Steve Jobs szerint ezekben a helyzetekben kell nemet mondanod

szerző: Jobline
2018 március 01.

Megfogalmazta, mi az innováció lényege.

Az élet sodrásában, amikor folyton csak többet és még többet akarunk letenni az asztalra, alig gondolunk bele, mennyire fontos a figyelem. Ezért van az, hogy a sok lendületes, folyamatosan az álmait hajszoló kreatív gondolkodó és vállalkozó fejébe ennyire szöget ütött Steve Jobs 21 évvel ezelőtt elhangzott profetikus üzenete. Beszéde az Apple Worldwide Developers konferencián hangzott el 1997-ben.

„Az emberek azt hiszik, a koncentrálás egyet jelent azzal, hogy igent mondunk mindarra, amire koncentrálunk. Pedig nem erről van szó. Arról van szó, hogy több száz jó ötletre kell nemet mondanunk.  Gondosan kell válogatnunk. Igazán azokra a dolgokra vagyok büszke, amiket nem tettem meg, és nem azokra, amiket megtettem. Az innováció azt jelenti, hogy nemet mondunk ezernyi dologra.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Fókusz nélkül a gondolkodásra, kommunikációra, indoklásra, problémamegoldásra és döntéshozásra való képességünk csorbulni fog. Nem tudjuk maximalizálni a hatékonyságunkat, vagy flow élményben részesülni, ha az elménk túl sok dolgot akar egyszerre megoldani. A jobb fókuszhoz tehát először abba kell hagynunk a multitasking szokását. Az időmilliomos magas jövedelmű emberek egyik legfőbb tulajdonsága, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkoznak. Hiszen gondoljunk csak bele: mit tanulhatnánk, illetve oszthatnánk meg másokkal, ha 100 százalékosan jelen lennék egy beszélgetésben? Pedig a valóság az, hogy szinte folyton multitaskingolunk. Megy a zene a háttérben, miközben dolgozol? Nyitva van egyszerre több weboldal is, miközben ezt olvasod, és néha rájuk pillantasz? Valaki más beszél épp hozzád? Valami mindig könyörög a figyelmünkért… De mi lenne, ha teljes figyelmünket egy dolognak adnánk? Egy problémára, egy feladatra, egy beszélgetésre figyelnénk egyszerre. Ha képesek lennénk erre, adaptívabbak, ezáltal jobb döntéshozók lennénk. És minél jobban oldanánk meg egy problémát, annál produktívabbá válnánk.

A legsikeresebb emberek valójában nagyon türelmesek, és nem zsonglőrködnek sok dologgal egyszerre. Kutatások azt is kimutatták, hogy a többfeladatosság valójában csak egy mítosz, hiszen nem egyszerre, hanem gyors egymásutániságban végezzük el a feladatokat, ami igencsak káros az agyunkra. Ettől elveszítjük a fókuszunkat, romlik a munkánk minősége, és hosszabb időt fog igénybe venni céljaink elérése is.

 


Ha nem akarunk így járni, kezdjük azzal, hogy nemet mondunk erre a négy „fókuszrabló” dologra:

#1. Mondjunk nemet elménk locsogására
Az első és legfontosabb, hogy nemet mondjuk a kevésbé fontos feladatokra, határidőkre, találkozókra, társadalmi eseményekre, kötelességekre, amelyeket az elménk folyton folyvást elénk dob. Írjuk le ezeket egy papírra, így marad hely az elménkben arra, hogy az épp aktuális feladatra összpontosítson.

#2. Mondjunk nemet a megszakításokra
A technológia az egyik legnagyobb akadálya a jó összpontosításnak. Az értesítések folyamatosan elvonhatják a figyelmünket az adott dologról. Amint beértünk az irodába, ne azzal kezdjük, hogy megnyitjuk az e-mail fiókunkat, mert mások szükségleteinek örvényébe kerülhetünk, mielőtt még a sajátjainkat kielégítenénk. Minimalizáljuk a megszakításokat például a telefonunk repülő üzemmódba való állításával, az értesítések kikapcsolásával. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy ha az összes zavaró tényezőt kiiktatják egy munkahelyen, akkor a dolgozók akár 3-5 órát is megtakaríthatnak egy nap, ami a munkanap 40-60 százalékát teszi ki.

#3. Helyezzük ki a „ne zavarjanak” táblát
Legyen egy olyan időszak a munkanapunkon belül, amikor azokat a fontos feladatoknak szentelünk figyelmet, amelyek a legtöbb energiát és koncentrációt kérik tőlünk. A munkatársaink is legyenek tisztában ezzel az időintervallummal, és kérjük meg őket arra, hogy ilyenkor ne zavarjanak minket, kivéve, ha valós vészhelyzet adódik.

#4. Mondjunk nemet a saját hitetlenségünknek
Olykor az egész figyelem kérdése ott hiúsul meg, hogy nem hiszünk igazán magunkban. A célok eléréséhez szükségünk van pozitív szemléletmódra, és látnunk kell utólag mindazt a fejlődést, amin keresztülmentünk. Állítsunk fel határokat, becsüljük meg az időnket, és maradjunk pozitívak azáltal, hogy megosztjuk pár kollégával mindazt, amiért küzdünk, így bármikor segíthetnek minket, amikor épp elakadtunk a célunkhoz vezető úton.


Az Inc.com cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen