Fizetésemelés 2018-ban? Ezt a 10 dolgot kell tudnod, mielőtt kérnél

szerző: Jobline
2018 január 17.

Egy ideális világban azt a fizetést ajánlják fel neked, amit tényleg megérdemelsz. Ám nézzük a realitást: sajnos kevés ember tud csak tökéletes alkut kötni a munkáltatóval. Meg kell tanulni, ez ma hogyan a működik, a lényeg itt van a cikkben.

A legtöbb esetben, ha fizetésemelést szeretnél, kérned kell, nem hullik csak úgy magától az öledbe. Ha pedig megtetted az ajánlatodat, csak várnod kell arra, vajon a cég megadja-e azt az összeget, ami még beleesik az általad elfogadható fizetési tartományba.

Akár a jelenlegi cégednél szeretnél kiharcolni több bevételt, akár egy új munkahelyen próbálkozol. a Fast Company szerint most ezek a legjobb tanácsok, amelyeket érdemes a nagy lépés előtt megfogadnod 2018-ban.


#1. Légy biztos abban, hogy a teljesítményed alapján megérdemled az emelést
Mielőtt tárgyalnál, győződ meg arról, hogy indokolt a kérésed. Az egyik legnagyobb hiba, amely alááshatja a bértárgyalást, ha nem tudod bizonyítani, hogy munkád elengedhetetlen a szervezet jó működéséhez. Átlagos vagy átlagon aluli teljesítménnyel inkább ne is próbálkozz ezzel.


#2. A tárgyalást együttműködésként, ne csataként kezeld
Sokkal sikeresebb leszel, ha a HR-menedzserrel való együttműködésként kezeled a tárgyalást, és nem eleve támadóállásból indítasz. Soha ne adj ultimátumot, mindig együttműködésre törekedj, és olyan lehetőségként kezeld ezt, ami mind a te, mind a vezetők számára kifizetődő. Roy Cohen karriercoach szerint állítsd fel a prioritásaidat, de azt is, milyen elvárásokat vagy hajlandó elengedni. A legjobb mondat, amit egy bértárgyaláson mondhatsz, hogy szeretnél együtt dolgozni velük. Hacsak nem vagy biztos abban, hogy nélkülözhetetlen vagy (márpedig ebben igen kevesek lhetünk biztosak), nagyon legyél óvatos, nehogy ellentmondásokba keveredj. Ez egy rossz jel, amitől az egész folyamat leáll.


#3. Ne érzed úgy, hogy el kell árulnod jelenlegi fizetésedet
Új munkahelyen nagyon gyakori, hogy közvetlenül rákérdeznek, eddig mennyi volt a fizetésed. Josh Doody szerző ezt rettegett fizetési kérdésnek nevezi, amire szerinte nem szabad közvetlen választ adnunk. Ha konkrét számokat mondasz, akkor nagyon nehéz lesz hatékonyan tárgyalnod később, mert ezzel skatulyába teszed magadat, miközben lehet, hogy a vállalat sokkal magasabb fizetést ajánlott volna fel neked.


#4. Várj, ameddig csak lehetséges, mielőtt a fizetésről esik szó
Új pozícióra való jelentkezés esetén érvényes, hogy mellett, hogy el kell kerülnöd a konkrét összeg megnevezését, magát a bértárgyalást is addig halaszd, ameddig csak lehetséges. Minél később kerül sor rá, annál több időd van arra, hogy képességeid és tapasztalataid alapján meggyőzd őket, megérdemled a magasabb fizetési besorolást is. Doody szerint minél későbbre tolódik a bértárgyalás, annál nagyobb eséllyel kapunk magasabb fizetést.

 #5. Nézz a forint mögé
Csábító azt nézni, mennyi pénzt viszel haza havonta, ám amennyiben a munkáltató nem tud változtatni a felkínált fizetésen, ne felejtsd el, hogy a juttatásokról is tárgyalhatsz. Gondold át, mi jelentene neked könnyebbséget: egy extra fizetett szabadnap? Egy konditerembérlet?


#6. Add a tudtukra, hogy szeretnéd elfogadni a munkát
A tárgyalások végső szakaszában ez a mondat a hasznodra válhat: „Ha megteszik ezt az x dolgot, kész vagyok, hogy elfogadjam az ajánlatodat”. Ezzel a tudtukra adod, hogy el akarod fogadni az állást, de kicsit többre van szükséged.


#7. Ne használd fel eszközként a személyes körülményeidet
Miközben logikusnak tűnhet elmagyarázni a pénzügyi helyzetedet, miért szeretnél még többet keresni, a szakértők szerint ez kudarchoz vezethet. A magánügyedet lehetőleg ne vidd a tárgyaló asztalhoz, inkább a teljesítményed legyen az érv az emeléshez.


#8. Ismerd az értékedet
Ha tisztában vagy azzal, hogy mások mennyit kereshetnek a te pozíciódban, az a lehető legjobb és leghatékonyabb eszköz, ami ütőkártya lehet a kezedben a tárgyaláson. Térképezd fel, mennyit érsz jelenleg a piacon, és csak utána tárgyalj.


#9. Használd a networkodet
Kérdezd körbe a szakmai és baráti körödet, hogy megtudd, nagyjából mennyit lehet keresni a pozícióban, amit megcéloztál. Ki fog jönni egy tól-ig sáv, ami alapján eredményesen tudsz tárgyalni.


#10. Sose kérj elnézést
A bértárgyalás általában nem tartozik a legkellemesebb beszélgetések közé, ezért az ember hajlamos arra, hogy tompítani próbálja az éleket. Ám ha sűrűn elnézést kérsz amiatt, hogy kiállsz az érdekeid mellett, a másik fél azt gondolhatja, némi ellenállás után visszakozásra tud késztetni. Ez pedig sokba kerülhet.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen