Az álláskeresés 4 legfájdalmasabb oldala

szerző: Jobline
2016 május 06.

Nemcsak a szerelem átkozott gyötrelem, hanem az álláskeresés is. A legjobb ellenszer: tedd kevésbé megterhelővé. Segítünk.

Nem kaptad meg a béremelést, amit megérdemeltél volna. A főnököd este 11-kor e-mailt küld, pedig nincs is nyomós oka rá. Felébredtél tegnap, és rájöttél, hogy ennél többet érdemelsz, és soha nem akarsz többé táblázatok kitöltésével fáradozni.

Bármi is legyen az ok, eldöntötted, hogy állást keresel. Több hónapig tartó vacillálás után már biztosan tudod, hogy semmi értelme maradnod. Sőt olyannyira elszánt vagy, hogy eltervezted, a hétvégén már be is indítod a folyamatot: felülvizsgálod az önéletrajzodat, e-mailezel a volt kollégákkal, frissíted a LinkedIn-profilodat. Aztán vasárnapra kisüt a nap, és az Instagramod szerint a barátaid nem messze tőled ütik el az időt. Ez nem szép tőlük, tekintve, hogy épp azzal küzdesz, hogy a motivációs leveled érdekesebb legyen, és ordítasz a Microsoft Worddel, mert a szöveg itt-ott elcsúszott, és fogalmad sincs, hogyan kell úgy szerkeszteni, hogy ne ugorjon el jobbra a bekezdés.

Aztán az is eszedbe jut, mennyire utáltál régen állást keresni. És ez az érzés nem változott, sőt…

Ezzel mindenki így van. Ha ez a folyamat szórakoztató volna, a barátaid nem lennének odakint ezen a csodás napon, hanem melletted szenvednének, és azért könyörögnének, hogy lektoráld az önéletrajzukat. De még mielőtt teljesen feladnád, és lemondanál a kinézett pozícióról, engedd meg, hogy beszéljünk az álláskeresés legrettenetesebb részeiről, és egyben eláruljuk, hogyan tudnál kicsit kevesebbet szenvedni. Hiszen ha egyszer megtalálod álmaid állását, úgy fogod érezni, megérte a fáradságot.

1. Az álláskeresés munka
A következő nagy lehetőség sok izgalmat tartogathat. De ez nem söpri el azt a tényt, hogy sok munkába kerül megtalálni. Főleg abban az esetben, ha még állományban vagy, és csak este 6-7 óra körül toppansz be a lakásba, teljesen kimerülve a nap fáradalmaitól. Több mint valószínű, ilyenkor már hiába próbálod megfogadni a szakértők tanácsait, semmi kedved nincs vidám modorban e-maileket küldözgetni korábbi kollégáidnak.

Tedd kevésbé megterhelővé
Fogd vissza magad. Nem üldöz a tatár! Ha még dolgozol, menj el pontban a munkaidő végén, és ne mondj minden projektre, megbízásra automatikusan igent. A nem sürgős e-maileket hagyd holnapra. Szállj ki a jelenlegi helyzetedből, és fókuszálj arra, milyen szeretnél lenni a jövőben. Nem kell nagyon messzire menned, csupán lépj kicsit vissza a napi teendőktől, hogy megelőzd az álláskeresési kiégést.

2. Nem lehetsz nagyon szerencsés
Vagy csak nagyon ritka esetekben. Még ha tegnap fel is mondtál, ne gondold, hogy álmaid lehetősége sült galambként a szádba pottyan már holnap este. Valószínű sok körön kell túljutnod, amíg megtalálod az igazit. Ez persze frusztráló, hiszen értékes időt szentelsz a keresésnek, ezért azt várod, hogy azonnal eredmény szülessen.

Tedd kevésbé megterhelővé
Azonban ez nem történik meg villámgyorsan, ami annyit is jelent, hogy nem kell sietned, és mindent azonnal elintézned. Adj magadnak egy kis pihenőt, és ne stresszelj azon, mit kell gyorsan még elintézned.

 

 

3. Az álláskeresés tele van csalódással
Annak ellenére, hogy minden egyes feltételt ellenőriztél az álláshirdetésben, és ennek megfelelően küldted el az önéletrajzodat, mégsem hívnak fel. Vagy ha mégis, többet nem hallasz a HR-menedzserről. Vagy ami még talán ennél is rosszabb, végigküzdöd magad egy ötfelvonásos interjúsorozaton, már azt hiszed, te leszel a befutó, hiszen még az ügyvezetővel is találkoztál, majd egy általános e-mail vár rád másnap, hogy sajnos nem téged választottak.

Tedd kevésbé megterhelővé
Nincs egyetlen olyan motiváló idézet sem a világon, mely békével öntene el a folyamatos visszautasítás után. Még az a bölcsesség sem nyugtat meg, hogy „minden okkal történik”. Ugyanakkor valami kicsit leapaszthatja a visszautasító e-mailek árját a postafiókodban: némi networkingtevékenység minden egyes jelentkezésed után. Minél több kapcsolattal rendelkezel, annál nagyobb az esélye, hogy az önéletrajzod a megfelelő kezekbe kerül. Minél több embert ismersz, annál jobban reménykedhetsz abban, hogy valós és értékelhető visszajelzéseket kapsz majd. Ha pedig levontad a következtetést, hogy valahol hibázhatsz az interjúk során, mert sosem tudsz végigmenni a teljes procedúrán, beszélj egy karriertanácsadóval.

4. Nehéz a főnököd szemébe hazudni
Mindamellett, hogy szabadidődet kereséssel töltöd, még aktuális főnököd előtt is színlelned kell, és ha korábban kell elmenned, mindig a fogorvosra fogod, vagy a hivatalokra, esetleg a „beteg” gyerekekre.

Tedd kevésbé megterhelővé
Erre a problémára nincs igazi megoldás, ám az interjúidőpontokkal kapcsolatban sokszor rugalmasak a cégek, ezért időzítsd a találkozókat a nap végére. Így nem kell többet a Google-ban kutatásokat végezned arról, vajon milyen testi probléma igényel azonnali orvosi ellátást, ami miatt csak később érsz be, vagy nem tudsz bent maradni a munkaidő végéig…

Új állást találni nem könnyű munka. Olyat, ami még érdekel is, még kevésbé. De ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnod, vagy el kell fogadnod az első lehetőséget, ami szembejön, esetleg passzív-agresszív kommenteket írogatnod a barátaid Facebook-posztjai alá, csak azért, mert épp nem tudsz velük lenni. A jó állás valahol vár rád, és amint célba érsz, el fogod felejteni ezt az egész tortúrát.

Innen merítettünk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen