A bértárgyalás időzítésén sok minden múlik

szerző: Jobline
2018 május 15.

Várd meg a megfelelő pillanatot, és lépj akcióba. Mondjuk, hogyan.

Manapság a munkáltatók már nem nézik rossz szemmel, ha a jelölt önéletrajzában azt látják, hogy 3-5 évente vállalatot vált. Míg régen ez inkább gyanakodásra adott okot, az Y generáció megérkezésével a sűrű munkahelyváltás inkább trendi, semmint kínos szokássá vált a munkaerőpiacon. Az extra tapasztalat mellett a munkahelyváltás mellett szól, hogy egy új munkáltatóval sokkal könnyebb tárgyalni egy magasabb fizetésről is.

De mi van akkor, ha nincs lehetőségünk, vagy nem akarunk új helyre menni, viszont ideje volna fizetésemelést kérnünk?

Ha szeretnéd, hogy a fizetésed ne csak 2-3 százalékkal növekedjen, érdemes akkor kérelmezned ezt, amikor a munkaköröd éppen jelentősebb fejlődésen ment keresztül. Ha például a munkád új területekre is kiterjedt, vagy nőtt a felelősségi köröd az utóbbi időben, nincs is jobb apropó, hogy fizetésemelést kérj. Mezei alkalmazottnak vettek fel, de most már egy egész csapatot koordinálsz? A munkaköröd megváltozott, ezért az emelés teljesen időszerű.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Mindig könnyebb több pénzt kérni, ha a munkád jelentősen megváltozott, hiszen lehetsz akár okosabb is, mint a kollégáid, ha a munkaköröd lényegében ugyanaz maradt, és megegyezik az övékkel, nehezen fogod tudni igazolni az emelés jogosságát a vezetőd előtt. Ám ha a feladataid megváltoztak, az emelés kérése sokkal inkább arra a szituációra hasonlít, amikor egy új munka kapcsán tárgyalsz a béredről. Az emeléssel kérhetsz új címet vagy frissített munkaköri leírást, így hivatalosan is átemeled jelenlegi pozíciódat egy új szintre.

Ha már készen állsz, hogy emelést kérj, meg fogod hozzá találni a legalkalmasabb időt. Ez számos tényezőtől függ: az éves teljesítményértékelés nagyszerű lehetőség, de az sem mindegy, hogy a vezető mennyire elfoglalt.

 

 Soha ne tárgyalj a béredről felkészületlenül! Gondosan kell tervezned: kérj időpontot a vezetődtől, és készítsd elő az ügyedet oly módon, hogy a menedzsernek ne essen nehezére támogatni téged. Magyarázd el neki, hogyan változott a munkád, emeld ki a teljesítményeidet, számszerűsíthető eredményeidet, add meg például azt az összeget, amit sikerült megtakarítanod vagy megszerezned a vállalat számára. Az erőfeszítéseket nemcsak a munkád során kell megtenned, hanem akkor is, amikor fizetésemelést kérsz.

Nem számít persze, mennyire vagy felkészült vagy mennyire érdemled meg az emelést, a vezetőd mondhat nemet a kérésedre. Döntése nem a te irányításod alatt áll. Ilyenkor ügyelj arra, hogy semmi olyat ne mondj vagy csinálj, ami veszélyezteti a munkádat. Viszont ha a cég nem értékel eléggé, ideje elgondolkodnod a váltáson.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen