Ezt kell tenned, ha magabiztosnak akarsz tűnni az állásinterjún

szerző: Jobline
2018 szeptember 06.

Nem elég összeszedettnek lenni, annak is kell látszani.

Állásinterjún ülni idegőrlő foglalatosság, még a legmagabiztosabb embernek is. Könnyű ilyenkor azt érezni, hogy semmi ráhatásunk nincs a folyamatra, ahogy választásunk sem, csupán követni az interjú irányát. Ezek a fogódzók azonban segítséget nyújthatnak, hogy némi befolyással legyünk a történtekre, és jó benyomást tegyünk a potenciális munkáltatónkra.


1. Jegyzetelj
Amikor jegyzetelsz, nem is gondolnád, mennyire megkönnyíted a dolgod. Először is, lefoglalod a kezedet, így legalább nem tördeled az ujjaidat vagy kopogsz idegesen az asztalon. Másodszor, ha így teszel, azt a benyomást kelted a HR-esben, mintha nagyon összpontosítanál és felkészült lennél. Azért ne ess túlzásba! Emlékezz arra, hogy fenn kell tartanod a szemkontaktust az interjúztatóval, miközben pár dolgot leírsz. Ne tégy úgy, mintha ideges diák lennél, aki vadul körmöl, és teljesen belefeledkezik a jegyzeteibe!

 

2. Gyakorold az „erő ászanáját”
Ne izgulj, nem kell jógagyakorlatokat végezned! Az úgynevezett erőpóz egy olyan üléstechnika, melynek hatására nemcsak magabiztosabbnak nézel ki, hanem annak is érzed magad. Ennek oka kettős: egyrészt így a testbeszédeddel önbizalmat sugallsz, másrészt egyenes tartásod miatt nőni kezd a tesztoszteron, és csökken a stresszért felelős hormon, a kortizol kibocsátása a szervezetben.

 

3. Kérdezz okosan
Azt bizonyára már tudod, hogy a cégről még az interjú előtt tájékozódnod kell, mert ezzel a háttértudással képes leszel kérdezni és válaszolni is. Kutatásaid közben azon is elgondolkodhatsz, milyen megfontolt és állásfoglalásra késztető kérdést tegyél fel majd a HR-esnek. Vigyázz: a célod nem az, hogy feidegesítsd az interjúztatót, esetleg hülyét csinálj belőle, csupán szeretnél előrukkolni egy jól kigondolt kérdéssel, amin elgondolkodhat az interjúztató is.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

4. Öltözködj megfelelően
Mit veszel fel, amikor az interjúra mész? Jó benyomást gyakorolni másokra igencsak fontos dolog, mégha nem is az egyetlen tényező. Olyan ruhát viselj, ami jól áll, és amiben magabiztos vagy. Sok mindenre nem lehetsz hatással az interjún, de a ruhád stílusára és a komfortérzetedre igenis befolyással vagy. Fordítsd ezt a lehetőséget az előnyödre!

 

5. Moccanj meg
Ezt nem az a tanács, amit mindig ki fogsz próbálni, de ha megteszed, az nagy hatással lehet az önbizalmadra. Például nyugodtan kérhetsz engedélyt, hogy illusztrálhasd egy ötletedet a táblánál, vagy felállhatsz, amikor valaki belép az irodába – így anélkül tudsz kimozdulni ülő helyzetedből, hogy az interjúztatók meglepődnének, mi a fenét művelsz. Nagyon hatásos, ha úgy beszélsz, hogy közben állsz.


 


 

6. Használj hatásos szavakat
Emlékszel azokra az erőteljes szavakra, melyeket az önéletrajzodba írtál? Biztos működnek, hiszen itt ülsz az interjún. Ne felejtsd el tehát a mondandódba foglalni ezeket, főleg ha még új vagy a pályán. Az erőteljes szavak magabiztossá tesznek, amikor rólad beszélgettek.

 

7. Mosolyogj folyamatosan
Bizonyára már hallottad, hogy a mosolygástól jobban érzed magad és mások szemében is sokkal szimpatikusabb leszel. Amit valószínűleg még nem tudsz, hogy a mosolygás minden tudat alatt kibocsátott ideges energiát kiegyenlít, és az interjúztató úgy fog elkönyvelni téged, hogy magabiztos és képzett vagy, még akkor is, ha nem érzed annak magad.

 

8. Tervezd meg, mit fogsz mondani, ha mesélned kell magadról
Mondjon valamit magáról! – a legtöbb ember ilyenkor rövid és velős összefoglalásba kezd a következőképp: „Ez a szakmám. A tanulmányaimat ekkor kezdtem. Itt és itt dolgoztam. Szeretnék ez és ez lenni.” Ez bizony nagyon unalmas. A felsoroltak közül egyik sem mondható elhivatottságnak, jelentős teljesítménynek vagy eredménynek. Próbálj inkább megkomponálni egy maximum 2 perces választ, ami nemcsak száraz adatokat mond el rólad, de azt is taglalja, miért pont ezeken az utakon jártál, illetve milyen eredményeket értél el. Ha így válaszolsz, magabiztosnak érezheted magad, és az interjú további része is jól alakul majd.

 

9. Szólítsd a nevén az interjúztatód
Ez egy másik taktika, melynek számos haszna van. Ha valakit a nevén szólítasz, akkor azt üzened, hogy az illető fontos. Megteremted vele kicsit a tekintélyedet is. Észrevetted már, hogy jobb szolgáltatást kapsz, ha azn illetőt a nevén nevezed? Ez az állásinterjún is így működik.

Minden interjú kicsit másképp zajlik, és lehet, hogy ami az egyik esetben működik, az máskor nem fog. Ennek ellenére ha legalább az egyik tanácsot megfogadod a kilencből, kicsit magabiztosabbnak érezheted magad a következő interjúd során.

 

Recruiter cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen