Álláskeresőként hogyan hozzuk ki a maximumot a Jobline önéletrajz adatbázisból?

szerző: Jobline
2017 június 27.

Már mobilról is elküldhető a Jobline fiókba feltöltött önéletrajz. Gyors, kényelmes, hatékony megoldás!

A Jobline a HVG Kiadó terméke, az egyik legismertebb hazai állásportál, egyszerre mintegy 2000-2500 aktív álláshirdetéssel. Ehhez a rendszerhez tartozik egy önéletrajz adatbázis is. Az adatbázis célja, hogy az álláskeresők önéletrajzai (CV-i) könnyen kereshetővé váljanak a munkakínálók számára, és olyankor is megtalálják ajánlatokkal, amikor az álláskereső nem ismeri az adott céget vagy betöltendő pozíciót.

Emellett ha van a Jobline fiókunkba feltöltött önéletrajzunk, jelentkezésünket elküldhetjük mobiltelefonunkról is bejelentkezés után.

Miért jó?
Roppant hasznos lehet az álláskereső számára, mert már automatikusan túl van az első szűrésen: a cég érdeklődik iránta, nem neki kell bizonygatnia, hogy alkalmas a munkára. Kényelmes is amiatt, hogy csupán várakozással is érkezhetnek jó ajánlatok, keresgélés és jelentkezések nélkül.

Állásainkra mobiljával is jelentkezhet.

Hogyan kerül a CV-nk az adatbázisba?
Kétféleképpen kerülhet be az önéletrajzunk a Jobline CV adatbázisba: direkt regisztrációval, vagy egy időben azzal, hogy jelentkezünk bármely álláshirdetésre.

Regisztrálni tudnunk a jobline.hu főoldalról, a Regisztráció gombra kattintva. Ezután kitöltjük az adatainkat, és feltöltjük az önéletrajzunkat csatolmányként, ami lehet Word dokumentum vagy pdf formátum.

Amikor hirdetésre jelentkezünk, a Jobline felhasználási feltételeinek elfogadásával hozzájárulunk ahhoz, hogy az önéletrajzunkat az adatbázisban tárolják, ami kereshető lesz a HVG munkatársai, valamint az adatbázishoz hozzáférést megvásároló minden partnercég számára (ugyanilyen elven működik minden más állásportál is). Így tehát jogszerűen kezelik adatainkat, amikor az önéletrajz  adatbázisba kerülnek. Ha ennek ellenére zavaróan hat ránk ez, bármikor tudjuk törölni akár a csatolmányainkat, akár a teljes profilunkat a Jobline-ba bejelentkezve. Ha nehézségeink vannak a profilunk elérésével, az ügyfélszolgálat segítségét is kérhetjük új jelszó igénylésében vagy profilunk törlésében.

Kik férnek hozzá az önéletrajzunkhoz?
Az önéletrajz adatbázis nem nyilvános, csak megfelelő jogosultsággal rendelkezők tudnak keresni benne. A Jobline adatbázis (és általában más, önéletrajz-adatbázist használó állásportálok) általános szerződési feltételei szerint a hozzáférést megvásároló cégek csak arra használhatják fel önéletrajzunkat, hogy velünk kapcsolatba lépve munkaerő-igényüket kielégítsék. Ha tehát egy biztosítótársaság az adatbázisból megszerzett elérhetőségünket, egyéb adatainkat használja arra, hogy reklámokkal bombázzon minket, azzal szerződésszegő módon viselkedik. Ha megalapozott gyanúnk van arra, hogy effajta visszaélés történt, tájékoztassuk róla az ügyfélszolgálatot. A HVG továbbá – versenytársaitól eltérően – elkötelezett amellett, hogy kormányzati, titkosszolgálati szervek ne férhessenek hozzá a Jobline felhasználók adataihoz, ameddig nincs ellenük rendőrségi nyomozás.

Hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni az adatbázisban szereplésből?
A regisztrációt követően töltsük ki az űrlapokat valós válaszokkal, minél alaposabban. Ha például beállítjuk, hogy középfokú angoltudásunk van, a nevünk fel fog bukkanni egy olyan keresési találati listán, ahol a munkakínáló cég HR-ese arra szűrt rá, ki tud középfokon angolul. Ha nem adnánk ezt meg, nem kerülnénk fel egy ilyen listára, ami máris hátrányt jelent.

Töltsünk fel egy önéletrajzot magyarul, illetve minden olyan más nyelven is, amivel dolgozni tudunk. Az idegennyelvű önéletrajz általában önmagában bizonyítja a legalább középszintű nyelvtudást, emellett tartalmaz olyan szavakat is, amikre szakmaspecifikusan rákereshet a munkakínáló.

 

Forrás: Flickr.com


Legyen jó az önéletrajzunk! Ezek a legfontosabb pontok:

Legyen benne név, telefonszám, professzionális e-mail cím.

Adatbázisban tárolt CV-knél különösen fontos, hogy a lakóhely vagy a vállalt földrajzi terület meg legyen nevezve. Odaírhatjuk, hogy van-e költözési, utazási hajlandóságunk. A lakóhelynél elég a város; a pontos cím már érzékeny adat, és egyébként sincs jelentősége.

Sok cég ragaszkodik hozzá, hogy fénykép is legyen az önéletrajzban, amiből leginkább az ápolt megjelenésre kíváncsiak. Ez nem teljesen etikus elvárás, mivel a kinézet alapján diszkriminációra is lehetőséget ad, viszont az esélyeinket növeli valamennyire. Döntsünk róla saját belátásunk szerint, hogy legyen-e. Ha úgy gondoljuk, hogy igen, akkor viszont legyen jól sikerült, lehetőleg profi fotós által készített kép. A fotónk ne legyen 1-2 évnél régebbi, mert a munkakínáló nem fog korrektnek tartani minket, ha más személlyel találkozik élőben, mint akit a képen látott.

Nem etikus elvárni, hogy az álláskereső megadja az életkorát, mégis sok cégnél szempont ez. Ha nincs megadva, megpróbálják kiszámítani más adatokból, pl. hogy mikor fejeztük be a középiskolát. Ha sehogy sem deríthető ki ez, az kétélű fegyver: vagy hívnak akkor is, ha kicsit kiesünk az elképzelésük szerint életkori sávból, vagy akkor sem, ha még belekerülnénk.

A terjedelem 2 oldalban bőven elegendő.

Olyan tudásköröket felesleges említeni, amit mindenki más is említhetne: ilyen az Excel, Word, Windows, internethasználat, email küldés képessége. Elég azt közölni, amiben kiemelkedően jó tudással rendelkezünk. A speciálisabb szoftvereket, mint SPSS, PhotoShop, AutoCAD, SolidEdge viszont hasznos felsorolni.

Ügyeljünk a jó helyesírásra! Egyrészt intelligensebb benyomást kelt, másrészt ha rosszul írunk egy fontos szót, pl. szerviztechnikus helyett szervíztechnikusnak nevezzük a pozíciónkat, lemaradhatunk találati listákról.

A munkatapasztalatoknál látszódjon a munkáltató neve, a betöltött pozíciónk neve, és hogy mettől meddig dolgoztunk ott. Pontos dátum nem kell, de érthető legyen, hogy nagyjából mennyi ideig tartott. Azokat a munkatapasztalatainkat részletezzük, amikhez hasonlóval továbbra is foglalkoznánk.

Családi hátterünkre nem kell kitérnünk, ez magánügy. Annyi értelme lehet, hogy jelezhetjük, hogy vannak kisebb gyerekeink, akik miatt túlórázást nem vállalunk, vagy néha előfordulhat, hogy betegségük miatt nem tudunk megjelenni a munkahelyen.

Legyen a végén dátum. Ez azért fontos, mert látszik belőle, hogy mennyire frissek az adatok.

Az aláírás nem fontos a fájl alapú önéletrajzoknál.

Mivel a motivációs levél általában egy adott pozícióhoz igazodik, általános céllal nem érdemes az adatbázisban tárolni.

Szkennelt bizonyítványokat, diplomákat, nyelvvizsgákat se fontos feltöltenünk.

1-2 havonta lépjünk be a Jobline profilunkba, és töltsünk fel frissített dátumos önéletrajzot.

A felesleges profiljainkat és önéletrajzainkat jobb, ha töröljük.

Ha változik a telefonszámunk, e-mail címünk, ne felejtsük el a feltöltött önéletrajzban frissíteni.

Profilbeállításaink közt eldönthetjük, hogy hozzájárulunk-e az e-mailes hírlevelek fogadásához, melyben további állásajánlatokat vagy hasznos felhívásokat (pl. állásbörzékről) kaphatunk.

Amikor jelentkezünk egy Jobline hirdetésre, eldönthetjük, hogy szeretnénk-e álláspostát kapni hasonló állásokról. A leiratkozás pillanatnyilag egyenként történik mindenfajta álláspostáról. Ha kezelhetetlenné válik a leiratkozás ezekről, kérhetjük az ügyfélszolgálat segítségét.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy mostanában nem szeretnénk új állást, deaktiváljuk a Jobline profilunkat! Akár törölhetjük is végleg, de ez azzal a hátránnyal jár, hogy ha megint szeretnénk regisztrálni, csak másik e-mail címmel tehetjük.

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen