A három eset, amikor muszáj smúzolnod a kollégákkal

szerző: Jobline
2017 november 15.

Van, aki szívesen elmegy sörözni a kollégákkal munkaidő után, mások úgy vélik, éppen elég volt velük eltölteni az előírt nyolc órát. Ám akadnak esetek, amikor a józan ész azt diktálja, hogy vegyülni kell a többiekkel.

Jössz velünk bowlingozni szombaton? Teljesen ártatlan kérdés, mégis elgondolkodtató. Az ember szívesen nemet mondana a kérdező kollégának, mert nincs kedve ugyanazokkal az emberekkel tölteni a szabadidejét, akikkel egész héten össze van zárva az open office-ban, de lehet, hogy emiatt azt fogják gondolni, mogorva alak vagy, aki talán nem is jó csapatjátékos. Tipikus munkahelyi dilemma. Sajnos vannak helyzetek, amikor nem lehet kimaradni a buliból, mert ezt diktálja az érdeked. Ettől még nem leszel érdekember, pusztán nem vagy a magad ellensége.

Mikor kell igent mondani a fentihez hasonló kérdésekre?

# 1. Ha előléptetésre vagy fizetésemelésre vágysz
Szomorú tény, de ha szeretnél ötről a hatra jutni, olyan dolgokhoz is jó képet kell vágni, amikhez egyébként nem lenne kedved. Többnyire a személyiséged pozitív oldalát kell mutatnod, és be kell bizonyítanod, hogy társas lény vagy, a szó eredeti értelmében. Menj el bulizni a többiekkel, légy mindig segítőkész és kedves, türelmesen figyelj oda, ha valaki ki akarja önteni a lelkét, és pont téged talál meg. Mindezt természetesen tedd, mert könnyű lebukni, ha csak ügyetlenül színészkedsz. Fake it till you make it, tartja az amerikai mondás, azaz kb. tettesd, amíg már magától megy.

Ha valamit szeretnél elérni a munkahelyeden, egy játszma része vagy, ahol minden etikus fogás és trükk megengedett. Mibe kerül szépen rámosolyogni egy kollégára egy borús napon? Ha mindenki kedvező képet alakít ki rólad – a melletted ülő kollégáktól a főnökökig –, olyan légkör alaku ki körülötted, amelyben természetes, hogy nagyon meg kell becsülni azt a dolgozót, aki ilyen derék ember és jó csapatjátékos.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


# 2. Ha főnökök vannak a közelben
Bármilyen találkozó, karácsonyi ünnepség, éves beszámoló aranyat ér, ha ott főnökök vannak jelen. Ebből nem szabad kimaradni. Legyen szó a saját közvetlen menedzseredről vagy a multicég Berlinből rendszeresen idelátogató vezérigazgatójáról, érdemes a közelükben lenni. Lehet, hogy a rendezvény roppant unalmasra sikeredik vagy egyenesen kellemetlen ott lenni, de ezen tedd túl magad. Ha a főnökök megtisztelik jelenlétükkel az összejövetelt – pedig drága az idejük –, te sem teheted meg, hogy távol maradsz, mert udvariatlanság. Számon is tartják egyébként, ki az, aki rendszeresen kivonja magát a cég közösségi életéből, és ez árnyékot vethet a karriered alakulására.

Ha már elmész egy rendezvényre, ne bújj meg a sarokban. Bátran vegyülj el a sokadalomban, és ne ijedj meg, ha egy fontos ember beszédbe elegyedik veled. A főnökök általában szeretnek elbeszélgetni a munkatársakkal, mert tudják, hogy ők működtetik a céget, ezért kíváncsiak a véleményükre, vagy legalább bizonyítani akarják, hogy milyen jó fejek. Viselkedj úgy, hogy emlékezzenek rád. Csak egy példa: egy céges konferencián az egyik dolgozó szellemes megjegyzést tett az egyik igazgatónak a szervezet működésével kapcsolatban. A főnöknek megtetszett a bon mot, rendszeresen idézte értekezleteken, és nem felejtette el, kitől hallotta. Pár hónappal később a szellemes dolgozó feljebb léphetett.

 # 3. Amikor networkingre nyílik lehetőség
Hamarabb megérkezik a fizetési előleg, ha jó viszonyt ápolsz a pénzügyes kollégával, akivel együtt bowlingoztál, és az IT-s munkatárs is lelkesebben esik neki a lefagyott gépednek, miután jót pezsgőztetek a karácsonyi bulin. Azért is érdemes jóban lenni más részlegek tagjaival, mert hátha egyszer szeretnél másik csapatba kerülni, és könnyebben megy a váltás, ha több helyen is támogatóid vannak. Használj ki minden alkalmat a networkingre, barátkozz a kávéautomatánál vagy a vizesballonnál, a hétköznapokban pedig tegyél apró szívességeket anélkül, hogy azonnali viszonzást várnál. Hosszú távon nagyon megéri.

Amikor legközelebb ismét megtalál a dilemma, hogy elmenj-e a többiekkel lazulni vagy inkább hazafelé vedd az utat, fontold meg a fentieket, és dönts okosan.


A The Muse cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen