6 jele annak, hogy a főnököd kedvel

szerző: Jobline
2018 január 30.

Nem mindegy, milyen hatást gyakorolsz a főnöködre, hiszen ettől is függ, mennyire lesz sikeres a munkád. De vajon miből tudod, hogy a főnök kompetensnek tart?

Ez már csak azért is fontos kérdés, mert a sikeres munka nem elhanyagolható része, hogy mennyire jössz ki jól a főnököddel. Hiszen ő az, aki kézben tart minden, a sorsodat meghatározó történéseket, az előléptetésedet ugyanúgy, mint a lefokozásodat vagy az elbocsájtásodat. Néhány főnök világossá teszi azt, ha kedvel téged – persze nem romantikus értelemben. Dicsér, pozitív és részletes visszajelzést ad, és azt érezteti veled, hogy szerves része vagy a szervezetnek. Ám nem mindegyik vezető ilyen nyitott, ezért meg kell tanulnod őszinte visszajelzés kérni tőle a munkádról. Ám mielőtt még ezt megtennéd, van néhány jósló jele annak, hogy a zárkózott menedzsered bizony elégedett a munkáddal.


#1. „Kemény” szeretetet ad
Suzanne Bates, egy kommunikációs cég CEO-ja szerint az a főnök, aki ígéretesnek tart téged, számos visszajelzést adhat, de ezek közül nem mindegyik pozitív, néhány az úgynevezett „kemény szeretetről” árulkodhat. „Az ilyen főnök olyan embernek lát téged, aki képes ezt kezelni, és készen áll arra, hogy több felelősséget vállaljon” – véli a szakember.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Kikéri a véleményedet
A főnökök többet tárgyalnak azokkal, akikben bíznak és akiket kedvelnek. Ha a főnököd gyakran kéri ki a véleményedet egy-egy értekezlet során, és elég időt biztosít neked arra, hogy kifejtsd a nézőpontodat, amire általában jól reagál, akkor szinte biztos, hogy szimpatizál veled.


 #3. Nem dicsér gyakran
A főnök szimpátiája nem mindig a dicséretben nyilvánul meg, hiszen előfordulhat, hogy nem szeretné, ha túlságosan feltűnő lenne, hogy kedvel téged, vagy csak szimplán elfelejti kinyilvánítani a szimpátiáját bokros teendői miatt. Bates azt javasolja, hogy kérj mindig visszajelzést, és tedd világossá, hogy szeretnéd, ha őszinte véleményt mondana. Fontos az is, hogy az elvásások is érthetőek és pontosak legyenek, így nem kell találgatnod, vajon minek kell megfelelned.


#4. Több felelősséget bíz rád
Lehet, hogy nem kapsz látványos kitüntetést, mégis a főnök szimpátiájának egyértelmű jele, ha fontos projektekkel bíz meg téged, vagy egyes kollégák munkájáért is felelős leszel.


#5. Érdeklődik irántad
Az a főnök, aki kedvel téged, gyakran kérdezi meg, mennyire vagy elégedett, függetlenül attól, hogy tervezed-e a felmondást, hiszen fontos számára, hogy megtartson téged.


#6. Hozzád irányítja a többieket
Ha a kollégáid elakadnak valamiben, és a főnököd hozzád irányítja őket iránymutatásért, akkor az azt bizonyítja, hogy a munkádat példaértékűnek tartja, és megbízik a tudásodban. Ennél csak egy biztatóbb jel lehet: ha azt kéri tőled, hogy taníts másokat, mutasd meg az irodát az újoncoknak, magyarázd el nekik, hogyan működnek a dolgok. Ha ez így van, ne tekints újabb elfoglaltságnak a dolgot, inkább használd lehetőségként a megbízást arra, hogy megmutasd saját vezetői képességeidet és szakértelmedet.


A Business Insider cikke nyománKövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen