13 nyomós érv amellett, hogy ne dolgozz hétvégén

szerző: Jobline
2018 február 07.

Hazaviszed a munkát szombatra és vasárnapra, netán bemész dolgozni az irodába? Ne tedd, előbb-utóbb tönkretesz ez a mókuskerék!

Amióta sejtjük, hogy a túl sok munka megbetegít, sőt meg is ölhet, rengeteg kutatás irányul arra, mi történik, ha valaki agyondolgozza magát, és mi lesz a helyzet, ha rendszeresen alaposan kipihenjük magunat. A Recruiter 13 kutatási eredményt gyűjtött össze.

#1. Ha eleget pihenünk, hatékonyabb munkát tudunk végezni. Egy kutatás szerint miután két hónapon át heti 60 órát dolgozunk, csak annyira leszünk produktívak, mintha egy normál 40 órás munahetet teljesítenénk. Tehát a túlmunkával oda jutunk, mintha nem is végeznénk túlmunkát. Nem éri meg, már csak azért sem, mert az egészségünk láthatja kárát.

#2. Az agyunk akkor is élénken működik, amikor nem dolgozunk, csak másfajta tevékenységet végez. Tudományos tény, hogy azért kell rendszeresen kikapcsolnunk, hogy az agyban pihentető mechanizmusok mehessenek végbe, amelyek fejlesztik a memóriát és a problémamegoldó képességet.

#3. Kipihenten jobban szeretjük a munkát. Munkamániások egy csoportját rávették, hogy rendszeresen kipihenjék magukat. Ennek az lett az eredménye, hogy elégedettebbek lettek a munkájukkal, javult a munka-magánélet egyensúlya, és a dolgozók elkötelezettebbek lettek a munkahelyük iránt.

#4. A túl sok ücsörgés az új rák. Egy nők körében végzett kutatás szerint évekkel hamarabb meghalnak azok, akik naponta huzamosabb időt töltenek ülve.

#5. A hosszú szabadság jótékony hatása gyorsan elmúlik. Nyaralás után 2-4 héttel az átlagemberek már megint olyan ideg- és elmeállapotban vannak, mintha nem is pihenték volna ki magukat, ezért fontos, hogy hétvégén teljesen kikapcsoljanak.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#6. A túl sok munka a kétszeresére növeli a depresszió kockázatát.

#7. A környezetváltozás kreatívabbá tesz, azaz fejleszti az asszociatív és ötletgeneráló készségeket.

#8. A pihenés kifizetődő. Amerikában évi 382 milliárd dollárt emészt fel, hogy a dolgozók a stressz miatt kevésbé produktívak, illetve megbetegszenek.

#9. A túl sok munka alvásszavarokhoz vezet. A fő- és mellékállásban is dolgozók 61 százaléka napi 6 óránál kevesebbet alszik, ami elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

#10. A plusz munkanap plusz adag stresszt is jelent. Egy munkanap reggelén a stresszhormonnak is becézett kortizol szintje sokkal magasabb, mint egy pihenőnapon. Aki tehát egy héten mindennep dolgozik, állandóan stresszeli magát.

 

 


#11. Ha túl sok időt töltünk a monitor előtt, kifárad a szemünk, hosszú távon hályog alakulhat ki, ami könnyen vaksághoz vezethet – mutat rá egy japán kutatás.

#12. Az állandó túlórázás szívproblémákat okoz. Százkilencvenöt 30-69 éves alkalmazottat vizsgáltak, és az derült ki, hogy napi tizenegy vagy ennél több munkaóra kétszeresére növelheti a szívinfarktus kockázatát.

#13. A stressz tönkreteszi a párkapcsolatokat. Aki hazaviszi a munkát, az otthon is idegeskedik, emiatt kevésbé kötődik a párjához és nagyobb a feszültség a kapcsolatban, ami hosszú távon az érzelmek kihűléséhez vezet.


6 ötlet, hogy ki tudj kapcsolni

#1. Legyen két mobilod. Amit a munkához használsz, hétvégére tedd a fiókba, és ne nézd meg félóránként, van-e rajta üzenet. Tudasd a főnökeiddel, hogy hétvégén nem vagy vonalban, és használd a privát készüléket.

#2. Legyen menedékhelyed. Fedezd fel, hol érzed igazán jól magad (vízparton, kávézóban, a hegyekben, mindegy), és hétvégén menj oda a családoddal, a barátaiddal vagy akár egyedül.

#3. Meditálj. Aki eddig hiányolta, hogy a tudatos jelenlét említése még nem fordult elő ebben a cikkben, annak jó hír, hogy most érkeztünk el oda. Igen, gyakorold a tudatos jelenlétet, éld meg a pillanatot, fejleszd a koncentrálóképességedet, erre is való a hétvége.

#4. Delegáld a munkát. Ha túl gyakran kell túlóráznod, valószínűleg a kelleténél több feladatot bíztak rád, vagy egy részüket nem szereted, és azokat lassabban végzed el. Próbáld delegálni a nemszeretem feladatokat, cserében vállalj olyat, amihez több kedved van és gyorsabban meg tudod csinálni.

#5. Legyen egy jó kis hobbid, ami teljesen feledtetni tudja a munkát, a munkatársakról nem is beszélve. Közben új barátokra tehetsz szert, új készségeket tanulhatsz és fittebb is lehetsz.

#6. Ha otthonról dolgozol, alakíts ki külön egy kis irodát. Ez lehet szoba vagy egy szeparált sarok, az a lényeg, hogy hétvégén el tudd kerülni. A laptopot és egyéb kütyüket is tedd el olyan helyre, ahol nem látod őket.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen