Motivációs levél: ha így írod meg, rögtön felfigyel rád a HR-es

szerző: Jobline
2018 augusztus 07.

Sok szakértő már temeti a motivációs levelet, mondván, a rendszeresen frissített blog meg a jól megcsinált LinkedIn-profil sokkal hatékonyabb kommunikációs eszköz nála. Ám számos cég ragaszkodik a régi módszerhez, ezért érdemes megtanulni, hogyan működik a hatásos motivációs levél.

Az önéletrajzban korrekt módon sorjáznak a száraz tények: ilyen és ilyen tapasztalatokat szereztünk különböző pozíciókban, megoldottunk nehéz és bonyolult feladatokat, a szakmához szükséges alapokat pedig kiváló oktatási intézményekben sajátítottuk el. De ahhoz, hogy mindez megfelelő megvilágításba kerüljön, szükség van némi magyarázatra is, ami egyértelművé teszi, miért mi vagyunk az ideális jelölt a meghirdetett állásra. Erre való a motivációs levél.

 

Cégre szabott lelkesedés
Az interneten rengeteg motivációslevél-mintába botolhatunk, amelyek remek ötletekkel szolgálnak a kísérőlevél megírásához. Ezek azonban csak hasznos mankók. Nem elég egy sablon alapján ajánlanunk magunkat, a saját irományunknak egyedinek és személyesnek kell lennie ahhoz, hogy a HR-es azonnal észrevegye, ambícióinkkal kitűnünk a jelentkezők szürke tömegéből. A legfőbb cél: azt kell egyértelművé tennünk, hogy elkötelezettek vagyunk az adott cég feladatai és értékei iránt, és azért pályázunk a meghirdetett pozícióra, mert úgy érezzük, hozzá tudunk járulni a vállalat fejlődéséhez. Éreztessük, nem egyszerűen munkát akarunk kapni, mivel mégiscsak muszáj valamiből megélni, hanem azért pályázunk az adott cégnél az adott feladatra, mert így képzeljük el a jövőnket. Ássuk bele magunkat a vállalat történetébe, ismerjük meg a friss adatokat, nézzük át az iparági trendeket – így bizonyíthatjuk, hogy maximálisan elkötelezett munkavállalók leszünk, ha elnyerjük az állást.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Lőjük ki az ellenérveket
A tapasztalt HR-es az önéletrajz száraz adatai alapján pillanatok alatt kiszúrja, ha a jelölt látszólag nem felel meg minden téren az ideális elvárásoknak. Túlképzett vagy alulképzett az adott posztra, fiatalabb vagy idősebb, mint kellene, esetleg furcsa szünetek lelhetők fel a szakmai előmenetel állomásainak felsorolásánál. A kísérőlevél nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket az anomáliákat megmagyarázzuk, sőt a szabványtól való eltérést az előnyünkre fordítsuk. Például ha nyolc hónapig Közép-Ázsiában túráztunk hátizsákos turistaként, ne titkoljuk el, mert ez arra utal, hogy vállalkozó szelleműek vagyunk, és nem félünk a kockázatoktól. Mindezek a tulajdonságok versengő céges környezetben nyerő pozícióba juttathatnak bennünket.

  

Forrás: Jobline

 

Légy eredeti!
Akik a biztonsági játszmára szavaznak, a motivációs levélben gyakorlatilag megismétlik az önéletrajzot, többé-kevésbé sután átfogalmazva. Pedig a kísérőlevél egyedülálló lehetőség arra, hogy megcsillantsuk személyiségünk egyedi vonásait. Mindenkinek van humora, empátiája, a világról alkotott képe, élettapasztalata, és a kísérőlevél viszonylag szabad műfaja megengedi, hogy mindennek teret adjunk. A HR-es számára hatalmas felüdülést jelent, ha nyílt, őszinte, netán kifejezetten elmés és szórakoztató bemutatkozással találkozik, ezért sokkal lelkesebben interjúztat egy olyan jelöltet, aki személyesen is felkeltette az érdeklődését.
A kitárulkozást persze nem szabad túlzásba vinni, csak annyit mutassunk meg őszinte énünkből, amennyit az állás elnyeréséhez feltétlenül szükségesnek gondolunk.

Röviden, hibátlanul
Sokan ott véreznek el, hogy hogy hosszú lére eresztik a kísérőlevelet, és nem ellenőrzik helyesírási és stilisztikai szempontból. A szöveg lehetőleg ne legyen két nyomdai flekknél hosszabb (maximum 3000 leütés), a helyesírás és a stílus legyen hibátlan. Ha utóbbiakban bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget hozzáértő ismerőstől, mert sok HR-es azonnal a kukába továbbítja a jelentkező levelét, ha súlyos formai hibát észlel.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen