Jól gondold meg, milyen alapvető készségeket írsz az önéletrajzodba

szerző: Jobline
2018 március 10.

A felsorolásod alapján egészen mást feltételezhet a HR-es, mint amire te gondolsz, és teljes kudarc lehet a vége.

Az álláshirdetésekben általában szerepel, hogy milyen szerkesztő- és táblázatkezelő programok ismerete elvárt, illetve otthon kell lenni a közösségi médiában. Ezeket természetesnek is veszed, hiszen létre tudsz hozni Word-dokumentumokat és Excel-táblázatokat, továbbá ott vagy a legfontosabb netes platformokon, ezért evidenciaként könnyedén beírod az önéletrajzodba, hogy e tech alapkészségek birtokában vagy. Ez komoly csapda lehet, a munkáltató ugyanis általában jóval többet vár el: amit te kielégítő alapkészségnek gondolsz, annál sokkal nagyobb jártasságra van szükség.


#1. Microsoft Office
Amióta az eszedet tudod, ott szerepel az öletrajzod megfelelő szekciójában, hogy „a Microsoft Office széles körű ismerete: jártasság a Word, az Excel és a Power Point használatában”. És elégedetten hátradőlsz, milyen jól mutat ez a felsorolás.

Mire gondolsz te
Képes vagy Word-dokumentumokat és Excel-táblákat kezelni, továbbá vicces animációkkal tudod feldobni az unalmas prezentációt.
Mit feltételez a HR-es
Olyan bonyolult műveleteket tudsz végrehajtani ezekkel a programokkal, amelyekről talán még nem is hallottál.  
Manapság ugyanis az alapvető számítógépes ismeretek ugyanolyan triviális dolognak számítanak, mint az, hogy valaki tud írni, olvasni, számolni, és érthetően el tudja mondani, amire gondol. Pár éve még tényeg elég volt, ha valaki nem tévedt el a Wordben és az Excelben, ma azonban jóval komolyabb tudásra van szükség.
Hogyan hozhatod be a lemaradást
Magasabb szintre kell jutnod. Ha autodidakta alkat vagy, szabadidőben sürgősen kezdj el valamilyen ingyenes netes tanfolyamot, ahol legalább középfokú integrált ismereteket szerezhetsz e programok használatáról. Az sem baj, ha szervezett keretek között szereted megszerezni a tudást: iratkozz be megfelelő képzésbe, ami nincs ingyen, de megéri a befektetés.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Jártasság a közösségi médiában
Ma már minden komolyabb pozíció esetén elvárják, hogy a jelölt aktív legyen a közösségi médiában, ezért ez a szekció nagyon fontos. Szépen be is írod, hogy minden kötelező/trendi platformon ott vagy.
Mit gondolsz te
Naponta töbször is bejelentkezel a Facebookon, gpndosan frissített LinkedIn-profilod van, twitterezel, rendszeresen posztolsz az Instán, a maradandóbb értékű képeket pedig a Pinterestre töltöd fel. Ha még marad energiád, a Snapchaten vezeted le.
Mit feltételez a HR-es
Párhuzamosan több profilt menedzselsz a közösségi médiában, miután mindegyiknek felépítetted a saját márkáját, folyamatosan adattömegeket elemzel, ennek nyomán fizetett markingkampányokat tervezel meg és viszel végig. Ma már a közösségi média menedzselése külön iparág, ezért csak akkor írjál róla az önéletrajzodban, ha profi vagy ebben, és nem csak kattintgatsz ide-oda, amikor úgy gondolod jódolgodban, mint sok százmillióan a földtekén.
Hogyan hozhatod be a lemaradást
Lásd mint fent: képezd magad önállóan, vagy iratkozz be tanfolyamra. A Hootsuite és a Zoho közösségi médiamenedzsment eszközök megismerése óriási előrelépést jelenthet.

 

 

Forrás: Flickr.com


#3. Nyelvtudás
Van egy alap idegennyelv, amit elég jól tudsz (német, angol, francia), de voltál pár hónapig Bolognában is, ahol rád ragadt némi olasz, és az ott megismert varsói barátaidtól is fölszedtél egy kis lengyelt.  
Mit gondolsz te
El lesznek ájulva attól, hogy az alap világnyelv mellett harmadik, sőt negyedik nyelven is meg tudod értetni magad.
Mit gondol a HR-es
Amelyik nyelvet fel merted tüntetni az önéletrajzodban, azt kened-vágod, vagyis a tudásod nem csupán abban merül ki, hogy köszönni tudsz és megérted a figyelmeztető feliratot a pályaudvaron. Kifogástalanul megírsz idegen nyelven egy prezentációt vagy egy üzleti körlevelet.   
Hogyan hozhatod be a lemaradást
Válaszd ki azt a nyelvet, amelyik a legszimpatikusabb számodra az ismertek közül, és sürgősen iratkozz be intenzív tanfolyamra, s ha teheted, járj anyanyelvi magántanárhoz is. Persze csak akkor, ha nagy kedved van hozzá és úgy érzed, muszáj plusz egy beszélt nyelvvel gazdagítanod magadat és az önéletrajzodat. Ha nem így van, az is szép eredmény, ha még alaposabban magtanulod azt a nyelvet, amit már amúgy is elég jól elsajátítottál.


 

A The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen