Elszúrtad az interjút? Sebaj, még szépíthetsz!

szerző: Jobline
2018 január 19.

Nem kell pánikba esni, vedd úgy, hogy innen szép nyerni. Praktikus tanácsok.

Még a legfelkészültebb álláskereső is kerülhet szorult helyzetbe az interjún, és ilyenkor az lehet az első természetes rakció, hogy legszívesebben kirohanna az irodából. Pedig az esetek túlnyomó többségében fordítani lehet a helyzeten, és az interjú sikeresnek lesz mondható, még akkor is, ha nem követi állásajánlat, biztat a Helpmates cikke.

Milyen problémák fordulhatnak elő?

Nagyon rossz választ adtál egy fontos kérdésre.
A megoldás: kérj újabb lehetőséget.

Hiába gyakoroltad be a válaszokat és készültél fel a trükkös kérdésekre is, az interjú közepén nem azt mondod, amit kellene. Miután erre rájöttél, ismerd be az interjúztatódnak, hogy ez most nem jött össze, és kérd meg meg, hadd kezdd elölről az egészet. A legjobb esetben jóindulatúan belemegy, és akkor a második esélyt kihasználva kiköszörülheted a csorbát. A legrosszabb esetben nem javíthatsz, de így is melletted szól, hogy észlelted a hibát, és magabiztosan megpróbáltál szépíteni.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Olyan ideges vagy, hogy nem tudsz rendesen gondolkozni.
A megoldás: mondd meg, hogy olyan ideges vagy, hogy nem tudsz rendesen gondolkozni, aztán lépj tovább.
Nem kell szégyellned, ha idegességedben leblokkolsz, de nem szabad megmaradni ebben az állapotban. A legjobban teszed, ha beismered, és elmeséled, hogy általában nem vagy szorongós fajta, de annyira szeretnéd ezt az állást, hogy nem tudsz uralkodni az érzelmeiden. Ne mélyedj bele mélyebben, milyen idegállapotban vagy, folytasd a beszélgetést ott, ahol megszakadt. Valószínűleg sikerülni fog, mert a kis közjáték nyomán megnyugodhattál, különösen, ha az interjúztató empatikusan elárulja, hogy ő is nagyon szokott izgulni, amikor hasonló vizsgaszituációba kerül.

 


Az interjúztató nem mutat túl nagy érdeklődést.
A megoldás: létesíts erősebb kapcsolatot.

Néha lesír az interjúztatóról, hogy unja az egészet, talán mert fáradt, esetleg valamilyen magánjellegű probléma foglalkoztatja, vagy nem tűnsz számára túl ígéretes jelöltnek, ezért nem akar túl sok energiát fektetni a beszélgetésbe. Ezek emberi dolgok, amiken lehet segíteni. Talán a testbeszéded nem eléggé megyőző az érdeklődése felkeltéséhez, mert visszafogott alkat vagy. Ellenőrizd a következő dolgokat! Tartós és élénk szemkontaktusban vagytok? (Túl erős azért ne legyen, mert ez az agresszió jele.) Kifejezően gesztikulálsz? Mosolyogva előrehajolsz, amikor gazdag tapasztalataidat ecseteled? Fokozott érdeklődéssel hallgatod a válaszait? Ha nagyon pozitív jelzéseket küldesz a másiknak, talán sikerül visszahozni az alfaállapotból.

A másik jó módszer, ha izgalmas kérdéseket teszel fel neki. Ezzel egyrészt erős érdeklődést árulsz el, másfelől aktivitásra készteted, és ha eleget beszélhet a cégről, a meghirdetett poszttal kapcsolatos feladatokról meg a saját munkájáról, talán belelendül az interjúba.

Az interjú nem jól sikerült.
A megoldás: beszélj a recruitereddel vagy írj levelet az interjúztatónak.

Előfordul, hogy egy állásinterjún semmi nem segít, mert minden érintett bal lábbal kelt fel, nem volt meg a kellő kémia vagy a felek több ponton kölcsönösen félreértették egymást. Ilyen esetben, ha recruriterrel dolgozol, beszéld meg vele részletesen, mi sülhetett el rosszul, és hogyan lehetne segíteni a dolgon. A recruiter valószínűleg jól ismeri a munkáltatót és jó kapcsolatot ápol vele, ezért ha sikerült kideríteni, mi volt a baj, talán össze tud hozni még egy találkozót, ahol úgy indul a beszélgetés, hogy mindenki tanult az előző kudarcból.

Ha nincs recruitered, utolsó szalmaszálként levelet írhatsz az interjúztatónak – amúgy is erősen ajánlott köszönőlevelet írni a beszélgetés után –, amelyben tömören összefoglalod, hogy már tudod, mi volt a baj, és szeretnél újabb lehetőséget kapni. Fontos, hogy a levél mindvégig tárgyilagos legyen, tehát nem szabad könyörögni vagy az érzelmekre apellálva arra utalni, hogy két gyerekszáj marad éhesen, ha nem kapod meg az állást. A dolog végkimenetele kétesélyes: vagy lesz újabb interjú, vagy nem. Benned mindenesetre nem maradnak rossz érzések, mert mindent megpróbáltál.

Zárd le úgy az ügyet, hogy hasznos tapasztalat volt (azaz így nem szabad állásinterjúzni), aztán készülj fel alaposabban a következő találkozóra.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen