Telefonos interjú: figyelj oda a testbeszédedre!

szerző: Jobline
2016 június 13.

Furán hangzik: miért érdekes a testbeszéd telefonálás közben, hiszen a másik fél nem lát minket? Látni nem lát, viszont hall, a hangunkat pedig befolyásolja, milyen pozitúrát veszünk fel és mit csinálunk beszélgetés közben.

Hétköznapi beszédszituációban is bárki meg tudja mondani, hogy a vonal másik végén hogyan érzi magát a beszélgetőpartner: vidám, oldott, feszült, lelkes, netán elkalandozik a figyelme? Egy profi interjúztató még hathatósabban meg tudja állapítani, milyen lelkiállapotban van a célszemély, és messzemenő következtetéseket von le, amelyek befolyásolhatják a karrieredet. Ezért nem mindegy, milyen a tesbeszéded, amikor telefonon kommunikálsz.

Peggy McKee karrierszakértő hét jó tanáccsal szolgál, mire kell ügyelni telefoninterjú közben.

Gyakorold az erőpózt
Nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de sokaknak segít az erőpóz – ezt ajánlja Amy Cuddy, a Harvardon tanító pszichológus. A minta két szuperhős, Wonder Woman és Superman jól ismert póza: állj közepes terpeszbe, húzd ki magad, kezek a csípőn, az áll büszkén felszegve. Az interjú előtt pár perccel vágd magad ebbe a pózba, és képzeld magad szuperhősnek. Érezd, ahogy átjár az önbizalom, tudatosítsd, hogy legyőzhetetlen vagy. Ez a magabiztosság a hangodon is átjön, amikor sor kerül a telefonos interjúra.

Állj fel
Telefonos értékesítőknél az egyik alapszabály, hogy állva kell tárgyalni az ügyféllel. Ha félig összeroskadva kucorogsz az asztalnál, a hangod is kicsit lagymatag és fáradt lesz, állva viszont erőteljesen és lendületesen tudod közvetíteni, amit mondani szeretnél, mert több energiát és magabiztosságot sugárzol.

Járkálj
Szintén embere válogatja, mennyire hatásos ez a technika, de ha az átlagosnál izgulósabb vagy, a járkálás segíthet az idegesség levezetésében, és lendületet is ad. Amerikában egyébként nemrég jött divatba, hogy könnyed mozgás – séta, kocogás, biciklizés – közben folytatnak üzleti tárgyalásokat, és a facebookos Zuckerbergről is tudjuk, hogy a Szilícium-völgyben abszolvált hosszú séták közben üt nyélbe milliárdos bizniszeket. A dologban tehát lehet valami.

 

 

Amy Cuddy Wonder Woman erőpózát demonstrálja
Amy Cuddy Wonder Woman erőpózát demonstrálja


Ha muszáj ülnöd, ülj egyenesen
Amennyiben ülnöd kell (például mert jegyzetelsz), húzd ki magad, különben a hangod fáradt, erőltetett lehet, ami azt a benyomást keltheti, hogy nem vagy elég lelkes, nem is érdekel igazán a lehetőség. Az egyenes testtartás ráadásul jobb légzést biztosít, amitől magabiztosabb lesz a hangod.

Csak lazán
Akár állsz, akár ülsz, akár sétálsz, igyekezz laza lenni, mert a feszültséget hallani lehet a hangodon. Ne fond össze a karodat a mellkasod előtt vagy ne könyökölj, mert ez is átjön beszélgetés közben.

Ne mocorogj, ne babrálj semmit
Feszült helyzetben – mint egy telefonos interjú – sokan hajlamosak idegesen izegni-mozogni, az ujjaikkal vagy a lábukkal dobolni, esetleg a golyóstollat kattogtatni. Ez nemcsak a beszédhangra van hatással, hanem tisztán hallható a telefonban, és sokatmondó üzenetet küld az interjúztatónak: stresszes, labilis alannyal van dolga, aki nem biztos, hogy megállja a helyét éles helyzetben.

Mosolyogj
Ez is különös, de ha valaki mosolyog, az áthallatszik a telefonon. Ahogyan az ellenkezője is: amikor feszülten, merev szájjal beszélsz, az negatívan befolyásolja a hangfekvésedet. A mosoly nyugalmat és magabiztosságot sugároz, és közelebb visz ahhoz, hogy megkapd az állást.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen