kommunikációs problémáim. De beleástam magam a szakirodalomba, és trénerhez is jártam, így három év alatt már eljutottam addig, hogy gyakran rám bízták a legproblémásabb eseteket.”
Amikor rövid idő alatt kell meggyőznöd valakit arról, hogy te vagy a legalkalmasabb a meghirdetett állásra, nem fáraszthatod azzzal, hogy beavatod, milyen drámai nehézségeken keresztül vezett az utad. Az eredményeket kell bemutatnod.

3. Miért vagy itt?
A csattanó az legyen, hogy megindoklod, miért szeretnéd megkapni az állást.
Jó válasz: „Bár nagyon szeretem a mostani munkámat, és igazán meg is becsülnek, izgalmasabb feladatokra vágyom, mert úgy érzem, vannak még előttem nagyobb lehetőségek.”
Logikus és főleg pozitív célmegjelölés, ilyen fejlődni akaró alkalmazottra vágyik egy munkáltató.
Rossz válasz: „A cég, ahol most dolgozom, pénzügyi nehézségekkel küzd, a főnökkel sem tudok kijönni, ezért úgy érzem, más munkahelyet kell keresnem.”
Fájdalmasan őszinte válasz, de azt sugallja, hogy bármilyen céghez szívesen elmennél dolgozni, annyira rosszul érzed magad a mostani helyen. Ez azonban kevés, a HR-es arra kíváncsi, miért pont őket választottad. Ráadásul megsértettél egy fontos szabályt: az aktuális munkahelyedről akkor sem szabad semmi rosszat mondanod, ha tényleg maga a pokol.

Általános szabályok
Ne akarj túl sok információt belezsúfolni a válaszodba. Ez még csak a bemelegítő kérdés, ha az interjúztató kíváncsi bizonyos részletekre, rá fog kérdezni.
Hagyd, hogy belekérdezzenek. Nem kell elhadarnod a választ. Ha látod, hogy érdeklődés csillan meg a HR-es szemében, engedd, hogy dialógus legyen a monológodból. Jobb hangulatú, ezért eredményesebb lesz az interjú, ha már az elején oldott beszélgetéssé alakul.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen