6 teljesen normális tényező, ami mégis arra utalhat, hogy pszichopata vagy

szerző: Jobline
2018 június 29.

Nem kell véresen komolyan venni, de egyes kutatások érdekes párhuzamokat találtak bizonyos tulajdonságok, értékválasztások és a pszichopátia között.

A pszichopatákról szinte mindenki tudja, hogy érzelemmentesek, képesek lenyűgözően elbűvölőek lenni, és fondorlatos manipulációval érik el kitűzött céljaikat. A társadalomnak csupán egy százalékát teszik ki az ezzel a pszichés betegséggel megvert emberek, akiknek nagy része tökéletesen be tud illeszkedni a közössségbe, és csak elenyésző töredékükből lesz Hannibal Lecter, aki postásmájat fogyaszt párolt babbal és chiantival vacsorára. A sorozatgyilkosokat viszonylag könnyű azonosítani, de mi jellemző a szociálisan kompatibilis pszichopatákra? Az alábbi hat összefüggésre olyan országokban bukkantak, ahol nagyon sok pénz áll rendelkezésre lélektani kutatásokra, ezért néha bizarrnak tűnő irányokban is elindulhatnak a tudósok. Tehát az eredményeket nem muszáj teljesen komolyan venni, de azért el lehet gondolkodni rajtuk. 

#1. A pszichopaták szívesen folytatnak üzleti tanulmányokat (dán kutatás, 2017)
A Fekete Hármas (Dark Triad – a narcisztikus vonások, a mecchiavellianianizmus és a pszichopátia gyűjtőfogalmának neve) inkább jellemző azokra, akik üzleti tanulmányokat folytatnak, míg a joghallgatókra vagy a pszichológia szakosokra kevésbé illenek ezek a tünetek. A Fekete Hármas olyan emberekre jellemző, akik hatalmat, magas társadalmi státuszt és rengeteg pénzt vizionálnak maguknak, ezeket az álmokat pedig többek között az üzleti életben lehet megvalósítani.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Nem ragad rájuk az ásítás (a Texasi Egyetem 2015-ös kutatása)
Az ásításnak könyvtárnyi irodalma van, az egyik elmélet szerint ez empátiaválasz, amely több állatfajnál is előfordul, nem csak nálunk, embereknél. A pszichopatákból általában hiányzik az empátia, ezért valósíznűleg nem ragad rájuk az ásítás. Legalábbis erre jutottak a Texasi Egyetemen, ahol arra az eredményt kapták, hogy a magasabb pszichopátiás értékeket mutató diákok ritkában ásítottak válaszul, amikor ásítozó embereket mutattak nekik videón.


 


 

#3. Éjszakai baglyok (ausztrál kutatás, 2013)
A belső óránk, azaz a cirkádián ritmus jórészt genetikai meghatározottságú, de életünk során változhat a körülmények hatására. Mindenesetre vannak emberek, akik korán kelve tudnak teljes fordulatszámon működni, mások viszont a kései órákban teljesednek ki. Ausztrál kutatók arra következtetnek, hogy az antiszociális beállítottságú emberek inkább éjszakai baglyok.


#4. Szeretik Eminemet (New York-i Egyetem)
Nem tűnik teljes badarságnak, hogy jórészt a személyiségünktől függ, milyen zenét szeretünk. Egy nemrég indult kutatás szerint a magasabb pszichopátiás értékekekkel bíró személyek jobban kedvelik az olyan popdalokat, mint a No Diggity és a Lose Yourself, míg a romantikusabb, lágyabb számokat mellőzik a lejátszási listájukról. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az eredmény érdekes, de további alapos vizsgálódást igényel, tehát aki szereti Eminemet, még ne keressen lóhalálában pszichiátert.


#5. Kreatív személyiségek (Fülöp-szigeteki kutatás, 2017)
A kreativitás, a merész gondolkodás és a kockázatvállalás egyet jelent a határok feszegetésével, ami nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy kreatív személyiség a törvény vagy az erkölcs határait fogja feszegetni, de ez is benne van a pakliban. Tehát óvatos a feltételezés, hogy a kreatív emberek között több lehet a pszichopata.


#6. Jóban vannak az exeikkel (Oaklandi Egyetem, 2017)
A pszichopátiás jegyekkel bíró emberek szívesebben ápolják a kapcsolatot az exeikkel, mégpedig feltehetően azért, mert továbbra is manipulálni szeretnék őket. További szempont, hogy a pszichopaták utálnak veszíteni, ezért megtartják a régi kapcsolatot a potenciális haszon reményében, hátha az ex viszi valamire, és kiaknázhatók a pénzügyi forrásai vagy a hálózatai.

 

A Mentalfloss cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen