Munkaidőben keresel állást? Erre nagyon vigyázz

szerző: Jobline
2018 augusztus 13.

Kényelmes és kellemes dolog munkaidőben állást keresni, de ha lebuksz, minden bizonnyal kirúgás lesz belőle. Adunk 6 jó tanácsot, hogy ezt elkerüld.

Leginkább akkor érdemes munkát keresni, ha már van – tartja a bölcs mondás. Ez a helyzet több előnnyel is bír. Nem szorít az idő, nyugodtan tudunk böngészni és higgadtan mérlegelni az egyes ajánlatokat. Ráadásul kellemes melegség öntheti el a gyomrunk tájékát, amikor arra gondolunk, hogy jelenlegi munkáltatónk finanszírozza abbeli törekvésünket, hogy az általa biztosított juttatásoknál és körülményeknél jobbakat találjunk.

Napjaink munhahelyi trendjeinek egyik legfontosabbika az állandó álláskeresés. Sok alkalmazott már akkor nekilát új pozíció után nézni, amikor éppen hogy csak fölvették az aktuális munkahelyére. Egy nem reprezentatív amerikai statisztika kimutatta: a munkavállalók 73 százaléka szerint teljesen rendben van, ha az ember folyamatosan munkát keres, a 30 év alattiak 48 százaléka pedig munkaidőben is tenné ezt, és nincsen ezzel kapcsolatban semmilyen fenntartása.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKPedig egy kis lelkiismeretfurdalás azért nem ártana. Az említett kutatás szerint azt az eredményt hozta, hogy az alkalmazottak csak 11 százaléka gondolja nagyon kínosnak, ha munkaidőben keres új állást. A felmérésből az is kiderül, hogy minél fiatalabb valaki, annál természetesebbnek tartja, hogy aktuális munkáltatója kéretlen támogatásával néz új pozíció után.

Amellett, hogy az ilyen munkakeresés súlyosan etikátlan, még veszélyes is. A munkáltató érthetően nem örül, ha kiderül, hogy kígyót melenget a keblén, és azonnal adminisztratív lépéseket foganatosít. Nagyon kell tehát vigyázni, és mindent meg kell tenni a lebukás elkerülésére. Íme, a legfontosabb tennivalók!


 1. Nézz körül a saját házad táján.
Ha kinőtted a jelenlegi pozíciódat, először tájékozódj, a cégen belül akad-e fejlődési lehetőség. A legtöbb helyen, ha üresedés van, a saját alkalmazottakat veszik először számításba. Az ilyen lehetőséget érdemes kihasználni, és elkerülheted, hogy sumákolnod kell, amiért munkaidőben keresel állást.

2. Ne légy szószátyár. Tartsd meg magadnak a cégnél, hogy munkát keresel, mert ha bárkinek elárulod, könnyen a főnök fülébe juthat.

3. Óvatosan az internettel. Ne áruld el a közösségi médiában, hogy miben sántikálsz, mert sok főnök ellenőrzi szúrópróbaszerűen az alkalmazottak bejegyzéseit. Akadnak olyan cégek is, amelyek előzetes figyelmeztetés nélkül monitorozzák a beosztottak munkahelyi internetes tevékenységét (ami etikátlan, de jelen esetben nem lehet egy szavad sem). Ha ilyen gyanú felmerül, minimalizálni kell a netezést.

4. Egyeztess a potenciális új munkaadóval. A legtöbb HR-es méltányolja, hogy munkaidőben nem szeretnél állásinterjúra menni, és megoldja, hogy előtte, utána vagy ebédszünetben fogadjon.

5. Ügyelj a részletekre. Ha hétköznapi viseletben szoktál dolgozni, feltűnő lesz, amikor hirtelen kiskosztümben/öltönyben jelensz meg a munkahelyeden, mert állásinterjúra mész vagy onnan jöttél. Amennyiben hosszabb időt vesz igénybe az álláskeresési folyamat, ahhoz a trükkhöz folyamodhatsz, hogy elkezdesz egy kicsit elegánsabban öltözni, így nem fog szemet szúrni, amikor a legjobb ruhádat viseled az interjú miatt.

A új állással kapcsolatos telefonbeszélgetéseket is óvatosan intézd, nehogy meghallja valaki. Ilyen esetekre legyen fedősztorid, hogy ne válj gyanússá, amikor hirtelen kirohansz az irodából telefonálni. (Például mondd azt, hogy családi probléma merült fel, ilyenkor nem is kell részletezni, miről van szó, tapintatból nem fogják firtatni.)

Azt az elemi hibát se kövesd el, hogy a munkahelyeden nyomtatod ki az álláskereséshez szükséges dokumentumokat, mert Murphy törvénye szerint a titkárnő összefogja a többi papírral, érdeklődve elolvassa, aztán telekürtöli a céget, mire bukkant.

6. Ha nagyon nagy a lebukás veszélye és nagyon mehetnéked van, hívj segítségül egy fejvadászcéget. Ők elintézik neked mindazt, amit a munkahelyedről nem tudsz megoldani.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen