Így legyen álommunkád technológiai cégnél

szerző: Jobline
2017 november 27.

Adj okot a HR-esnek, hogy kockáztasson veled.

Amerikában a Top 10 legboldogabb munkahely közül hat műszaki területű, ráadásul nem elhanyagolható az átlag feletti bérezés sem. Mindezeken felül a szakemberek iránti munkáltatói kereslet nagyobb, mint a jelöltek jelenlegi kínálata. Ebben a szektorban rendkívül sok a nyitott pozíció, és mindenki, aki ezen a területen szeretné kipróbálni magát, rendkívül ígéretes jövő elé néz. Még ha jelenleg nem is dolgozunk műszaki területen, bármikor lehet esélyünk a változtatásra. Vannak olyan tanárok, ügyintézők, sőt akár szociális munkások is, akik sikeresen álltak át erre a pályára, és egyikük sem tervezi elhagyni azt.


VÁLOGASS IT-S ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSAINK KÖZÖTT!

 

Melissa Omet egyike azoknak, akik eredetileg egyáltalán nem terveztek műszaki területen dolgozni, de végül javukra vált a váltás. „A váltás felvértezett puha készségekkel, ezek kiegészítették azokat a kemény faktorokat, amelyekre később tettem szert a munkám során” – magyarázza. Miután lediplomázott, Melissa elfogadta az első állásajánlatát egy globális szolgáltató cégnél. Ám korán ráébredt, hogy jobban szeretne egy olyan céghez csatlakozni, ahol mélyebb ipari és technikai tudásra tehet szert. Ez a vágy vezette végül arra, hogy elfogadja az AT&T ajánlatát, ahol hálózati technikusok csapatát kellett vezetnie. Azzal, hogy ráébredt, mi jelent neki élvezetet a munkában, és miben jó, azt is ki tudta találni, melyik cég illeszkedhet a leginkább az elképzeléseihez.

Fedezd fel, amit a legjobban szeretsz
A kíváncsiság Melissát elindította a műszaki karrierjében. Ez a munkakör nem kívánt tőle mély műszaki hátteret, de arra sarkallta, hogy egyre jobban elmélyedjen benne. Tehát ahhoz, hogy közelebb kerülj a szeretett munkához, először is határozd meg, mit szeretsz, és őrizd meg a kíváncsiságodat. Kutass több területen is, és fedezd fel, mi érdekel, beszélgess olyan emberekkel, akik műszaki területeken dolgoznak, kérdezd meg tőlük, hogyan jutottak el oda, és keress olyan munkáltatókat, akik segítik munkatársaikat abban, hogy különféle karrierlehetőségeket fedezzenek fel.

 


Sajátíts el új készségeket
Melissa erős üzleti hozzáállásáról és vezetői képességeiről tett tanúbizonyságot, és ezeket a tulajdonságokat ki is használta első munkakörében a cégnél. Szerinte fontos az is, hogy a gyengeségeinkre is rá tudjunk nézni annak érdekében, hogy javítsunk rajtuk, és olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik ki tudják tölteni ezeket a hiányosságokat. Melissa azt vallja, hogy veleszületett lelkesedéssel és kíváncsisággal rendelkezik, és ez segített neki új műszaki készségek elsajátításában, de abban is, hogy folyamatosan tájékozódjon az iparágban történő dolgok felől.

Azt is érdemes számba vennünk, milyen átalakítható készségeket fejlesztettünk ki. Melissa szerint, ha ezeket a típusú képességeket megmutatjuk a potenciális munkaadónak, akkor az iparág különböző részeit is megismerhetjük, vagy akár más iparágak munkájába is betekintést nyerhetünk.

Erősségeidet és szenvedélyedet igazítsd a vállalat igényeihez
Melissa azt tanácsolja, hogy proaktívan irányítsuk a karrierünket. Amikor az AT&T felajánlotta neki első állását, nemcsak vezetői szerepet töltött be, de a műszaki készségeket is el akarta sajátítani, ezért megkereste ennek módját. Azt javasolja, hogy keressünk olyan vállalatot, ahol lehetőség van olyan készségfejlesztő programokban való részvételre, ahol megalapozhatjuk azokat az ismereteinket, amelyek szükségesek a műszaki állások betöltéséhez.

Melissa szerint önmagunk eladni tudásáról sem szabad megfeledkeznünk. „Mutasd meg, mit tettél már le az asztalra, különös tekintettel az átformálható készségeidre, illetve azt, hogyan tervezed betölteni ezeket a hiányokat – mondja. – Ezután oszd meg az elképzeléseidet arról, milyen módon tanulnál új műszaki készségeket, és mutasd meg, hogyan tudod majd elsajátítani ezeket az új munkakörödhöz. Adj okot a HR-esnek arra, hogy kockázatot vállaljon veled.”

A The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


tech  •  pályaváltás  •  puhafaktorok
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen