Építs bizalmat a dolgozók körében – 3 érv a távmunka mellett

szerző: Jobline
2018 január 31.

Sok vezető idegenkedve tekint a távmunkára, mondván, elkanászodik a dolgozó, ha egész nap otthon lebzselhet. Pedig sok helyen beválhat ez a munkavégzési forma, mondjuk, miért.

Bár Magyarországon még nem terjedt el a távmunka, külföldön – például Finnországban vagy Hollandiában – a dolgozók negyede ebben a foglalkoztatási formában dolgozik. Egy felmérés szerint az amerikai munkavállalók 52 százaléka legalább egyszer egy héten otthonról dolgozik, a nem távmunkában dolgozók 65 százaléka pedig szívesen választaná ezt az opciót.


Mielőtt egy vállalat engedélyezné az otthonról való munkát, néhány kérdést érdemes feltennie: A távmunka vajon csökkenti a produktivitást? Meg kell változtatni a vezetési stílust a cégnél? Hogyan lehet fenntartani a csapat teljesítményét? A Yahoo-nál és az IBM-nél ezekre a kérdésekre olyan nyugtalanító válaszok születtek, hogy nem támogatják a távmunkát, amiből parázs vita alakult ki.


Pedig a mérleg inkább pozitív. Kutatások szerint a távmunka mind a munkavállaló, mind a cég számára előnyös foglalkoztatási forma az alábbi okok miatt:


#1. A távmunka javítja az alkalmazottak megtartását
A munkavállalók felvétele és továbbképzése drága és időigényes folyamat. A munkavállaló elvesztése egyben a befektetés elvesztését is jelenti, ami negatívan befolyásolja a csapat eredményeit, a legfontosabb célok véghezvitelét, a csapat morálját. Az Owl Labs beszámolója szerint azoknál a cégeknél, amelyek támogatják a távmunkát, 25 százalékkal alacsonyabb a munkavállalók felmondása, mint azoknál, ahol nincs lehetőség otthoni munkára. Ennek oka az, hogy a távmunkát választó dolgozók 51 százaléka a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása miatt tette le a voksát az otthoni munka mellett, és 47 százalék tudja ezzel a munkavégzési formával csökkenteni a munkahely és az otthon közötti ingázást, amivel időt és pénzt takarít meg.  Ilyen módon a távmunka csökkenti a munkából eredő stresszt, amitől boldogabbak, egészségesebbek és elkötelezettebbek lesznek a munkavállalók.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. A távmunka növeli a bizalmat
A távmunkát támogató vállalatok a vezetők és az alkalmazottak közötti bizalom növekedéséből is profitálnak. A vezetők hagyományosan úgy ellenőrzik alkalmazottaik produktivitását, hogy megnézik, időben beérkezett-e az irodába, sokáig dolgozott-e, illetve elérhető volt-e nap közben az íróasztalánál. A távmunkában dolgozó alkalmazottak vezetői nem támaszkodhatnak ezekre a vizuális jelekre, kénytelenek megbízni abban, hogy a dolgozók otthonról is el tudják végezni a munkájukat. A kutatások azt mutatják, hogy azok a munkavállalók, akik úgy érzik, bizalmat kaptak, sokkal produktívabbak és elkötelezettebbek, ezért valószínűbb, hogy hosszú távon is a cégnél maradnak.

 #3. A távmunkát támogató cégek gyorsabb munkaerő-felvételt produkálnak
Az irodák nélküli vállalatok átlagosan 33 százalékkal kevesebb időt töltenek munkaerő-felvétellel. Ennek oka, hogy az egész országból jelentkezhetnek potenciálisan képzett személyek az állásra, így nagyobb merítést kapnak a tehetséges jelöltekből, ami felgyorsíthatja a toborzási folyamatot.


Az Owl Labs jelentése azonban azt is felfedte, hogy a távmunkásoknak 25 százalékkal kevesebb karrierrel kapcsolatos beszélgetéseik vannak, mint a helyszínen lévő munkatársaknak. Sok vezető ugyanis úgy gondolhatja – tévesen –, hogy az új feladatok, lehetőségek és felelősségek napi szinten csak személyesen oldhatók meg. Ezért be kell ütemeznünk rendszeres beszélgetéseket a távmunkában dolgozó alkalmazottakkal, hogy megbizonyosodjunk arról, velük is megvitathatjuk a munkájukkal kapcsolatos teendőket, problémákat. Ha új lehetőség merül fel, az egész csapatot hívjuk össze akár egy online meetingre, így azokat is számba vesszük, akik nem közvetlenül a szomszéd irodában ülnek.


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen