Ennek a 11 tanácsnak a megfogadásával akár 30 perc alatt is sokat javíthatsz életminőségeden

szerző: Jobline
2016 december 14.

Próbálj ki párat, és rá fogsz jönni, hogy mindegyik működik.

Életünk jobbá tételéhez nincs nagy gesztusokra szükség, sokkal inkább kisebb dolgokat kell rendszeresen elvégeznünk. A munka, a család, a számlák befizetése, a sok-sok intéznivaló mellett persze nem mindenkinek akad túl sok ideje az önfejlesztésre, ezért kezdetnek már az is jó, ha csupán harminc percet áldozunk magunkra egy héten. A The Muse cikke azt tanácsolja, hogy próbáljunk ki egyet (vagy kettőt, vagy ötöt…stb.) a tizenegy tevékenység közül, és nézzük meg, hogyan leszünk egyre inkább önmagunk, bármit is jelentsen ez: a magabiztosságunk megnövekedését, a stressz csökkenését, a mélyebb kapcsolatok létrehozását, vagy a jobb egészséget.

1. A mindfulness, avagy a tudatos jelenlét megvalósítása
Az úgynevezett mindfulness, amelynek magyar megfelelőjére inkább csak olyan körülírást találni, mint „tudatos jelenlét”, „éber tudat”, „tudatos figyelem”, nem meditáció a szó klasszikus értelmében, ezért nincs szükség arra, hogy éveken át gyakoroljuk, esetleg jóga pozíciókban próbáljuk ellazulni. A mindfulness, vagyis a jelenbe való megérkezés tulajdonképpen egyszerűen kivitelezhető, de mivel arra vagyunk kondicionálva, hogy folyamatosan a „fejünkben éljünk”, vagyis a múltba vagy a jövőbe kalandozzunk, némi gyakorlás szükséges ahhoz, hogy minél több időt tudjunk mentálisan is a jelenben tölteni. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha figyelmünket valami jelen idejű cselekvésnek szenteljük, például megfigyeljük a légzésünket. Ám mivel a mindfulness nem ugyanaz, mint a meditációban való elmélyülés, egyszerű, hétköznapi feladataink során is képesek vagyunk létrehozni ezt az állapotot, ha egyszerűen csak arra koncentrálunk, ami épp történik, például ha figyelmünket egyetlen egy dolognak szenteljük (egy feladat megoldásának, étkezésnek…stb.). Vagyis felejtsük el a multitaskingot, hetente legalább 30 percre engedjük el a gondolkodás kényszerét, és csak arra figyeljünk, amit épp csinálunk!

2. Alakíts ki következetes reggeli rutint
Ha szeretnéd, hogy este egy produktív nap álljon mögötted, minden feladatot ossz apró lépésekre, majd tervezz meg mindent, kezdve a nap végétől visszafelé reggelig. Talán picit megterhelőnek tűnik ez az eljárás, pedig működik, hiszen nap közben nem fogsz annyit hezitálni azon, mit kell tenned.

3. Gondolj a lefekvésre is
A nyugodt alvás érdekében jól teszed, ha előre felkészülsz a következő napra: bekészíted a másnapi ebédedet, kikészíted a ruháidat, ezután pedig olyan tevékenységet végzel, mely felkészít az alvásra. Lehet ez könyvolvasás, meditáció, vagy a Facebook hírvonal áttekintése.

4. Az asztalodtól távol étkezz
Ha ebédidő van, szakítsd el magunkat végre az irodai asztaltól. Egyrészt azért, mert egy kis szünet sosem árthat, másrészt mert így munkaidő alatt is foglalkozhatsz kicsit a személyes életeddel. Ha adsz magadnak egy kis időt az irodában, egy lépéssel közelebb kerülsz egy egészségesebb élethez.

5. Nézz TED előadásokat/Podcastokat
A TED előadásokból sokat tanulhatunk önmagunkról, inspirálódhatunk, és ötleteket gyűjthetünk vágyott dolgaink megvalósításához. Ráadásul csupán 20 perces előadásokról van szó, ezért bármikor beiktathatod a napi rutinodba.

 


6. Gyűjtsd egy csokorba a kisebb feladatokat
Az apró-cseprő, túl sok munkát nem igénylő feladatokat egyszerre végezd el. Így egyrészt megvéded magadat a későbbi multitaskingtól, amikor majd az e-mailek özöne miatt nem tudod a munkádat végezni, másrészt gyorsan túlesel azokon a feladatokon, melyek amúgy sincsenek annyira az ínyedre.

7. Törődj magaddal
Mióta nem voltál már egy jó masszázson, manikűrösnél, fodrásznál…stb? Lehet, ez a te heted, hogy mindezt a mulasztást bepótold. Van olyan játék, amit már rég szerettél volna letölteni? Vagy egy új étterem, ahová szívesen elmennél? Ne vedd el magadtól ezeket a lehetőségeket.

8. Porold le a céljaidat
Lehet, készítettél már újévi fogadalomlistát, vagy felállítottál pár célt erre a hónapra. De tettél már valamit értük? Van olya közöttük, amitől ideje lenne inkább megszabadulni, vagy legalábbis végezni rajta pár módosítást? Magabiztosnak éreznéd magadat, ha mindegyiket elérnéd? Szakíts egy kis időt a héten arra, hogy megnézd, milyen messzire jutottál velük, és gondold át, hol szeretnél lenni az elkövetkező időszakban.

9. Vedd fel a kapcsolatot egy régi baráttal vagy új kollégával
Ha már régóta nem beszéltél valakivel, akivel szeretnél, hozd a tudomására, hogy sokat gondolsz rá. Ha az év végi hajtásban épp nincs lehetőséged arra, hogy összefuss az egyik szeretett kollégáddal a másik osztályról, hívd el egy ebédre vagy kávéra. Tanulmányok megmutatták, hogy ha jó emberekkel vesszük körbe magunkat, az igazán pozitív hatással van az életstílusunkra; például a dohányosok sokkal könnyebben szoknak le, ha más leszokókkal töltik szabadidejüket.

10. Tarts rendet
A lakásodban, az irodában, az asztalodon…stb. Egy kutatás szerint a takarítás csökkenti a stresszt és jó eszköze a mindfulness elérésének is.

11. Menj a szabadba
Sétálj egyet a ház körül, ülj le egy padra olvasni, vagy menj el biciklizni. A szabadban töltött idő segít kiszellőztetni a fejedet, növeli a kreativitásodat, felszabadulttá tesz, és az egészségedre is jó hatással van.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen