Ki nem állhatod a kollégádat? Segítünk, hogy megbirkózz a helyzettel

szerző: Jobline
2018 augusztus 22.

A munka nem a határtalan és feltétel nélküli szeretetről szól, mégis nagyon kellemetlen, ha olyasvalakivel töltesz napi nyolc órát, akit ki nem állhatsz. De ha nem tudsz megszökni, meg kell szoknod.

Lehet, hogy a többiek is utálják a kollégát, akire teljesen ki vagy bukva, de az is előfordulhat, hogy csak te vagy allergiás rá. Végül is mindegy, ez a te problémád, neked kell megküzdened vele. Suzanne Gelb pszichológus és életvezetési tanácsadó működőképes stratégiát kínál.

Fogadd el, hogy utálod
Úgy vagyunk programozva, hogy bűntudatunk legyen, amikor utálunk valakit, mert ez negatív és antiszociális érzés, ami szembemegy a társadalmi elvárásokkal. Pedig teljesen természetes attitűd. Mindenkinek megvannak a maga preferenciái, nem véletlenül járunk egy bizonyos kedvenc divatáruüzletbe vagy választunk meghatározott ételeket az étterem menüjéből. Vannak emberek, akiket nagyon kedvelünk (talán magunk sem értjük, hogy miért), másokat meg bizonyos okokból ki nem állhatunk, és ezzel a ténnyel ki kell békülnünk.

Ne mutasd ki
Oké, utálod a kollégát, de tartsd szem előtt, hogy ez leginkább a te bajod, nem az övé. Nem szabad kimutatnod, hogy legszívesebben a bordái közé böknél egy mérsékelten éles kést – a saját gondoddal neked magadnak kell megküzdened. Ne legyél vele goromba vele, ne sértegesd (ne is csempéssz titkon hashajtót az ásványvizébe), inkább saját magaddal juss érzelmileg dűlőre: sajnos munkál benned ez a szörnyű, negatív érzés, de mindez nem mehet a professzionális tevékenységed rovására.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Ne pletykálj róla, csak magadnak ártanál vele
Nagy a kísértés, hogy rossz hírét keltsd az általad utáld kollégának, és nyilván akadna is hozzá bőségesen elegendő muníció, mégsem jó ötlet valakit a háta mögött befeketíteni. A gonosz pletyka mindig visszahull arra, aki terjeszti, tehát ezzel csak magad alatt vágnád a fát. Amikor a többi munkatársaddal elegyedsz szóba, légy kedves, nyitott és pozitív – ezáltal is felejteni tudod, hogy van valaki, akit szívből utálsz a közös térben.

Ne feledd, hogy van valami nyomós oka
Érdemes belegondolni, hogy az általad utált kolléga miért megy annyira az idegeidre. Mert drága jó édes anyádra emlékeztet, aki fejhangon mindig közbevág, amikor a lényegre próbálsz térni? Mert megjátssza magát: barátian beszél veled négyszemközt, de új hullámhosszra vált, amikor főnök is van hallásközelben? A kutatások azt bizonyítják, hogy ha valakinek a viselkedése 15 másodpercen túl is mérhetetlenül irritál, annak valamilyen gyermekkori trauma lehet az oka, talán a szülői viselkedés, esetleg óvodai sokk vagy az idősebb testvér frusztáló piedesztálra állítása.

 

 


Tehát ha állandó irritációt tapasztalsz valakivel kapcsolatban, érdemes mélyre ásnod a múltadban, mert magadban kell megkeresned a megoldást. Írd ki magadból az emlékeket, vagy keress coach-ot vagy pszichológust, akivel elbeszélgethetsz, és segít megtalálni a megoldást.

Beszéld meg vele
Gyakran nem ugrik be a mentőötlet, pedig kézenfekvő megoldás: ha valaki hihetetlen mértékben az idegeidre megy, vonulj félre vele, és próbáld tapintatosan megbeszélni, mi a probléma. Légy egyenes és őszinte, ne tüntesd fel magad mártírszerepben, határozottan nevezd meg a problémát. Ha nem eleve reménytelen eset, tisztelni és becsülni fog érte, hogy bátran előálltál a farbával.

Ne feledd, hogy ő is szeretetre vágyik
Mindenki szeretetre vágyik, ezt nemcsak a hollywoodi filmek garmadája, hanem komoly kutatások is bizonyítják. Amikor megpróbálsz dűlőre jutni az utálatos kollégával, tartsd szem előtt, hogy végsősoron ő is azt akarja, hogy elfogadják, tiszteljék és szeressék – csak hát nem sikerül neki az úristennek sem. Ebben segítségére lehetsz: méltasd az eredményeit, ismerd el különleges képességeit, és közben óvatosan hozd fel azokat a témákat, amely területeken javulhatna és kevésbé lenne irritáló a számodra.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen