Ne tégy úgy, mintha tökéletes lennél! Bátran bukj el, és tanulj meg feltápászkodni

szerző: Jobline
2017 április 07.

3 ok, amiért ez a törekvés sikertelenségre ítél.

A The Muse egyik újságírója, Stacey Lastoe egyszer együtt dolgozott egy szerkesztőségi asszisztenssel, aki annyira őszinte volt, hogy amikor elkésett, bevallotta, hogy elaludt, ahelyett, hogy valami átlátszó kifogással mentegette volna magát. Amikor azt gondolta, hogy befejezett egy feladatot, pedig még voltak benne hiányosságok, elismerte, hogy szem elől tévesztett valamit, elnézést kért, és nem füllentette azt, hogy „ó, az e-mailed véletlenül a spam mappába került”. Amikor pedig Stacey visszajelzést adott neki arról, hogy egy-két dolgon még javítania kell, elfogadta a kritikát, és nem védekezett. Stacey szerint ő volt az álomasszisztens.

Meglepődtél ezen? Pedig érthető ez a vélemény, főleg egy olyan világban, ahol mindenki azon fáradozik, hogy tökéletesnek tűnjön. Egy ilyen megfelelési kényszeres korban igazán üdítő lehet olyasvalakivel együtt dolgozni, aki kétségtelenül keményen próbálkozik, de nem tökéletes, és senkit sem akar meggyőzni ennek ellenkezőjéről.

Természetesen teljesen érthető az igyekeztetünk arra, hogy lenyűgözzük a főnökünket, azonban ha képtelenek vagyunk elfogadni azt, hogy nem tudhatjuk mindenre a választ, vagy hogy igenis hibázunk, akkor ez a hozzáállásunk vissza fog minket vetni, akár még a karrierünkben is. Ráadásul még szakmai hírnevünket is megkockáztatjuk.

 

 


Hogy miért?

1. Az emberek azt fogják gondolni, hogy hazug vagy
Ha Stacey asszisztense technikai problémákra fogta volna például a mulasztásait, akkor az nagyon bosszantó, sőt átlátszó lett volna. Persze megesik olykor, hogy lefagy a Windows, és akár az összes adatunk elvész, de ha nem erről van szó, sokkal jobban tesszük, ha vállaljuk, hogy emberek vagyunk. Hibáink elfogadása és vállalása szimpatikussá tesz minket mások szemében, mert bár lehet, hogy ez az út tűnik kockázatosabbnak, valójában épp fordítva van: hazug emberekkel senki sem szeret együtt dolgozni.

2. Az emberek azt fogják gondolni, hogy elutasítod a visszajelzéseiket
Senki sem hibátlan. Amikor nem vagy hajlandó elfogadni emberi oldaladat (amelybe a hibák is beletartoznak), minden bizonnyal el fogod üldözni azokat magad mellől, akiktől egyébként építő kritikát kaphatnál. A visszajelzés – legyen az akár pozitív, akár negatív – szükséges része az életnek. Mások meghallgatásának képessége, mondanivalójának mérlegelése és az őszinte önmagunkba tekintés mindenképpen értékelendő tulajdonság. Nem feltétlenül kell elfogadnunk minden kritikát, de érdemes fontolóra vennünk, és nem élből elutasítanunk azokat, hiszen sokat tanulhatunk belőlük. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha képesek vagyunk megengedni magunknak a tökéletlenséget.

3. Az emberek azt fogják gondolni, hogy képtelen vagy tanulni a hibáidból
A bukás, a sikertelenség elengedhetetlen a fejlődéshez, ez a karrierben való előrejutás leglényegesebb összetevője. Ha sosem esünk el, hogyan tudunk felkelni és újabb lépéseket tenni? Ha tényleg megértjük, mit jelent az, hogy „tanulni a hibáinkból”, akkor végre lehetővé válik, hogy valódi személyes és szakmai lépéseket tegyünk. A tökéletességre való törekvésünk azonban mindebben megakadályoz minket.

A perfekcionizmus egy olyan pajzs, amiről azt gondoljuk, hogy megvéd minket a kellemetlenségektől, a kudarc keltette negatív érzésektől, pedig éppen fordítva van: valójában csak ellehetetleníti, hogy láthatóvá váljunk mások számára, és sikereket érjünk el az életben.

A cél persze nem az, hogy idegesítsük a főnökünket vagy a kollégáinkat a „semmit nem tudok megcsinálni” attitűddel, és szerencsétlen balfácánokká váljunk, hanem inkább az, hogy tudatosítsuk, semmiféle elismerést nem kapunk a „tökéletességünk” miatt, sőt inkább taszítani fogjuk az embereket. Nyugodtan lazítsunk és legyünk újra emberiek. Nemcsak kevésbé leszünk stresszesek, de szakmailag is sokkal többet tudunk fejlődni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


siker  •  bukás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen