Működik a 4 napos munkahét – egyelőre Új-Zélandon

szerző: Jobline
2018 július 24.

Nem az irodában töltött idő számít, hanem az elvégzett munka. Ha hamarabb is megy, miért ne?

A Perpetual Guardian (PG) nevű új-zélandi tanácsadócég kísérletképpen kipróbálta a 4 napos munkahetet, és olyan jól sikerült, hogy bevezetik állandóra. Más cégek hasonló újítást terveznek.

Márciusban és áprilisban a PG 240 alkalmazottja csak négy napot dolgozott egy héten, de teljes fizetést kapott erre az időszakra is. Azóta olyan átszervezésbe fogtak, amely lehetővé teszi, hogy a négynapos munkahét állandó legyen.

A letelt próbaidőszakban a cég kutatókat fogadott fel, akik azt tanulmányozták, az újításnak milyen hatása van a dolgozók munkavégzésére.

„A vezetők arról számoltak be, hogy a csapat kreatívabb volt, mindenki pontosan érkeztek munkába, nem távoztak korábban és nem tartottak hosszabb szüneteket – számolt be az egyik kutató a The Timesnak. – A teljesítményük nem változott annak dacára, hogy négy nap állt rendelkezésre a megszokott öt helyett.”

A PG videót rakott ki a YouTube-ra, amelyben Andrew Barnes vezérigazgató bejelenti a próbaidőszak kezdetét. (Katt ide.) A felvétel elején olyan helyzet látható, mint egy megszokott értekezleten: Barnes középen áll, körülötte a dolgozók figyelnek. Aztán amikor Barnes megteszi a bejelentést, mindenkinek elkerekedik a szeme és az emberek nevetni kezdenek.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKA PG alkalmazottai elmesélték a The Timesnak, hogy kifundálták a stratégiákat, amelyekkel négy nap alatt elvégezhetik a korábban öt napra elosztott munkamennyiséget. Például a kétórás értekezleteket félórásra nyirbálták.

A PB egy blogposztban azzal büszkélkedik, hogy világelsők a négynapos munkahét bevezetése terén, valójában azonban más cégek is javában kísérleteznek az újítással.

Például a svédek is kutatják, érdemes-e áttérni a négynapos munkahétre. A kapott eredmények szerint a dolgozók boldogabbak, kevesebbet stresszelnek és jobban élvezik a munkájukat. Egyetlen probléma akadt: a kormány által megrendelt kutatás meglehetősen drága volt, mert plusz munkaerőt kellett bevonni.

Az Amazon is végzett hasonló kísérletet olyan feltételekkel, hogy a dolgozók heti harminc órát dolgoznak, amiért a fizetésük 75 százalékát kapják, miközben megtarthatják az összes többi juttatásukat.


 


A Treehouse tech oktatási cég pedig már 2006. óta 32 órás munkahéttel működik.

Tudományos érvek bizonyítják, hogy érdemes ilyen újításokat bevezetni. Andres Ericsson pszichológus mutatta ki, hogy az emberek egyszerre csak öt órán képesek valamire koncentrálni.

„Ha az embereket arra kényszerítik, hogy ezen idősávon túl is koncentráljanak, rossz szokásokat fognak kialakítani” – mondja ericsson.

Az OECD adatai szerint az új-zélandiak átlagosan heti 37,6, az amerikiak pedig 38,6 órát dolgoztak 2017-ben.

Barnes szerint az elvégzett munka eredménye fontosabb annál, mint hogy mennyit új valaki az irodában.

„A szerződésnek arról kell szólnia, hogy a felek mekkora teljesítményben egyeznek meg – mondja a vezérigazgató. – Ha az elvárt eredményt kevesebb idő alatt hozza valaki, miért fizetnék érte kevesebbet?”


A The Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen