11 hobbi, amit érdemes beleírnod az önéletrajzodba, meg egy, amit felejts ki

szerző: Jobline
2017 február 27.

Általában nem tanácsolják, hogy a hobbi szerepeljen az önéletrajzban, ám vannak kivételek.

A kiválasztási szakemberek villámgyorsan pásztázzák át az önéletrajzokat, ezért a fölösleges információk szerepeltetése komoly veszéllyel járhat. Iylenek láttán a HR-esnek hamarabb elmegy a kedve az olvasástól, mert szószátyárnak minősíti a pályázatot, és lemaradunk az állásról. Ezért nem ajánlják a hobbik feltüntetését, pedig vannak olyan tevékenységek, amelyek értékes pozitív tulajdonságainkról tanúskodnak, így van helyük az életrajzban.

Persze nem mindegy, hol és kinek említjuk meg különleges képességeinket. A Google-nál például kimondottan kíváncsiak arra, milyen izgalmas dolgokkal foglalkozik a jelölt, amikor nem dolgozik, egy konzervatívabb cégnél viszont nem biztos, hogy jópontot lehet szerezni a hobbik emlgeteésével – mutat rá a Business Insider. Különösen akkor ajánlott a hobbi feltüntetése, ha az valamilyen módon kapcsolódik a meghirdetett álláshoz. Lássuk, mely hobbik láttán tekinthet vonzóbb jelöltnek a HR-es!

1. Jóga
A jógázók kontrollálni tudják testüket és lelküket, és elérik, hogy komoly koncentrációjuknak köszönhetően minden helyzetben nyugodtak maradjanak. Aki nagyon nagy nyüzsgéssel járó környezetben próbál munkát találni – például a reklámszakmában –, bátran tüntesse fel a jógát az önéletrajzában, nőni fog az ázsiója.

2. Extrém sportok
Egy extrém sportot űző ember – ultramaratonos, ejtőernyős, gyorsasági mountain bike-os – a fokozott kockázati kategóriában szerepel a biztosítótársaságokknál, sok cégnél azonban örülnek annak, ha valaki ki meri tolni önnön határait. Az extrém sportoló nem fél az ismeretlentől, nem ismeri a félelmet, és mindig mérlegeli a kockázatot, mielőtt nekirugaszkodni. Egy dinamikusan fejlődő szervezetnek például ilyen fiatal vezetőkre van szükségük.

3. Kitartást igénylő sportok
Egy maratoni futóra mindenki felnéz, hiszen választott sportja arról tanúskodik, hogy eltökélt, céltudatos, képes apránként építkezni és nem hajlandó feladni célját. Szinte minden szakmában szükség van ilyen tulajdonságokra, a HR-es szeme tehát megakad a jelöltön, amikor ilyen hobbival találkozik.

4. Videógyártás
Ez a hobbi alkotóerőt, fantáziát, a részletek iránti fogékonyságot és precizitást igényel, tehát valószínűleg kreatív emberről van szó. Nem szabad kihagyni az önéletrajzból.

5. Csapatkapitányi poszt
Aki kosarazik, focizik vagy vízilabdázik, nyilván jó csapatjátékos, s ha ráadásul csapatkapitány, az már csak hab a tortán. Az ilyen ember erősen kompetítiv és vezetői pozÍcióra termett, így tárt karokkal várják a versenyszférában.

6. Blogolás
A blogger folyamatosan kommunikál a követőivel, véleményt alkot a világról és számot ad lelke aprórezdüléseiről. A bloggert nyitott ajtók várják minden kommunikációs szakmában – de csak akkor, ha rendszeresen posztol, jó a stílusa és még a helyesírás szabályaival is tisztában van.

 
7. Hegymászás
Csúcsokat meghódítani – milyen szép metafora, és komoly hatást kelt, ha valaki szó szerint megmászott már égnek törő hegyormokat. Különösen jól mutat egy önéletrajzban, ha valaki több nevezetes csúcsot is meg tud említeni, ahol járt már. Az ilyen ember kitartó, erős az akartereje és nem fél kilépni a komfortzónájából, sőt még egy veszélytől sem riad vissza.

 


8. Zenélés
Egy hangszer értő megszólaltatásához rengeteg gyakorlás, hosszú évek ürelme és kitartása, továbbá lézerpontosságú koncentráció szükséges. A zenélni tudó embert szívesen látják bármely szakmában, ezért ez a hobbi bátran szerepeljen az önéletrajzban.

9. Önkénteskedés
Az önkéntes önzetlenül ad – az idejét, az energiáját, a szaktudását, az együttérzését –, és ez az egyik legszebb emberi tulajdonság. (Ezért is olyan ritka.) A rendszeresen önkénteskedő jelölt minden bizonnyal nagyszerű tagja lesz a csapatnak és képes a szervezet céljaiért lelkesedni.

10. Fotózás
Minden kreatív szakmában szívesen látnak olyan jelöltet, aki szenvedélyes fotós, hiszen az ilyen ember komponál, koncentrál és türelmesen megvárja a tökéletes pillanatot. Akinek a fotózás a hobbija, feltélenül mellékeljen egy linket, amely jól karbantartott honlapjára mutat, ahol legjobban sikerült képeinek galériája várja a látogatót.

11. Bármi, ami szokatlan (jó értelemben)
Minden kreatív, érdekes hobbi számításba jöhet, ha izgalmas beszélgetés folytatható róla, amelyből kiderül, hogy a jelölt színes egyéniség.

+ Jó tanács
Ezt ne: olvasás
A sokat olvasó ember valószínűleg műveltebb az átlagnál és képes az alapos elmélyülésre, mégsem érdemes beleírni az önéletrajzba, mert nincs benne semmi különös. Ráadásul azt sugallhatja, hogy a jelölt azért temetkezik bele a könyvekbe, mert gondja van az emberi interakciókkal, inkább egyedül szeret lenni és különféle történetek fantáziavilágába menekül.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen