Tilos ezt kérdezned az első állásinterjún

szerző: Jobline
2018 május 28.

Hiába vagy kíváncsi erre a 9 dologra, még nem jött el az ideje, hogy tudakozódj felőlük.

Van kérdése? – szögezi neked a kíváncsi HR-es a kérdést, és nem lepődtél meg, sőt van is a tarsolyodban pár, hogy kitöltsd a kellemetlen űrt. Azonban korántsem biztos, hogy kérdéseid megfelelnek az interjúetikettnek, ami nem csak azt jelenti, hogy mit illendő megkérdezni és mit nem. Nem mindegy ugyanis, hogy a kiválasztási folyamat mely részében rukkolsz vele elő. Az első és legfontosabb szabály az, hogy ha a kérdésed a munkára vonatkozik,  tedd fel, ha nem, akkor kerüld el, vagy időzítsd a megfelelő alkalomra. Ne ronts ajtóstul a házba, tanácsolja a Fast Company.

1. Mennyi a munkaidő?
Tartsd meg ezt a kérdés a kiválasztási folyamat utolsó állomására. Ha korán teszed fel, azzal azt a benyomást kelted a HR-esben, hogy valójában nem is érdeklődsz a munka iránt, és őszintén szólva tényleg nem lehet döntő szempont egy jó álláslehetőség esetén. Keltsd fel először a cég érdeklődését magad iránt, és ha tényleg kíváncsi vagy a munkaidőre, úgy fogalmazd meg a kérdést, hogy ne tűnj lustának és munkakerülőnek. Például így: „Meg tudná mondani, a kollégák mikor járnak be dolgozni, és meddig maradnak?”. Bármi is legyen a válasz, hozzáteheted, hogy eleinte, míg betanulsz, akár korábban is be tudsz érkezni, és tovább tudsz maradni. Nem kérdés, hogy minden munkáltatónak ez a vágya újdonsült alkalmazottaival kapcsolatban…

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


2. Mikor és mennyi szabadnapot vehetek ki?
A kérdés jogos, és feltétlenül fel kell tenned, de mindenképp a kiválasztási folyamat végén. A jó cégeknek érdeke, hogy alkalmazottaik szabadságot vegyenek ki, feltöltődjenek, regenerálódjanak. De ha túl korán hozakodsz ezzel elő, a HR-esnek nem ezek az előnyök fognak eszébe jutni, hanem inkább az, hogy nem igazán vagy elkötelezett.

3. Átvihetem a ki nem vett szabadnapjaimat a következő évre?
A kérdés szintén fontos, hiszen minden cégnek más eljárása van erre vonatkozólag. Néhányuk engedélyezi a kihasználatlan szabadnapok átvitelét, vagy kifizeti, míg másoknál kötelező az adott évben kivenni a szabadságot. Ajánlat nélkül azonban kicsit korai ezt a kérdést feltenni.

4. Milyen juttatásokat kínál a cafeteria?
Légy türelmes ezzel a kérdéssel a folyamat végéig, miután az ajánlatot megteszik. A válasz ugyanis befolyásolhatja a döntésedet, főleg akkor, ha több állásajánlat is versenyben van egymással, egyenlő mértékű fizetést ígérve. Ha már tudod, milyen összetételű a juttatási csomag, könnyebben döntésre juthatsz, melyik céged válaszd.

 

 


5. Kifizetik a túlórát?
Ugye nem kérdés, hogy ezt a kérdést inkább hanyagold? A cég akkor fogja ezt az információt megosztani veled, miután állományba vett. Akár fizet a túlmunkáért, akár nem, ez nem lehet döntő tényező abban, hogy elfogadd az ajánlatot, ha az jó lehetőség a karrieredben. Ne hagyd, hogy ez a csekély mértékű összeg befolyásolja ezt a fontos döntést.

6. Mennyi az ebédidő?
Ez a kérdés szintén nem hangzik túl jól az interjún, mert leginkább a lógósokat érdekelheti ez az információ. Az ebédidő mennyisége nyilvánvaló lesz, miután munkába állsz, de ha nagyon érdekel, és fontos számodra a kiegyensúlyozott táplálkozás, a jó emésztés, kérdezz meg róla egy kollégát. Mert a munkáltató nem fogja megemészteni ezt a kérdést…

7.  Korábban elmehetek x munkanapon, ha ledolgozom az y munkanapon?
Ha munkán kívüli kötelezettségeid vannak, például olyan képzés, mely megköveteli, hogy heti két alkalommal 5 előtt elmenj a munkából, tudatnod kell ezt a céggel a kiválasztási folyamat utolsó állomásán. Ez nem befolyásolhatja a munkáltatót, ha igazán megkedvelt téged, de ha nem teszed fel a kérdést az ajánlat megtétele előtt, az alattomosságnak hathat. A potenciális munkáltatód értékelni fogja az egyenességedet.

8. Kifizetik a rendkívüli munkavégzést?
Jogos kérdés, ha már a bértárgyalásnál tartotok, hiszen befolyásolhatja a döntésedet. Miközben számos cég kompenzálja, ha egy projekten nemcsak a munkahelyeden, munkaidőben dolgozol, akad olyan is, amely ezt nem veszi figyelembe. Ha elvárják tőled, hogy a hétvégén is dolgozz, de nem fizetnek érte többet, azt mindenképp tudnod kell.

9. Mit csináljak, ha már lefoglaltam a szállást/repülőjegyet a következő nyaralásra?
Teljesen érthető, ha így tettél, hiszen nem tudhattad előre, hogy állásajánlatot fogsz kapni. Ha ebben a helyzetben vagy, meg kell említened a bértárgyalásod során, hiszen a cégnek is rendelkeznie kell ezzel az információval ahhoz, hogy eldöntse, kifizeti-e ezt a szabadságot, vagy fizetés nélküli szabadság formájában kell kivenned ezt az időt. Azonban jó tudni, ha ezzel indítasz, a probléma meg is oldódik: nem lesz ugyanis munkahelyed, ahonnan szabadságra mehetnél…

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen