5 nagy networking baki, amiket jó, ha elkerülsz

szerző: Jobline
2018 május 25.

Utánkövetés, szerelektivitás, önzetlenség, udvariasság – alapvető dolgok, sokan talán ezért nem figyelnek oda rájuk.

A statisztikák szerint az állások 85 százalékát a kapcsolatok útján töltik be, ennek ellenére 4 emberből 1 egyáltalán nem épít kapcsolatokat. Ha nem te vagy ez az egy, viszont azt szeretnéd, hogy a kapcsolatépítésed még tudatosabb és sikeresebb legyen, akkor kerüld el ezt az 5 hibát.

#1. Az utánkövetés mellőzése
Bár az emberek 72 százaléka szerint az első jó benyomás attól függ, hogyan néz ki a másik, és ráz kezet, ugyanilyen fontos, ha ezt az első benyomást egy utánkövető e-maillel megerősítjük. Mindez egyszerűen hangzik, pedig ha elfoglalt vagy más feladatokkal is, gyakran félreteszed ezt a teendőt. A networkingnél az időzítés a legfontosabb. Tegyük fel például, hogy tartalmas beszélgetést folytatsz valakivel egy szakmai eseményen, meg is kapod a másik elérhetőségét, de csak 1-2 hónap után veszed fel vele a kapcsolatot. Csoda, ha az illető zavarában megvakarja a fejét, mert nem emlékszik rád?

A találkozó után 24-48 órával illik utánkövető e-mailt írni, melyben tudatod a másikkal, hogy örültél a találkozásnak, és szeretnéd folytatni a beszélgetést egy alkalmas időpontban. Arra nincs szabály, hogy ezt a beszélgetést mikor ejtitek meg, de az utánkövető e-maillel ne várj túl sokat.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Nem vagy szelektív
Az idő pénz. Ha valódi előlépésre vágysz a karrieredben, és értelmes kapcsolatokat szeretnél építeni, szelektívnek kell lenned azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik a hálózatodban vannak. Csatlakozz kisebb, intimebb csoportokhoz, így több lehetőséged nyílik arra, hogy valóban értelmes beszélgetésekbe elegyedj másokkal. Ezek a hálózati csoportok ráadásul önkéntesek, vagyis mindenki saját akaratából van ott. Ez viszont nem mindig érvényes a szakmai konferenciákra, amelyeken sokan csupán a szakmai kötelezettségük miatt vesznek részt.

 
#3. Csak felfelé törekszel
Gyakori hiba, hogy minden erőfeszítést csak „felfelé” teszünk meg, vagyis nálunk nagyobb szakmai múlttal, ranggal rendelkezőkkel networkingelünk. Hatalmas hiba, ha figyelmen kívül hagyod területed junior tagjait. Ez különösen akkor igaz, ha karrierváltásban vagy, ami megköveteli, hogy picit visszalépj a ranglétrán. Ráadásul a mezei munkavállalók is képesek átadni a HR-nek az önéletrajzodat.


#4. Túl sokat foglalkozol a saját igényeiddel
Okkal építesz kapcsolatot, de mások is. Az emberek joggal várják el, hogy nyerjenek is valamit a kapcsolatból. Bármikor kapcsolatba léphetsz másokkal, és remek tanácsokkal is láthatnak el, de ha folyamatos kapcsolatban akarsz maradni velük, neked is értékeket kell nekik adnod.

Légy kíváncsi azokra, akikkel kapcsolatba kerülsz. Gondold végig, hogyan segíthetsz nekik, még akkor is, ha nem kérnek semmit. Ha úgy gondolod, érdemes volna bemutatni őket valakinek, ne habozz megtenni.


#5. Túl sokat kérsz
Reménykedhetsz abban, hogy az erőfeszítéseid árán majd új munkahelyre kerülsz, de elég nagy dolog azt kérni valakitől, hogy mutasson be a munkáltatónak, főleg, ha nem is ismered őt eléggé. Ezért kis lépésekben haladj előre. A hálózatod ereje és mélysége egyre inkább növekszik az idő múlásával, de ápolnod kell a kapcsolatokat, mielőtt úgy döntenének, hogy bevetik érted a saját hírnevüket és befolyásukat. Kezdd azzal, hogy tanácsot kérsz tőlük a karrieredhez, utána jöhet csak a többi.

Plusz egy tipp: A szemtől szembeni találkozók sokkal eredményesebbek, mint az online kapcsolattartás. Egy kutatásban megkérdezettek csaknem 100 százaléka állította azt, hogy a face-to-face meetingek a hosszú távú üzleti kapcsolatok lényeges elemei. Egy másik felmérés pedig arra a következtetésre jutott, hogy a kisebb létszámú találkozók biztosítják a legjobb kommunikációs lehetőségeket.

 

A Recruiter cikkének felhasználásával


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


bakik  •  networking
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen