5 hasznos tipp: így tedd magad érdekessé az állásinterjún

szerző: Jobline
2016 augusztus 09.

Egy vonzó állásra sok jól felkészült jelölt pályázik, ezért ki kell tűnnöd a versenytársak tömegéből. Van ötletünk, hogyan.

Nagy öröm, hogy behívtak állásinterjúra, alaposan fel is készültél: saját magadból, a cégből, ismered a ravasz kérdésekre adott frappáns válaszokat és a helyes tesbeszéd rejtelmeivel is tisztában vagy. Csakhogy a többieket sem ejtették fejre, nyilván ők is rágugliztak minden fontos témára és álmukból felkeltve is fújják a leckét. Ezért olyan fontos, hogy sokkal érdekesebb legyél, mint egy eminens diák, és gyorsan megkedveljen a HR-es.

A Careerealism jó tanácsai következnek, hogyan lehetsz sokkal vonzóbb jelölt, mint a többiek.

Beszéltesd az interjúztatót
A legtöbb ember szeret saját magáról beszélni, és ösztönösen megkedveli a másikat, ha érdeklődést tanúsít iránta. A bemelegítő beszélgetés után kezdj el olyasmiket kérdezgetni, miért választotta ezt a szakmát, miért érzi jól magát a cégnél, vagy ha esetleg te is hasonló területen szeretnél elhelyezkedni, mit kellene tenned. Biztosan elhangzik majd valami a válaszokban, amikre rá lehet kérdezni – például ha eredetileg tanár volt, de pályát változtatott, erről hosszan lehet elmélkedni –, és máris érdekes irányokba kanyarog a beszélgetés, elvesztve kihallgatás jellegét. Ha felfedezel valamilyen személyes tárgyat az irodában, ami lehet egy fénykép arról, mekkora halat fogott fogott Horvátországban vagy lóg a falon egy oklevél, amely tanúsítja, hogy körbefutotta a Velencei-tavat, arra is rá lehet kérdezni. (Persze ha a beszélgetés egy csupasz tárgyalóban zajlik, sajnos mindez nem játszik.)

Minél informálisabbá válik a beszélgetés, annál valószínűbb, hogy a végén szinte úgy váltok el, mintha ismerősök lennének, és ez hatással lesz arra, miként dönt a HR-es a befutó jelöltek kiválasztásakor.


Készülj érdekes szakmai kérdésekkel

Ez szorosan kapcsolódik a fenti ponthoz. Minden iparágban mindig történik valami. Lemondott a konkurencia vezérigazgatója, a kormány egyeztetés nélkül új jogi szabályozással rúgja fel a status quót, kivonul vagy bevonul egy multi, konkurens terméket készülnek bevezetni a piacra, sorvad az iparág, mert hanyatt-homlok menekül a szakképzett munkaerő.  Ezek mind-mind fölvethető témák, s a velük kapcsolatos kérdések arról tanúskodnak, hogy folyamatosan tájékozódsz, perspektívákban gondolkodsz, és érdekes beszélgetőpartner vagy. (Ötlet: a felkészüléshez olvasd a HVG-t!)

 Készülj érdekes válaszokkal

Az eminens jelöltek korrekt válaszokkal készülnek a várható kérdésekre, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Például egy értékesítési szakember arra kérdésre, hogy mi volt a legnagyobb kihívás a pályafutása során, olyan helyes választ adhat, hogy x százalékkal túlteljesítette a sales tervet, pedig a csapat tagjai közül hárman is hetekig otthon feküdtek influenzával és közben többször is összeomlott az informatikai rendszer.
Ez szép teljesítmény, de nem túl izgalmas. Állj elő érdekes történettel, amit a korrekt szakmai válaszhoz mellékelsz (mert azért arra is szükség van). Például ha elmeséled, hogy részt vettél a lakótelepi közösségi kert létrehozásában, leküzdve a savanyú képű önkormányzati előadók ellenállását, ezzel azt bizonyítod, hogy jó csapatjátékos vagy és lelkesedni tudsz hasznos ügyekért, ráadásul nem merengsz folyton romkocsmák homályában, hanem a palántáidat is szereted nevelgetni a toronyházak tövében.


Csillogtasd meg a stílusodat

Az állásinterjú-protokoll kifogástalan megjelenést ír elő az öltözéket és a személyi higiénét illetően egyaránt, és ezeket a szabályokat valóban be is kell tartani. De ha van olyan kiegészítőd, amivel azt sugallhatod, hogy vicces és felszabadult személyiség vagy, bátran vidd magaddal az interjúra. Ez lehet szemüveg, óra, különleges, de azért visszafogott ékszer, exkluzív tervezésű táska vagy egyedi dizájnercipő. (E téren a lányok kétségtelenül előnyben vannak.) A lényeg, hogy a stílusos darab ízléses legyen, ami éppen csak egy leheletnyit bolondítja meg a makulátlanul professzionális külsőt.


Vesd be a mappa-technikát

Amikor felkészülsz az állásinterjúra, és már megismerted a cég működését, írd össze, mit csinálnál az új pozícióban az első, a második és a harmadik hónapban. Ez nem könnyű feladat, mert alapos kutatást kell végezni hozzá, de az eredmény kárpótol a fáradságos munkáért. A tökéletesre csiszolt munkatervet az interjú végén húzd elő a mappádból (innen a technika neve), és add oda búcsúzásképpen a HR-esnek. Ez egyfajta névjegy, ami emlékezteti őt arra, hogy értékes jelölttel találkozott. Egyben hatásos marketingfogás is: arra figyelmeztet, hogy nem szabad elszalasztani azt a munkaerőpiaci csúcsterméket, aki te vagy.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen