Új vagy a munkahelyeden? Így lopd be magad a többiek szívébe

szerző: Jobline
2018 január 09.

Az első benyomás döntő fontosságú, ezért kell nagyon vigyázni, amikor bemutatkozol az új munkahelyeden. Azonnal megnyerhetsz magadnak mindenkit, ha erre a 8 dologra odafigyelsz.

A US News karriertanácsadója, Allison Green 8 dolgot tart fontosnak, amit érdemes szem előtt tartani, amikor munkába állunk az új helyen.

Azonnal arass egy apró győzelmet
Időbe telik, amíg az ember belerázódik az új munkájába, megszokja a körülményeket és kitapasztalja, milyen fogásokkal láthatja el legeredményesebben a feladait. Éppen ezért van szükség rögtön az elején sikerélményre, legyen az bármilyen apró. Ezzel kivívhatjuk a közösség elismerését, és az egónknak is nagyon jót tesz, hogy még alig léptünk be, egy kicsit már büszkék lehetünk magunkra. Tényleg nem kell semmi extrára gondolni, egy kis feladat ügyes megoldása vagy egy hatásos megjegyzés az értekezleten már megteszi.

Sajátítsd el a kultúrát
Hogyan kommunikálnak egymással a kollégák? Mennyi ideig tart az ebédszünet? Kivel mennyire szabad viccelni, és kik azok, akik egyáltalán nem értik a tréfát, ezért nem érdemes náluk próbálkozni? Egy munkahelyi közösség életét rengeteg apró momentum határozza meg, ezeket gondosan meg kell figyelni, hogy a tapasztalatokat elraktározva zökkenőmentesen be tudjunk illeszkedni.

Figyeld meg a főnököt
A főnök vezetési stílusa döntő hatással van a munkahely működésére, ezért akkor leszünk képesek eredményesen beilleszkedni, ha tudjuk és értjük, hogyan irányítja a rábízott szervezetet. Milyen gyakran és hogyan kommunikál (e-mailben vagy inkább szóban), hogyan delegálja a feladatokat, miként kéri számon a feladatok teljesítését, ragaszkodik-e a rendszeres értekezletekhez, vagy ad hoc hív össze meetingeket?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Érdemes egyenesen rákérdezni arra is, hogy bizonyos feladatok elvégzését hogyan várja el és mennyi idő alatt, így gyorsan képbe kerülünk a munkahelyi mechanizmusokat illetően.

Kérdezd meg, mit várnak el tőled az első hónapban, illetve az első félévben
Meg tudod tervezni a fejlődésedet a cégnél, ha pontos útmutatásokat kaptál, mit várnak el tőled adott idő alatt. Sok vezető nem veszi a fáradságot, hogy az új munkatársat eligazítsa, aki emiatt tanácstalanul, frusztráltan végezheti a feladatait. Miután rögtön az elején sikerült tisztázni a követelményeket, világosak lesznek a célok és könnyebb is lesz elérni őket.

 


Általában kérdezz
Nem szégyen, ha valaki sokat kérdez, amikor új helyen munkába áll. (Persze ezt sem szabad túlzásba vinni.) Az alapkérdések adják magukat. Hol tudok utánaolvasni a teendőimmel kapcsolatos dolgoknak? Milyen szokások alakultak ki az adott feladat elvégzésével kapcsolatban? Ebben a munkakörben milyen tipikus hibákat szoktak elkövetni? Az ehhez hasonló kérdések viszonylag hamar elfogynak majd, amint egyre inkább belejössz a munkába.

Ne kínálj körbe sütit barátkozás céljából
Sokan gondolják úgy, hogy egy kis figyelmesség révén hamarabb meg tudják kedveltetni magukat a kollégákkal, pedig gyakran ellenkező hatást érnek el vele. Ne akarj süteményt tukmálni a többiekre, mert úgyis lesír a próbálkozásról, hogy hátsó szándék áll mögötte. Ráadásul lehet, hogy az egyik munkatársak lisztérzékeny, a másik allergiás a mogyoróra, a harmadik nem eszik semmilyen cukrosat és a sor a végtelenségig folytatható. Érdemes emiatt felsülni rögtön az elején? Inkább szép csöndben figyeld meg, milyenek a táplálékmegosztási szokások az irodában, és alkalmazkodj az íratlan szabályokhoz.

Maradj ki a konfliktusokból
Ahol emberek dolgoznak, ott drámák is adódnak, de ezekben legalább az elején tilos részt venni, még akkor is, ha szilárd és megalapozott az álláspontod, és kedved lenne az egyik fél pártját fogni. Vedd fel a hűvös megfigyelő pozícióját, és mérd fel, hogyan keletkeznek a konfliktusok új munkahelyeden és miként próbálják kezelni őket. Ez a tapasztalat roppant hasznos lesz, amikor majd magad is egy konfliktus résztvevője leszel, hiszen ez elkerülhetetlen.

Két hét után kérj visszajelzést
Jó esetben a főnök magától el fogja árulni két hét után, mi a véleménye a teljesítményedről, de ha ehhez túlságosan elfoglalt lenne, bátran kérdezd meg, mennyire elégedett veled. Mi az, amit jól csinálok? Milyen téren kellene jobban fejlődnöm? E kérdések révén hasznos információkhoz jutsz, egyben jelzed, hogy szeretnél minél eredményesebb tagja lenni a csapatnak.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen