Nem tudod, érdemes-e megpályáznod egy állást? Így döntsd el, elég képzett vagy-e hozzá

szerző: Jobline
2018 október 02.

Gyakran csak azért nem pályázunk meg egy állást, mert képzetlennek érezzük magunkat hozzá. Persze ennek olykor az ellenkezője is előfordulhat: olyan pozícióra jelentkezünk, amelyhez túlképzettek vagyunk. Mindkét példa azt illusztrálja, hogy nehéz eldöntenünk, hogy a tudásunk és tapasztalatunk vajon elengedő-e a munkához.

Ez már csak azért is van így, mert a legtöbb álláshirdetésben szakirányú végzettséget kérnek, miközben ránézésre úgy tűnik, hogy anélkül is el lehet látni a feladatot. A korlátozás oka egyrészt jogszabályi előírás, mert bizonyos munkakörök betöltéséhez előírt, kötelező feltétel a képesítés, másrészt a kockázatkerülés. Hiába van ugyanis a jelöltnek hosszú szakmai tapasztalata, szakirányú végzettség nélkül könnyen véthet hibát, ha például egy olyan problémát kell kezelnie, amellyel még sosem találkozott, de a kötelező tananyag tartalmazta volna annak megoldását. De attól is tarthatnak a cégek, hogy hiába van tapasztalata a pályázónak, szakképesítés hiányában nincs benne kellő fejlődési potenciál, csak a napi rutinhoz köthető feladatok ellátásra képes. A munkáltatók ezért inkább hajlandóak lemondani egy rutinos, jó szakmai kapcsolatokkal rendelkező, de képzetlen jelentkezőről egy kevésbé tapasztalt, ám szakirányú végzettséggel rendelkező javára.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Ennek ellenére mégis számos olyan munkakör van, amelyről nehezen eldönthető, hogy valóban elengedhetetlen-e hozzá a végzettséget igazoló papír. „Úgyis van bölcsészdiplomám, ugyan mit számít a rendezvényszervezői OKJ-s képzés?” – tesszük fel magunknak a kérdést, amelyet most a Business Insider próbál számunkra megválaszolni. Hogyan döntsük el, hogy tartanunk kell-e magunkat az álláshirdetésben felsorolt feltétekhez, vagy egy-két ponttól eltekinthetünk? Adjuk be, vagy ne adjuk be? – ez itt a kérdés.

 

Nem vagy képzett a munkára, ha nincs elég képesítésed

Sokszor követjük el a hibát, hogy a munkakövetelményekből csupán arra figyelünk, amelynek megfelelünk, de figyelmen kívül hagyjuk a többi elvárást, gondolván, majd menet közben úgyis belerázódunk. Miközben a munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy egyik jelentkező sem rendelkezik az elvárt képesítések 100%-val, ugyanakkor elvárják, hogy a munka oroszlánrészének elvégzéséhez azért legyen némi szaktudásuk, amit papírral is igazolni tudunk. Ha a követelmények nagy részéhez nincs meg a kellő tapasztalatod, inkább szerezd meg a szükséges képesítést, mielőtt túl magasra tennéd a mércét saját magad számára.

 

Csak egy kicsit vagy alulképzett, ha csupán egy vagy két képesítésed hiányzik

Ha megtaláltad álmaid munkáját, de például nem vagy még Excel-guru, vagy nincs meg az elvárt ECDL-vizsgád, mégis felhasználói szinten kezeled a számítógéped, akkor ez ne legyen visszatartó erő a jelentkezéshez. A HR-esek valójában hálát adnak az olyan jelentkezőknek, akiknek csupán egy képesítésük hiányzik.

 
Nem vagy képzett, ha a vállalat olyasvalakit akar, aki nagy rutinnal rendelkezik, de te még csak zöldfülű vagy

A vállalatok gyakran olyan embereket keresnek, akik valamennyire szakképzettek a munkára, és rutinosságuk miatt gyorsan el is végzik. Ezzel persze kizárnak rengeteg tehetséges pályakezdőt, de valamennyire az ő szempontjuk is érthető. Ha észreveszed tehát az álláshirdetésben, hogy nem akarnak a betanításoddal bajlódni, hanem egy rutinos öreg rókát keresnek, ne pazarold az idődet a jelentkezésre.

 

Csak egy kicsit vagy alulképzett, ha a cég előnyben részesíti az élethosszig tartó tanulást

Ha a vállalat kimondja, hogy támogatja azokat az embereket, akik tanulási lehetőségeket keresnek, akkor akármennyire is alulképzettnek érzed magad az álláshoz, mindenképpen fontold meg a jelentkezést. Ha olyan munkát találsz, amely nem igazán passzol a végzettségedhez, de a vállalat egyértelművé tette, hogy ösztönzi a folyamatos tanulást, (át)képzést, akkor a jelentkezésed alkalmával tedd világossá a motivációs leveledben, hogy nyitott vagy a tanulás lehetőségére. A lelkes autodidakta jelentkező olykor sokkal jobb választás, mint a fásult profi.

 

Nem vagy képzett, ha szenior szintre keresnek embert egy számodra teljesen új területre

Tegyük fel, hogy a pénzügyi területről a marketing felé eveznél, ami nagyszerű, főleg ha előzetes kutatásokat végeztél a témában, és tisztában vagy a szükséges lépésekkel. Ugyanakkor ha már vezetői szintre jutottál a pénzügyi szektorban, és nem éred be alacsonyabb pozícióval, könnyen kerülhetsz szembe azzal a problémával, hogy a jelenlegi területeden elért magasabb beosztásodból még nem következik, hogy az új munkakörödben is automatikusan vezetői pozícióba kerülj. Próbálj tehát leadni az igényeidből, és alkalmazotti szintű pozíciókat keresni, ha valóban érdekel az új terület.

 

Csak egy kicsit vagy alulképzett, ha egyetlen dolog tart vissza: saját magad

A karrier utad során számos olyan helyzetbe kerülhetsz, amikor úgy érzed, nem vagy elég képzett az adott álláshoz, és csalónak érzed magad. Mégis sok esetben a legnagyobb visszatartó akadály te magad vagy, főleg azért, mert nem vagy meggyőződve arról, hogy képes lennél ellátni a feladatokat. Kétségeid hátterében azonban nem mindig a képesítés hiánya áll, sokkal inkább a visszautasítástól való félelem. Mérd fel, hogy reálisak-e a félelmeid vagy csak szimpla önbizalomhiányban szenvedsz, és eszerint cselekedj.

Plusz egy tanács: Ha nincs meg az összes elvárt képesítésed, a motivációs leveledben térj ki arra, mennyire olvasott és naprakész vagy a témában, mennyiféle kurzust, tréninget végeztél el. Keresd meg és szemléltesd a szakmai múltadban azokat a feladatokat, amelyek relevánsak lehetnek a megpályázni kívánt munkakör szempontjából is.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen