A munkatársad szociopata? Az alábbi 16 jellemző segít eldönteni

szerző: Jobline
2017 november 13.

A rossz felvételi döntés lerombolhatja a cégkultúrát. Különösen, ha a kolléga szociopata. Hogyan szűrjük ki őket, és ha már kapun belül vannak, hogyan szabaduljunk meg tőlük?

A gyors, átgondolatlan felvételi döntések gyakran nagyon sokba kerülnek a vállalatoknak, hiszen semmi sem lehet annyira költséges, mint egy olyan alkalmazott, aki megöli a produktivitást, és ezzel kárt okoz a cégkultúrában is. Különösen akkor, ha az illető szociopata.

A szociopaták sikeresen manipulálnak másokat, és döntenek romba mindenfajta együttműködést. Mindezt azért tudják megtenni, mert rendkívül fejlett az intelligenciájuk. A munka könnyen megy nekik, így játszmákkal próbálják meg sokkal izgalmasabbá tenni az életüket. Ennek azonban az a következménye, hogy számos értékes munkavállaló, esetleg ügyfél hagyhatja el a céget.


HR-ES, MUNKAÜGYI ÁLLÁST KERESEL? NÉZD MEG AJÁNLATAINKAT!


De vajon hogyan azonosítható egy szociopata személyiség? Egy kutatás szerint a szociopatákra a soron következő tulajdonságokból néhány vagy akár több is jellemző lehet.

# 1. Látszatra nagyon kedvesek és intelligensek.

# 2. Gyakran mondanak irracionálisnak tűnő dolgokat.

# 3. Időnként szélsőséges idegesség vagy más neurózis jelei mutatkoznak rajtuk.

# 4. Nem megbízhatóak, gyakran késve érkeznek a találkozókra, csúsznak a határidőkkel, és passzív-agresszívek. Úgy tűnik, mintha mindezt szándékosan csinálnák.

# 5. Gyakran kapjuk őket hazugságokon, és másokról közönséges dolgokat mondanak a hátuk mögött.

# 6. Sosem kérnek bocsánatot. Ha mégis, azt nem őszintén teszik.

# 7. Hirtelen, ok nélkül válnak antiszociálissá. Gyakran teremtenek kínos helyzeteket mások számára.

# 8. Folyamatosan ugyanazokat a hibákat követik el, és érezhetően valamiféle célból teszik mindezt, például azért, hogy mások életét megkeserítsék.

# 9. Hatalmas egójuk van, és nem bírnak hosszú távú, szerető kapcsolatokban maradni.

# 10. Nem mutatnak empátiát, vagy nevetnek az érzelmileg megérintő helyzetekben.

# 11. Szeretik kifejteni álláspontjukat minden helyzetben, de azt nem szeretik, amikor mások adnak nekik tanácsot, vagy – szóhasználatukkal élve – prédikálnak nekik.

# 12. Nagyon kedvesek és túlságosan is barátságosak az idegenekkel.

# 13. Óriási partiarcok.

# 14. Utalnak néha az öngyilkosságra, de soha nem tennék meg.

# 15. Azt sugallják, hogy szexuális életük vad és személytelen.

# 16. Úgy tűnik, mintha tervek nélkül sodródnának.

 

 


Nos, ha szeretnénk megszabadulni tőlük, ezekkel a lépésekkel elérhetjük, hogy önként távozzanak, vagy olyan helyzetbe kerüljenek, hogy jogilag megszüntethető legyen velük a munkaviszony:

  1. Fókuszáljunk a gyengeségeikre. Legyünk nagyon empatikusak, és mondjuk el, sajnáljuk, hogy hibáznak és nem olyan erősek bizonyos területeken. Nem lehetnek dühösek olyasvalakire, aki megpróbál nekik segíteni, ugyanakkor nem fogják szeretni, hogy gyengének vannak beállítva.
  2. Mindig legyenek elszámoltathatóak. Ha megkértük őket, hogy végezzenek el valamit, de nem tették meg, adjunk ennek hangot. Legyen világos retorzió a mulasztásukért, például mondjuk el, hogy ha nem csinálják meg a feladataikat, leértékeljük a teljesítményüket.
  3. Mindig dokumentáljuk, mit mondtak. Legyünk konkrétak, és pontosan írjuk le magunknak, milyen szavakat használtak. Így amikor eljön az ideje az esetleges elbocsátásuknak, tudunk mire hivatkozni, és pontosan el tudjuk mondani, mi volt az alapvető probléma velük, és viselkedésük milyen hatással volt a többiekre.
  4. Sose hagyjuk, hogy észrevegyék rajtunk, hogy félünk tőlük, vagy bármiféle hatással vannak ránk. Ez a legnehezebb, hiszen mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy kihozzanak minket a sodrunkból. Maradjunk nyugodtak, mosolyogjunk, ragaszkodjunk a tényekhez, legyünk kedvesek, de határozottak, és sose reagáljuk első felindultságunkból.

A szociopaták frusztráltak, és még inkább azok lesznek, amikor úgy érzik, megpróbálunk megszabadulni tőlük. Gyakran azért is nehéz a döntés, mert általában tehetséges emberekről van szó, és a menedzsment attól tart, hogy visszaesik a produktivitás. De az igazság az, hogy hosszú távon sokkal több kárt okoznak, mint hasznot. Ha pedig úgy tűnik, hogy a felsővezetés egy ideig biztosan nem fog megszabadulni a szociopata dolgozótól, fontoljuk meg, hogy új állás után nézünk. Az élet túl rövid ahhoz, hogy mérgező munkahelyen dolgozzunk.


Az Inc cikke nyomán


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen