Mondjon egy viccet! Így válaszolj, ha ezt a feladatot kapod az állásinterjún

szerző: Jobline
2016 november 23.

Ártatlan kérdésnek tűnik, de könnyű elbukni vele. Egy vicc többet elárul rólad, mint gondolnád. Különösen, ha rossz viccet választasz.

A „Mondjon egy viccet” kéréssel az interjúztatónak több célja lehet, mutat rá Bernard Marr.

* Kisiklatni a jelöltet arról a vágányról, amelyen a betanult kérdésekre betanult válaszokat adva kényelmesen halad. A HR-es értékeli, ha valaki alaposan felkészült az interjúra, de arra kíváncsi, kicsoda a jelölt valójában, ezért elő akarja csalogatni az eminens külső mögött rejtőzködő eredeti személyiséget. Ez a „vicces” feladat kiválóan alkalmas erre.


* A viccmesélésnek köszönhetően az is kiderül, a jelölt mennyire tud feloldódni egy kevésbé formális helyzetben.


* A reakcióidő (meddig gondolkozik a jelölt azon, hogy milyen viccet meséljen) és a vicc jellege elárulja, hogyan reagál az álláskereső egy váratlan helyzetben, azaz milyen a problémamegoldó képessége.


Természetesen nem tréfadolog, hogyan válaszol a jelölt.


* A vicc legyen egyszerű. Olyan ártalmatlan és tiszta poénnal kell előállni, amelyet egy csapat kisiskolásnak is el mernénk mesélni a szigorú osztályfőnök jelenlétében.


* Senkit ne sértsen a vicc. Rengeteg a rasszista, szexista, szőkenős, kövéremberes, különböző felekezeteket kifigurázó vicc, és bár akad közöttük kiváló is, ilyesmivel akkor sem szabad előállni egy állásinterjún. Nemcsak azért, mert hátha az interjúztató is érintett, hanem mert ezek a viccek végtére is ízléstelenek, mint a legtöbb Adam Sandler-film. Például ilyet nem illik, még ha jókora adag irónia is van benne: „Egy katolikus pap, egy rabbi, egy buddhista szerzetes, egy prostituált, egy meleg férfi, egy ló, egy elefánt, egy orvos és egy ügyvéd bemennek a bárba. A csapos odavágja a rongyot a pultra: ez meg mi a búbánat? Valami vicc?!”


* Legyen rövid. Sőt, minél rövidebb, annál jobb. Fölösleges bonyolult történetmesélésbe bocsátkozni, mert csak telik vele az idő, az interjúztató figyelme elkalandozhat, ráadásul nem is a viccre kíváncsi. A texasi kopó például mindig kapóra jön: „Chuck Norris elszámolt a végtelenig. Kétszer.”


 * A vicc szóljon az adott közönségnek. Az emberek szeretik az olyan vicceket, amiktől jólérzik magukat. Rendőrnek nyilván nem mesélünk rendőrviccet, mert megsértődhet. Mondjuk ha valaki programozói posztra pályázik, próbálkozhat ilyen viccel: „Egy villanyszerelő, egy vízvezetékszerelő és a Microsoft egyik mérnöke autóval utaznak. A kocsi hirtelen lerobban. A villanyszerelő: nézzük meg a kábeleket, biztosan elektromos hiba történt. A vízvezetékszerelő: ellenőrizzük a csöveket, hátha eldugult valami. A Microsoft mérnöke: csukjunk be minden ablakot, szálljunk ki, aztán szálljunk vissza, nyissuk ki az ablakokat, és próbáljuk újraindítani a motort.” Arra ügyelni kell, hogy ne legyen túlságosan szakmai a csattanó – ezt a viccet például olyasvalaki nem értheti, aki nem használ Microsoft-termékeket, igaz, ezt egy HR-esről nem lehet feltételezni. (Lásd a következő pontot.)


* Ne hozzuk zavarba a hallgatóságot. Ha túl bonyolult a csattanó vagy különleges képzettséget igényel, közönségünk kényelmetlenül, pontosabban butának érezheti magát, ami egy állásinterjún nem előnyös. Jelen sorok íróját például egyszer egy kollégája hazavitte Bora típusú Volkswagen személygépkocsijával. Megérkezvén szerző a kocsira mutatott: fusson, akinek nincs Bora. A kolléga nagyon értetlenül nézett. Vagy azért, mert nem ismeri Ady Endre A fekete zongora című versét (ennek egyik sora így hangzik: „fusson, akinek nincs bora"), vagy mert nem fogékony a szójátékokra. Azóta mindenesetre kevesebbet beszélünk egymással.


* Ne legyen rétegvicc. Lehet a popkultúrának olyan szeglete, amelyet a HR-es nem ismer, ezért felejtsük el azokat a viceket, amelyek csak mániákus YouTube-felhasználóknak vagy videójáték-rajongóknak mondanak valamit. Maradjunk a klasszikusoknál: a székelyeknél vagy Mórickánál, és nem fogunk mellélőni.


Jó tanács: viccekből ugyanúgy fel lehet készülni, mint a klasszikus interjúkérdésekből. Érdemes nézegetni a nagy hírportálok dilirovatait, ahol a szerkesztőség napi termését gyűjtik össze, illetve a kimondottan viccekre szakosodott internetes oldalakat, a külföldieket is beleértve.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen