Elakadtál a karrieredben? Hívd segítségül a jógát!

szerző: Jobline
2018 május 04.

A hétköznapok mókuskerekében azt vesszük észre, hogy kezdeti lelkesedésünk, a karrierünkről szőtt álmaink szertefoszlottak időközben, és elvesztettük a motivációnkat. Ekkor érdemes a jógához fordulnunk.

A jóga, amely többek között azt tanítja, hogyan ébredhetünk önmagunkra, és élhetünk teljes életet, az ilyen válságok esetén is a segítségünkre lehet, és könnyedén átsegíthet minket az akadályokon. Miért?

#1. Mert a jóga növeli az önbizalmat
Önbizalom nélkül szinte lehetetlen megoldani a bonyolult helyzeteket. A jóga rendszeres gyakorlása több szempontból is növeli az önmagunkba vetett hitünket. Akár kezdő jógik vagyunk, akár gyakorlott jógázók, hihetetlen önbizalmat tud adni, hogy minden egyes alkalommal képesek vagyunk a jógaszőnyeg elejére állni, és végigcsinálni egy bizonyos gyakorlatsort. A jógázás során megtanulunk bízni a testünkben, hiszen némi állhatatossággal olyan pózok kitartására is képesek leszünk, amelyeket a kezdetekben el sem tudtunk volna képzelni. A szőnyegen arra kondicionáljuk magunkat, hogy szembenézzünk ezekkel a testi és mentális kihívásokkal, és legyőzzük őket. Ez az önbizalom a jógamatracról később az élet többi területére is kiterjed, például a karrierünkre.

Önbizalmunk újjáéledésével a korábban ijesztő karrierlehetőségek új fényben fognak feltűnni. A bizalom megváltoztatja az észlelésünket, és új lehetőségek felé nyit meg minket. A belső kontroll, amelyet a jógagyakorlás útján nyerünk, segít abban, hogy sokkal önállóbban és sikersebben végezzük el a munkánkat.

 

 #2. Mert a jóga kitágítja a határainkat
A jóga nemcsak a test korlátait képes kitágítani, hanem azokat a mentális korlátokat is, amelyeket saját magunknak építünk fel – ahogy Sri K. Pattabhi Jois jógamester mondta, „a test nem merev, az elme merev”. Amikor aktívan részt veszünk a fizikai test átalakulásában, és sikeresen manifesztáljuk a korábban lehetetlennek tűnő trükköket (pl. képesek leszünk megérinteni a lábujjainkat, fejen állni… stb.), akkor a lehetségesről alkotott korábbi elképzeléseink is pozitív irányba változnak. A jógában felismert rugalmasságot, kreativitást a karrierünkbe is átültethetjük, számos új lehetőséget létrehozva és kezdeményezve ezzel.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#3. Mert a jóga belülről energetizál
Csak akkor érhet minket kudarc, ha kívülről keressük az inspirációt. Amikor külső forrásokra támaszkodunk, elég bizonytalanná tesszük a helyzetünket, hiszen ezek a külső erőforrások igen illékonyak, bármikor kiapadhatnak, eltűnhetnek. A vakáció véget ér, a bónuszokat elköltjük, és még a legmodernebb, leginspirálóbb munkaterek is megszokottá válnak idővel.

A jóga ezekkel szemben belülről tölt fel minket, függetlenül attól, hogy milyen külső körülmények között élünk éppen. Amikor értékesnek, magabiztosnak és lelkesnek érezzük magunkat pusztán azért, akik vagyunk, akkor mi magunk válunk saját inspirációnk forrásává.

De nemcsak az önbizalom, a kreativitás és az inspiráció az a pár pozitív tulajdonság, amit a jógából nyerhetünk. Az ászanák (jógapózok) kitartása rendkívül sok figyelmet és pontos kivitelezést kíván tőlünk, ami a munkánk minőségén is nyomot fog hagyni. A jógagyakorlás, különösen a pránájáma, vagyis a lélegzetszabályozás hozzásegít a megfelelő stresszkezeléshez. Nem utolsósorban pedig a rendszeres gyakorlás által szép lassan megismerjük erősségeinket és gyengeségeinket, egyre mélyebb önismeretre teszünk szert, ami elengedhetetlen a sikeres karrierépítéshez.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen