Mihez kezdjen egy mérnöknő? #1: ne hagyja magát!

szerző: Jobline
2017 augusztus 03.

Ha az emberek mérnökbe botlanak, azonnal ajkukra tolul a kérdés: mégis mit csináltok egész nap? A mérnöknők pedig végképp csodaszámba mennek.

Az az általános laikus elképzelés, hogy egy mérnök egész nap a monitort bámulja és gyanús matematikai műveleteket végez, sok fiatal nőt – meg jó pár férfit is – elriaszt a pályától.

Pedig a mérnöki hivatás a matematika, a rokon tudományok és az emberi interakciók tökéletes kombinációja, ettől lehet annyira szeretni ezt a munkát. Legalábbis többnyire – írja három mérnöknő, KRISTIN KENTIE, LAUREN STEWART ÉS REBECCA HERRMANN a Recruiteren megjelent cikkében.

Mindennap másfajta munkát kell végezni, ami azért ilyen izgalmas, mert a mérnöki hivatás áthidalja a szakadékot a tudomány és az emberek között. A mérnökök új módszereket dolgoznak ki a folyamatok felgyorsítása érdekében, számok segítségével értetik meg az elméleteiket, és csapatokban dolgoznak, mert ebben rejlik az erő. Együttműködnek azokkkal, akik a szerelőcsarnokban valóra váltják az ötleteket, de találkoznak a nagyfőnökökkel is, hogy prezentálják új elképzeléseiket. A projektek megvalósítása során minden szinten kommunikálnak a megfelelő szakemberekkel – HR, IT, marketing, logisztika, értékesítés és így tovább –, megosztván velük tudásukat, miközben ők is tanulnak a többiektől.

VÁLASSZ A JOBLINE TÖBB SZÁZ MÉRNÖKI ÁLLÁSA KÖZÜL!


Fontos, hogy minél több fiatal nő válassza a mérnöki hivatást, mert pozitív változásokat indíthatnak el a szervezetekben. Érdemes odafigyelni arra, milyen érdekes perspektívákat kínálnak a nők. A családtagok és barátok persze túlcsorduló jóindulattal figyelmeztetik őket, hogy nem lesz könnyű dolgok ebben a férfias szakmában. Ezeket a nehézségeket azonban át lehet hidalni, ha keményen védjük álláspontunkat és biztosak vagyunk felkészültségünkben. Sok mérnöknő nehezen vívja ki magának a tiszteletet, mert fél attól, hogy kellő önbizalmat mutasson. A helyzet az, hogy össze kell szednünk magunkat, ha sikeresek akarunk lenni.

 

 


Kevés tévésorozatban láthatunk mérnöknőket (Hollywood sáncait még be kell vennünk), tehát nehéz vizualizálni, milyen egy női karrier a mérnökszakmában. Ezért adunk néhány ötletet, mire figyeljen, aki mérnök akar lenni:

Már az egyetem alatt készülj a jövőre
Szerezz tapasztalatokat az adott területtel kapcsolatban, amikor még az iskolapadban ülsz. Nézz utána, milyen mentori és gyakornoki programok vannak, és használd ki a lehetőségeket.

Ne félj a matektól
A különféle nehéz kurzusokról tucatjával szórják kifelé a diákokat, de te ne add fel. Vedd fel a legnehezebb órákat, ne riadj meg a kegyetlen hírű professzoroktól, ha kevésnek érzed magad, keress valakit, aki segít továbbhaladni (ez lehet egy tapasztaltabb diák vagy egy tanársegéd). Tanulj minél többet.
Ha belevágtál egy gyakornoki programba, figyeld meg, hogy mi az, amit biztosan nem szeretnél csinálni, és mi az, amit élvezel a feladatok közül. Ha hirtelen rábukkansz egy olyan mérnöki területre, ami nagyon tetszik, konzultálj a tanácsadóddal és azonnal válts, azaz olyan órákat vegyél fel, amelyek ebbe az irány visznek.

Amikor munkát keresel, vezess naplót
Jegyezd fel, hova jelentkeztél, hol hallottál a lehetőségről és miért pont ez a munka érdekel. Ennek nagy hasznát veszed majd az állásinterjún.

Ne ijedj meg az olyan álláshidetésektől, amelyek több szakmai tapasztalatot követelnek, mint amennyi neked van
A cégek nem mindig biztosak abban, pontosan kit keresnek. Lehet, hogy éppen a te képességeid és tudásod elégítik ki a szükségleteiket. Jelentkezz bátra, és te lehetsz a befutó.

Állj ki magadért!
Fejleszd a kommunikációs képességeidet és tanuld meg, hogyan tudod magabiztosan előadni a véleményedet. Kitartóan képviseld az álláspontodat! Ne fogadd el, ha visszautasítanak.
Ha te vagy az egyetlen nő az egyetemi csoportban, a gyakornoki időd alatt vagy a céges csapatban, keress más mérnöknőket és beszéljétek meg a legfontosabb dogokat. Rengeteg segítség áll rendelkezésedre, csak meg kell találnod.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


karrier  •  stratégia  •  mérnöknő
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen