Elviselhetetlen az interjú előtti szorongás? Így védekezz ellene!

szerző: Jobline
2018 július 16.

Az állásinterjúk a legtöbb embert idegessé teszik, érthető módon. Egy szobában kell ülnünk egy vadidegennel, aki kérdéseket tesz fel a technikai képességeinkről, motivációnkról és az illeszkedésünkről. Stresszes szituáció.

Vannak azonban olyan emberek, akik számára elviselhetetlen mértékűvé válik a szorongás. De mit tehetünk ellene? Hogyan akadályozhatjuk meg kezünk remegését, hangunk elcsuklását, a könnyekben való kitörést?

Ismerd el, hogy szorongsz
Nem vagy egyedül a szorongással, és már ennek tudása is vigaszt fog nyújtani. Sok munkakereső annyira szorong, hogy nem tud világosan gondolkodni, vagy helyes válaszokat adni. Néhányan annyira rosszul lesznek, hogy ki kell menekülniük a helyzetből. Miközben ez nem egy „normális” reakció, mégis megtörténik.

Beszélj másoknak a szorongásodról – egy barátnak, egy munkatársnak vagy egy terapeutának. Az érzéseidről való beszélgetés felszabadíthatja a szorongásodat, és megnyugtató lehet ahhoz, hogy mások meghallgassanak, és megértsék a tapasztalatodat. Beszélgess olyanokkal, akik hasonlóképp aggódtak egy interjú miatt, ám végül megkapták a munkát.

Soha ne feledd, hogy az interjú nem a végcél, ez csak egy lépés ahhoz, hogy megszerezd azt a munkát, amire vágysz. Ennek a gátnak az áthidalása előkészületeket igényel. Végezz alapos kutatásokat a cégről és a pozícióról. Azok, akik nem készülnek fel ily módon, általában rosszul teljesítenek, tehát valóban lesz aggódnivalójuk.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKA mentális felkészülés másik fontos részlete a megfelelő éjszakai alvás. Az interjú napján pedig menj el sétálni, és válaszold meg magadban azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek az interjún. Sokat profitálhatsz abból is, ha előtte szimulálod otthon az interjút, és felveszed kamerával, hogy később elemezni tudd a testbeszédedet, illetve a kérdésekre adott reakcióidat.

Valld be az interjúztatónak, hogy szorongsz
Csoportinterjú során legalább egy résztvevő szorong a tagok közül. Ha a kérdező tudja, hogy te vagy az az egy, akkor jó eséllyel empatikusan áll az állapotodhoz, és figyelembe veszi azt. Az interjú kezdete előtt egyszerűen csak mondd a következőt: „egy kicsit ideges vagyok. Az interjúk általában stresszesek a számomra, remélem megérted”. Az interjúztatók is csak emberek. Valószínű fogják érteni.


 

 


A szorongás gyakoribb, mint sejtenéd. Az amerikai Mentális Egészség Nemzeti Intézete szerint megközelítőleg a felnőttek 19 százaléka szenved szorongásos rendellenességektől minden évben, és becslések szerint a felnőttek 31,1 százaléka tapasztal valamilyen szenvedélybetegséget az életének bizonyos pontján. Magyarországon egy háziorvosok körében végzett vizsgálat szerint a háziorvos-beteg találkozások 13 százalékában kerül sor szorongáscsökkentő felírására.

Amikor a szorongás lecsillapodik
Ha az interjú előtti szorongás elviselhetetlenné válik, lehet, hogy klinikailag is diagnosztizálható szorongásos rendellenességtől szenvedsz, amely gyógyszeres kezelést vagy terápiát igényel. Ha még nem vetted fontolóra ezt a lehetőséget, érdemes elbeszélgetned egy mentális egészségügyi szakemberrel, hogy megtaláljátok a neked megfelelő kezelést. Általánosságban az is elmondható, hogy a szorongós emberek hajlamosak olyan, nagyobb önállóságot adó munkahelyeken dolgozni, amelyek nem igénylik az idegenekkel való kapcsolattartást.

Az interjúk sok ember számára okozhatnak szorongást. Ha történetesen te ezek közé tartozol, nézd meg, mi okozza a szorongást, kérj segítséget másoktól, és ha az állapotod elég súlyos, fontold meg a szakmai segítséget is.


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen