Milyen hibákat követnek el a nők, amikor béremelést kérnek?

szerző: Jobline
2017 május 31.

A nők a fejlett országokban is kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és kutatások szerint ebben komoly szerepe van annak, hogy nem eléggé felkészültek, amikor a fizetésemelés kerül szóba.

Mielőtt találkoznál a főnököddel, írd ösze, milyen eredményeket tudsz felmutatni, és gondold át, ez mennyire erős indok ahhoz, hogy többet keress. Ahhoz, hogy ezt megtehesd, ajánlott naplót vezetni a munkahelyi történésekről, ami nemcsak a bértárgyalásnál hasznos, hanem egy esetleges, bármilyen okból előálló munkaügyi pernél is segítségedre lehet. (Ez még nem paranoia, csupán józan előrelátás.)

 

Veled is előfordult már, hogy nem hívtak vissza állásinterjú után? Ha szeretnél kiemelkedően jól teljesíteni az ilyen helyzetekben, ajánljuk figyelmedbe a „Szituációs gyakorlatok a sikeres állásinterjúért” című workshopot a június 10-ei Jobline Női Karriernapon!

 

Mit mennyiért?
Sokan követik el azt a hibát, hogy csak homályos elképzelésük van arról, mennyivel szeretnének többet keresni, ezért nem tudnak konkrét javaslattal előállni, amikor eljön az ideje. Nézz körül, a szakterületeden az általad végzett munkáért mennyi a méltányos bérezés, és tapintatosan nyomozd ki, az ugyanolyan munkát végző férfi kollégák mennyit keresnek. (Valószínűleg többet, mint te, ezt statisztikák támasztják alá.) Mindezek alapján jelöld meg azt az összeget, amelyet indokoltnak tartasz. Semmiképpen ne állj elő olyan érveléssel, hogy azért szeretnél nagyobb fizetést, mert drasztikusan megnövekedtek a költségeid (a gyerek elkezdett kamaszodni, és egyre többe kerül, a férjed beteg, és te lettél a családfenntartó, a demens anyósod mellé gondozót kellett fogadni), az ilyen szociális indokok senkit nem érdekelnek, főleg nem a főnöködet, aki bizonyára szűk büdzséből kénytelen gazdálkodni.
A másik probléma, hogy a nőknek eleve alacsonyabbak az elvárásaik. A társadalmi környezet azt sugallja, hogy a nők bizonyos mértékben alávetett lények, akiknek az az istenadta feladatuk, hogy amikor eljön az ideje, átessenek a vak komondorokon, jól teljesítsenek a háztartásban és szüljék tele a világot. Akinek pedig alacsonyabbak az elvárásai, az akkor sem mer kiállni az érdekeiért, amikor a fizetésről esik szó, holott jogosak az igényei.


Ne légy negatív
Semmiképpen ne érvelj azzal, hogy évek óta nem kaptál fizetésemelést, miközben mások igen, ezért eljött a jogos kompenzáció ideje. Ezzel egyrészt a cég juttatási politikáját bírálod, másfelől semmi közöd ahhoz, hogy mások mennyit keresnek. A harmadik szempont még fontosabb: ezzel a magatartással azt a sztereotípiát erősíted, hogy nők folyton nyavalyognak ahelyett, hogy rendesen dolgoznának. Kizárólag az eredményeidet említsd meg indokként, azokat sem számonkérő jelleggel, pusztán a tisztánlátás kedvéért.

 Jókor támadd le a főnököt
Látszólag apró probléma, de az sem mindegy, mikor állsz elő a kéréseddel. Nem szabad váratlanul letámadni a főnököt – legyen nő vagy férfi –, mert lehet, hogy nem alkalmas az időpont. Talán pont pár perccel korábban veszekedett az ő főnökével, netán ebéd utáni kajakómában van, ezért kevéssé fogékony bármilyen megkeresésére, esetleg most tudta meg, hogy nem vették fel a gyerekét az egyetemre, és szét tudna robbanni az idegtől. A legjobb megoldás, ha időpontot kérsz olyan sávban, amikor a főnök feltételezhetően optimális mentális és fizikai állapotban van, és nyugodtan tudtok beszélgetni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


Óvatosan a testbeszéddel
Legyél visszafogott a beszélgetés során, mert könnyen félreértelmezhetik a testbeszédedet. A nők asszertivitását gyakran agresszivitásként fordítják le, hasonlóan értékelik az erőteljes szemkontaktust, a túlzott kedvességet pedig a férfiak flörtölésnek értelmezhetik, a női főnökök pedig hirtelen megláthatják benned a rivális nőstényt. Könnyed, kellemes és lojális beszélgetést érdemes folytatni, amelynek során semmilyen negatív benyomás nem ébred a másikban. Ja, és ne kérj folyton bocsánatot, egyenrangú fél vagy.


Hangsúlyozd a közös érdeket
A saját érdekedet akkor tudod könnyebben érvényesíteni, ha hangsúlyozod, a másiknak is miért lesz jó, ha eleget tesz a kérésednek. Amikor fizetetésemelésről van szó, a beszélgetés alkalmas pontján – miután kellően felengedett mindenki –, nem árt kitérni arra, hogy anyagi helyzeted javulása lehetővé tenné, hogy több energiát fordíts a munkádra, s ezáltal több hasznot hozz a szervezetnek. Megemlítheted azt is, hogy hosszú távon a cégnél képzeled el a jövődet, magasabb pozícióra pályázol, és komoly ösztönzést jelentene számodra némi fizetésemelés.


Mit csinálj, ha nemet mond
Megvan az esélye, hogy nem kapsz fizetésemelést, akármilyen hatásosan érvelsz. Semmiképpen ne mutasd ki a frusztrációdat és óvakodj attól, hogy beolvass a főnöködnek, rázúdítva, ami hosszú idő óta felgyülemlett benned. Vedd tudomásul a döntést, és lépj tovább, legközelebb talán sikerrel jársz. Ilyenkor persze jól jön a párod vagy a legjobb barátnő, akinek este kiöntheted a szívedet, engedélyezett a bánatűző zabálás a kedvenc éttermedben, vagy menj el jógázni.

 

Innen és innen merítettünk.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen