Így leld örömödet a munkádban

szerző: Jobline
2017 szeptember 20.

Választ kell találnod néhány kérdésre, hogy elkötelezett lehess.

Egy jó munkát elkezdeni kicsit olyan, mintha egy új párkapcsolatba lépnénk valakivel. Az elején még minden tökéletes, mindenki a legjobb arcát mutatja, de aztán vagy jön a feketeleves, vagy boldog, gyümölcsöző és stabil időszak köszönt be. A munkában (és a szerelemben) is a legtöbbünk – bár nem mindenki – nyilván ez utóbbi kimenetelre vágyik. De hogyan tudnánk elérni, hogy a vágyból valóság legyen? A kulcs, hogy elkötelezettek maradunk a munkánkban. Ha pedig hajlandóak vagyunk arra, hogy ezen dolgozzunk, elkerülhetjük a „kapcsolatot” fenyegető csapdákat. De hogyan?

Hogyan is néz ki az elkötelezettség?
Az elkötelezett alkalmazottak keményen dolgoznak karrierjük érdekében, a fejlődést tartják szem előtt. A Harvard Business Review egyik tanulmánya rávilágított, hogy a fejlődés bír a legnagyobb hatással a pozitív munkahelyi életre, vagyis mindarra a dologra, amit egy munkanap alatt gondolunk, érzünk vagy teszünk. A pozitív munkahelyi élet a hihetetlenül értékes, kreatív produktivitásnak a táptalaja. És bár bizonyos dolgok nem rajtunk múlnak, többet tehetünk ezért a belső lángért, hajtóerőért, mint gondolnánk. De mely lépések vezetnek az elkötelezettséghez?

 


 

Először is ismerned kell magad
A közhiedelemmel ellentétben a jó, kielégítő munka, mely boldoggá tesz, nemcsak egy sor kivételes és véletlenszerű körülménynek köszönhető. Gyakran olyan alapvető alapelvek terméke, amelyek arra vezettek, hogy elkerüld bizonyos emberek társaságát, vagy elhagyd azokat a helyeket, amelyek nem felelnek meg neked. Tudnod kell a személyes kritériumaid szerint átnézni jelenlegi és jövőbeli munkahelyeidet, és tisztába kell jönnöd saját értékeiddel.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK


Fel kell térképezned a munkahelyed
Nehéz jól érezni magunkat a munkában, ha nem tudjuk, miért dolgozunk pontosan. Hasznos lehet két szempontból is megnézni az adott munkát: hol tartasz te és hol a vállalat. Személyes szinten érdemes feltenned a kérdést: Mik a kilátásaim? Milyen jutalmat kapok az erőfeszítéseimért? Hova vezet engem mindez? Vállalati szinten pedig érdemes azt vizsgálnod, hogyan járulsz hozzá a cég sikereihez.

A válasz azért nagyon fontos, mert azok a dolgozók, akik ismerik a cég küldetését, és önmagukat is el tudják helyezni ebben, sokkal elkötelezettebbek, mint akik nem. Ha szeretnéd, hogy bevonjanak egy projektbe, beszélj a vezetőddel arról, hova tart a cég, és milyen feladatot láthatsz el te ebben.

 

Ismerd meg a kihívás pozitív oldalát

Ha a feladatod untat, nem maradhatsz hosszú távon boldog. Az unalom elkerülésének legegyszerűbb módja az új kihívások és lehetőségek keresése. Ha a kihívások esetleg fenyegetőnek tűnnek, gondolj rájuk úgy, hogy tőlük fejlődnek a képességeid. A hibák nem írnak le minket, hanem inkább megmutatják, hogyan kezeljünk hasonló problémákat a jövőben. A siker nem azonnali tökéletességet jelent, hanem a kihívásokkal való szembenézést és fejlődést.

Kommunikálj
A magasan elkötelezett munkavállalók 43%-a minden héten kap visszajelzés a munkájáról. Különben honnan is tudnánk nyomon követni a sikert? Kérjük meg a vezetőnket arra, hogy hetente adjon őszinte visszajelzést, ha eddig nem tette. Beszélj nyitottan és őszintén neki arról, min dolgozol, és hogyan segíthet ő céljaid elérésében.

Az elkötelezettség nem olyasvalami, ami automatikusan megszületik az emberben, és arról sem lehet döntést hozni, hogy márpedig innentől kezdve elkötelezettnek fogod magad érezni. Az elkötelezettség ugyanis olyan szokások halmaza, amelyeket idővel szándékosan is művelhetsz. Ezek a tippek elég lökést adnak a kezdethez, de mint minden sikeres kapcsolat esetében, itt is folyamatosan dolgozni kell azért, hogy ki ne hunyjon a láng.

The Muse cikke nyomán.

 

 

Szeretnél mindent megtudni a HR-szakma digitális átalakulásáról? Kattints és vásárold meg az utolsó jegyek egyikét a HVG Online Toborzási konferenciájára.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen