10 árulkodó jele annak, hogy a főnököd pszichopata

szerző: Jobline
2017 május 17.

A vezetők között háromszor-négyszer annyi a pszichopata, mint az átlagos populáció körében. Bizonyos jelek alapján könnyű azonosítani őket.

A pszichopaták nem kergetik feltétlenül baltával áldozataikat, mint a filmekben, talán csak csöndesen ülnek íróasztalaik mögött, és a maguk módszereivel pokollá teszik munkatársaik életét. Több kutatás is kimutatta, hogy míg a teljes populáció körében 1 százalékra tehető a klinikailag pszichopatának minősülő emberek száma, az üzleti életben ez az arány 3-4 százalék. Ez még mindig nem tűnik soknak, de gondolj bele, hogy talán a te főnököd is közéjük tartozik…

Robert Hare amerikai pszichológus összeállított egy listát, amely alapján nagy biztonsággal azonosíthatók ezek az emberek. (A Hare Psyphopaty Checklist itt található.) Természetesen nem szabad felszínesen ítélni, de nem árt ismerni az árulkodó személyiségjegyeket.

Ezekre figyelj:

Teljesen elbűvölő
Szórakoztató, vicces és mindenben a kegyeidet keresi? Ez önmagában nem baj, de ha emberünk más, a pszichopatákra jellemző tulajdonságokat is felmutat, érdemes gyanakodni. „A pszichopaták jó része elbűvölő társasági lény, szóval tartanak és olyan hihetetlen sztorikat mesélnek magukról, amelyek kedvező fényben tüntetik fel őket. Jó benyomást keltenek minden helyzetben, és mindent megtesznek azért, hogy megkedveld őket” – magyarázza Hare.

Egoista
A pszichopaták a világegyetem középpontjának tekintik magukat, és úgy érzik, mindent megengedhetnek maguknak.

Grandiozitás
Elképesztő terveket szőnek önmagukkal kapcsolatban, és nem számít, hogy másoknak milyen árat kell fizetniük ezek kivitelezéséért.

Nincs bűntudatuk
Néhány pszichopata nyíltan be is vallja, hogy nem érdekli, mások mit gondolnak a tetteik következményeiről. Soha nem éreznek bűntudatot, és mindig meg tudják magyarázni, mit miért tesznek, még akkor is, ha nyilvánvalóan katasztrofális a végeredmény. Meggyőzően érvelnek igazuk mellett, vagy egyszerűen letagadják, hogy bármilyen kárt okoztak volna.

Nulla empátia
A pszichopaták talán egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy el sem tudják képzelni, hogyan fest az adott helyzet a másik fél szempontjából, mit érezhetnek mások. Nem érdekli őket, milyen hatást váltanak ki cselekedeteik, a legcsekélyebb érzelmi rezdülés nélkül átgázolnak bárkin.

Gátlástalanul hazudnak
Ha egy pszichopatát szembesítenek a szikár tényekkel, bizonyítván, hogy hazudtak, nem jönnek zavarba, inkább jót nevetnek és úgy csűrik-csavarják a dolgokat, amíg a végén ők jönnek ki jól a helyzetből. A valóságot fondorlatosan a saját ordas hazugságukhoz hajlítják, alternatív tényeket kreálnak, így gyakran elérik, hogy a meggyőzőnek tűnő hamis érvek hatására a másik fél elbizonytalanodik, és feladja pozícióját.

 


Sekélyes érzelmek
A pszichopaták is képesek érzelmek kifejezésére, ezek azonban nem valódiak, csupán egy tanult szerep kellékei. Ők is sírnak, nevetnek, elérzékenyülnek és felháborodnak, a gyakran teátrális gesztusok mögött azonban egy hidegen számító szörnyeteg figyeli, milyen hatást sikerül kiváltani.

Impulzívak
Villámgyors átszervezések, áthelyezések, gyökeresen új stratégia a semmiből, aminek láthatóan semmi értelme? A pszichopata vezető hajlamos hirtelen átgondolatlan döntéseket hozni, egyik pillanatról a másikra mindent a feje tetejére állítani. Amikor kiderül, ez mennyi veszteséggel járt, azonnal megvan a bűnbak is, mert egy vérbeli pszichopata semmilyen felelősséget nem hajlandó vállalni.

Azonnal robbannak
Bár mások érzelmei teljesen hidegen hagyják őket, a legsúlyosabb inzultusnak tartják, ha az ő egójukat éri bármilyen valódi vagy vélt sérelem. A legtöbben kontrollálni tudják az érzelmeiket konfliktus esetén, a pszichopata azonban rögtön teljes fegyverzetben vág vissza, aránytalanul nagy ellentámadást indítva a feltételezett ellenség ellen.

Lételemük a kavarás
A pszichopaták jó része adrenalinfüggő, akkor boldogok, ha minden borul és mindenki kizökken a megszokott kerékvágásból. Ez visszaeső bűnözőknél ugyanúgy kimutatható, mint manipulatív cégvezetőknél. Nem képesek elviselni, ha a dolgok csak úgy csordogálnak a maguk megszokott medrében, irtóznak a monotóniától, ezért igyekeznek időről időre némi káoszt kelteni. Aztán önelégült félmosollyal figyelik, amint a megzavarodott munkatársak rémülten szaladgálnak, mint a mérgezett egér.

Ráismertél a főnöködre vagy valamelyik munkatársadra? Akkor ez a cikk nem íródott hiába.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen