Ismerd meg a tökéletes szemkontaktus titkát!

szerző: Jobline
2017 szeptember 04.

Ha szemérmesen lesütöd a szemed, az is baj, de ha mereven fixírozod a beszélgetőpartnered, az is. A megoldás most is középen van, de pontosan hol?

A jól eltalált szemkontaktus fél siker - az állásinterjún és az élet különféle szituációiban egyaránt. Ha sikerül azonnal - stílszerűen: egy szempillantás alatt - jó benyomást keltened, kellemes hangulatban, lendületesen kezdődhet a beszélgetés. Van, akinek magától megy a kommunikáció e formája,másoknak tanulniuk kell, és olyanok is jócskán akadnak, akik számára leküzdhetetlen nehézséget jelent.

Ráadásul az is gondot okozhat, ha valaki tisztában van a szemkontaktus jelentőségével, de nem tökéletes a műfajban, ezért rágörcsöl, emiatt tud oldottan beszélgetni, s a szobában megfagy a levegő.

Mit lehet tenni a tökéletes szemkontaktusért?

Először is vegyük az egyik végletet. Ez a meredt nézés minimális pislogással. Nemcsak természetellenes és kínos, de agressziónak is minősülhet - evolúciósan kódolt félelmetket kelthet. A zsákmányára lecsapni készülő ragadozó figyeli bénító tekintettel áldozatát vagy ellenfelét - vö. farkasszemet néz -, amitől egy irodában nem kell ugyan tartani, ám az ilyen nézés ösztönösen kellemetlen érzéseket gerjeszt.

A másik véglet a szemkontaktus teljes vagy majdnem teljes kerülése, heves pislogással kiegészítve. Aki zavarában erre a megoldásra kényszerül, vagy maga elé néz, vagy egy találomra kiválasztott pontot fixíroz, esetleg tétotván csapong tekintetével a szobában. Bizonytalan, felkészületlen, valamit titkol - óhatatlanul ez jut a másik eszébe, miközben tisztában van azzal, hogy vendége csak kínjában viselkedik így. Egy ilyen szituáció után mindkét fél rossz szájízzel búcsúzik, és nagyon valószínű, hogy többet nem találkoznak.

 


Dale Carnegie, az első modern kommunikációs szakemberek egyike nagy figyelmet szentelt a szemkontaktusnak, és azzal is tisztában volt, mennyire nehéz feladatról van szó. Egyszerű trükköt javasolt. Szerinte akkor jöhet létre természetes - vagy annak tűnő - szemkontaktus, ha addig nézünk a másik szemébe, amíg meg nem tudjuk állapítani a színét. Utána elkaphatjuk a tekintetünket, majd néhány másodperc elteltével térjünk vissza a szemszín-vizsgálatoz. Azt Carnegie sem tudta, mitől működik ez a módszer, de megesküdött rá, hogy amatőr kommunikátorok esetében is beválik.

Kara Ronin karrierszakértő másik trükköt javasol a se nem ügyetlen, se nem agresszívnak tűnő szemkontaktus létrehozása érdekében:

"Ha elviselhetetlenül kellemetlen számodra, hogy tartósan valakinek a szemébe nézz, próbálkozz meg ezzel: rajzolj egy képzeletbeli háromszöget a másik arcára, ahol a szemei és az orra alkotják az idom három szögét. A beszélgetés alatt nagyjából tíz másodpercenként összpontosíts az egyik szögre. Ha így kalandozol a tekinteteddel, kifejezed érdeklődésedet és lelkesedésedet, amiért részt vehetsz a beszélgetésben."

Lily Zhang, a The Muse szakértője kezdőknek azt a bemelegítő kört ajánlja, hogy először akkor próbáljuk felvenni és néhány másodpercig megtartani a szemkontaktust, amikor a másik beszél. A figyelmes hallgatóság pozíciójában könnyebben megszokható a kényelmetlen helyzet, így felkészültebben vághatsz neki az embert próbáló feladatnak, amikor te beszélsz és közben a másik szemébe kell nézned.    

Ez persze csak az első lecke. A jól kivitelezett szemkontaktus után jön a kézfogás, a mosoly, a laza, mégsem hanyag testtartás tökéletesítése. De erről majd legközelebb.


Szeretnél mindent megtudni a legfrissebb HR-trendekről? Kattints a HVG Online Toborzási konferenciájának folyamatosan bővülő programjáért, ahol többek között az SAP és az Inhiro szakértői is megosztják majd tapasztalataikat!

 

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen