Így ronthatod el, amikor állásra jelentkezel

szerző: Jobline
2017 március 09.

Elküldted az önéletrajzodat és a motivációs leveledet a kiszemelt cégnek, aztán se kép, se hang. Van esély arra, hogy a másik fél hanyag, de még valószínűbb, hogy benned van a hiba.

Kiválasztási szakemberek gyakran panaszkodnak arra, hogy bár az emberiség teljes tudása fönt van az interneten, tömegével kapják az olyan önéletrajzokat, amelyek úgy festenek, mintha a küldőjük alternatív valóságban élne, ahol más szabályok érvényesek. A Things Carreer Related összegyűjtötte, mik a legalapvetőbb problémák, amikor valaki állásra jelentkezik.

Nincs testreszabva az önéletrajz
Ismerjük a ruhaiparban a konfekció fogalmát: olyan öltözék, amely nagyjából passzol az átlagos vásárlóra. Ám aki igényes, a drága olasz öltönnyel vagy kosztümmel a szabóhoz siet, és átalakíttatja, hogy úgy álljon rajta, mintha ráöntötték volna. Nos, hasonló a helyzet az önéletrajzzal is: a sztenderd változat, vagyis a konfekciós darab nagyjából elmegy, de a tömegből csak az tud kitűnni, aki pontosan az álláshirdető cég igényeire szabta a bemutatkozását.
Az a HR-es vagy fejvadász, aki konfekciós jellegű önéletrajzot kap, némileg sértve érzi magát, hiszen a CV-t nem kimondottan neki küldték, az ő speciális igényeire szabva, hanem hanyagul továbbítottak neki egy régebben megírt sablondokumentumot, gondolván, ennyi is megteszi. Azt, hogy a HR-es ezek után mit tesz, talán nem kell külön ecsetelni.

A motivációs levél sincs testreszabva
Egy ideje vita folyik arról, kell-e egyáltalán motivációs levél, mindenesetre még mindig sok helyen megkövetelik. Mondani sem kell, hogy a kísérőlevelet is pontosan a címzett igényei szerint kell megírni. Ez a dokumentum nem a CV lírai változata, azaz nem kell fölmondani benne, ami úgyis olvasható az önéletrajzban, hanem arra szolgál, hogy még jobban felkeltsük a hirdető érdeklődését.
A kísérőlevélben szerepelhet egy kis sztori, amely megvilágítja, a pályázó miért alkalmas a meghirdetett posztra, vagy egy vicces kis esszé például arról, hogy a jelölt ugyan nem felel meg pontosan minden követelménynek, de olyan értékes konvertálható tudása van, amely mégis képessé teszi a feladatok magas szintű elvégzésére.

 

 


Elmarad az önéletrajz utánkövetése
Tegyük fel, hogy a HR-es kap száz önéletrajzot, és ebből harminc megy át a rostán. Melyiken fog alaposabban elgondolkodni? Azon, amelynek gazdája pár nappal később jelentkezik telefonon vagy emailben, érdeklődik a dokumentum sorsa felől, és röviden összefoglalja, miért gondolja, hogy ő a legalkalmasabb az állásra. (Ha a hirdető kifejezetten kiköti, hogy ne telefonáljanak neki, akkor természetesen szót kell fogadni.) Az utánkövetésben megint nem a CV és a motivációs levél tételeit kell előadni, ez inkább egy minireklám, amelyben még inkább megcsillanthatók a jelölt legkiválóbb erényei.

Nem veszed komolyan a networkinget
A legtöbben interneten jelentkeznek álláshirdetésekre, itt azonban a nyitott pozícióknak csupán húsz százaléka talál gazdára. A munkaadók szívesen léptetik elő a már bevált munkatársakat, s ha belülről nem sikerül megoldani a dolgot, referenciákat kérnek szakmabeliektől. Ezért szükséges, hogy minél többen ismerjék kiváló képességeidet és gazdag tapasztalataidat, ehhez pedig networking szükséges. Ismerkedni kell szakmabeliekkel nyilvános eseményeken, internetes fórumokon, közösségi portálokon, hogy az illetőnek eszébe juss, amikor arra kérik, ajánljon valakit egy munkakör betöltésére.
A networking sokak számára kellemetlen tevékenység, mégis meg kell csinálni, mert ez a leghatékonyabb módja annak, hogy álláshoz juss. Ajánlatos mindennap egy kis időt szakítani rá, mert előbb-utóbb bőségesen megtérül a ráfordított idő és energia.

Nem veszed komolyan a LinkedInt sem
A HR-esek többsége ma már a jelölt LinkedIn-profiljának tanulmányozásával kezdi az értékelést, ezért hiába tökéletes az önéletrajz, ha a szakmai profil hányaveti vagy ellentmondóak az információk. Három dolog szükséges a sikerhez: 1. a profil áruljon el sokkal többet, mint a CV; 2. legyen száz százalékosan feltöltve; 3. legyen sok kapcsolatod és ajánlásod. 

Azt talán mondani sem kell, hogy a közösségi média más platformjain (Facebook, Twitter, Instagram) szintén makulátlanul kell megjelenned. Ha a professzionális bemutatkozás nem is elvárt, kompromittáló képek és tények semmiképpen ne szerepeljenek.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen