8 fontos tanács idősebb álláskeresőknek

szerző: Jobline
2016 október 17.

A fiatal pályakezdőknek nyújtott álláskereséssel kapcsolatos tanácsoknak se szeri, se száma, és az 5 vagy 10 év munkaviszony után karrierváltásra készülő álláskeresőknek is számos ötlet áll a rendelkezésére. De hol vannak a konkrét tanácsok az 50 feletti korosztálynak?

A The Muse cikkében egy karriertanácsadó osztja meg tippjeit az ötvenes korosztály problémáira szabva:

1. Gondoljuk át, hol számítunk értékes munkaerőnek
Nézzünk körül azokban az ágazatokban, ahol a kort inkább előnynek, mintsem potenciális tehernek tartják. Gondoljuk át azokat a munkaköröket, iparágakat, vegyük számba azokat a cégeket, ahol a szenior szakembereket megfelelően értékelik. Példák lehetnek erre az olyan munkakörök, ahol az ügyfelek idősebb felnőttek (pl. gondozó, nyugdíjas szolgáltatások, egészségügy), vagy olyan fiatal felnőttek, akiknek idősebb, bölcsebb támogatásra van szükségük (pl. olyan nonprofit szervezetek, amelyek hátrányos fiatalokat támogatnak). Vajon milyen munkakör illeszkedik a fő karriervonalunkhoz? Ne becsüljük le az érettség értékét.

2. Maradjunk fontosak
Több évtizedes tapasztalatunk eléggé frusztráló lehet azon a munkapiacon, ahol az Y-generációs munkavállalók vetették meg a lábukat. A fiatalság eszméje amúgy is túlértékelt manapság, de ez még nem jelenti azt, hogy az idősebb generáció tagjai ne lennének értékes munkaerők. Első lépésként távolítsuk el a 15 évnél korábbi munkatapasztalatokat az önéletrajzunkból, legyünk biztosak abban, hogy a LinkedIn-fotónkon magabiztosságot és kedvességet sugárzunk. Mutassuk be magunkat úgy, mintha gyors tanulók lennénk, és képesek volnánk hatékony megoldást nyújtani tapasztalatainknak köszönhetően. Érezzék rajtunk, hogy lépést tartunk a jelenlegi piaccal, és ismerjük annak terminológiáit.

3. Tudjuk, mi a piaci értékünk
Fókuszáljunk az erősségeinkre az álláskeresés alkalmával. Az életkorral együtt jár egyfajta bölcsesség, látásmód, érettség, élet- és munkatapasztalat. Ezeknek az értékeknek a mentén pozícionáljuk magunkat a piacon. Készségeink legyenek napra készek, vagy keressünk olyan tréningeket, amelyekkel új tudást adhatunk hozzá az eszköztárunkhoz. A kor nincs az irányításunk alatt, de a cselekedeteink és a hozzáállásunk igen.

 


4. Értékeljük a diverzitásban betöltött szerepünket
Az életkor egy eszköz: gondoljunk úgy rá, mint a sokféleség egyik fontos elemére. A gondolatok sokszínűsége kritikus pont a túléléshez azoknak a mai cégeknek a számára, amelyek ügyfeleik és felhasználóik generációs sokszínűségével büszkélkedhetnek. Akármelyik generációba tartozunk is, használjuk a tapasztalati éveinket előnyként arra, hogy megmutassuk, mennyi mindent értünk, és hogyan tudjuk kiszolgálni a különféle igényeket.

5. Hívjuk fel a figyelmet a teljesítményünkre
Sajnos az életkoron alapuló diszkrimináció létezik, de jó hír, hogy az önéletrajz ma már nem jelenti a tapasztalatok kronológiai felsorolását. A munkáltatókat sokkal inkább az eredmények érdeklik, különösen azok, amelyek az elmúlt 10-15 évben történtek. Az önéletrajzunknak tehát eredményalapúnak kell lennie, amely tartalmazza elért teljesítményeinket, és megmutatja, mire vagyunk képesek.

6. Ne féljünk a változásoktól
Még a leggyakorlottabb álláskeresők is félhetnek attól, hogy talán túl késő már új dologba kezdeniük. A Pay Scale tanulmánya azt találta, hogy 82%-a lett sikeres azoknak az embereknek, akik 45 éves koruk után döntöttek a karrierváltoztatás mellett, és sokan azt jelezték, hogy boldogabbak az új pozíciójukban és többet is keresnek. Vagyis, ha új utakra szeretnénk lépni, nézzük meg, mi szükséges ehhez, menjünk vissza az iskolába, vagy végezzük el a szükséges képzéseket, és legyünk biztosak magunkban.

7. Legyünk naprakészek
Olvassunk az adott iparág szakirodalmában, és mindig vegyük fel a fonalat a legújabb trendekkel. Soha nem kapjanak azon, hogy nem vagyunk tisztában a legutóbbi közösségi média felületekkel vagy a legújabb publikációkkal, amelyeket minden bennfentesnek illik elolvasnia. Ha olyan aktuális téma merül fel, amelyről mindenki beszél, akkor nekünk is tudnunk kell róla. Képességeink és tudásunk tekintetében is legyünk frissek, hogy az életkorunk ne tudjon visszatartani minket.

8. Aktiváljuk a kapcsolati tőkénket
Számtalan kutatás és felmérés rámutatott, hogy 80-85%-ban kapcsolati tőkén keresztül jutunk álláshoz. Lépjünk túl azon, hogy az önéletrajzunk továbbítása elég ahhoz, hogy tudjanak rólunk. Ehelyett, lássuk el a kapcsolatainkat olyan konkrét információkkal, amelyeket alkalomadtán továbbadhatnak saját körüknek. Például készítünk egy listát az eredményeinkről, amelyek részletekbe menően megmutatják, mennyire lennénk megfelelőek az adott pozícióhoz.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen