Mit tehetsz, ha utálod a munkádat?

szerző: Jobline
2018 október 09.

Lehet, hogy sokan vagyunk így, és nehezen kezeljük a problémát.

A munkahelyi jóllét, a pozitív munkakörnyezet jelentősége egyre fontosabb mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szempontjából. Ez a jóllét magában foglalja a munkahelyi egészség és biztonság szempontjait, de olyan tényezők is befolyásolják, mint például az új technológiák megjelenése, a munkaidő-beosztás átalakulása, a globalizáció stb.


Általánosságban a munkahelyi jóllét fogalmához a testi és lelki jóllét, a pszichoszociális kockázati tényezők (pl. konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága, illetve az ezekkel összefüggő stressz, baleset, pszichoszomatikus megbetegedés) és a munkakörnyezet tartozik. Természetesen nemcsak ezektől függ, vajon jól érezzük-e magunkat a munkahelyünkön: személyes okok is állhatnak annak hátterében, ha nem szeretjük a munkánkat. Lehetséges, hogy egyszerűen csak nem a nekünk leginkább megfelelő pozícióban dolgozunk, vagy egészen más pályán mozgunk, mint kéne. Ebben az esetben sokszor találkozhatunk azzal a tanáccsal, hogy találjuk ki, mi való nekünk. De mit tegyünk, ha ez egyáltalán nem olyan egyszerű? A The Muse karrier-tanácsadója ennél kézzelfoghatóbb segítséget nyújt:


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#1. Végy egy mély levegőt!
Az ilyen elakadt helyzetekben minden egyes nap okot adhat arra, hogy felületes döntéseket hozz, ám először fontos megértened, hogy a megoldás időt fog igénybe venni. A jobb pozíció megszerzéséhez szükséges továbbtanulás jó lehetőség lehet, de ez nem feltétlenül opció a számodra. A felmondás, bármilyen típusú terv nélkül, veszélyes vállalkozás, ezért ha kibírod az itt töltött időt, miközben minden erőddel állást keresel, akkor egyszer csak jobb lesz. Ráadásul, ha maradsz, tárgyalási eszközt is nyerhetsz, amikor egy új állásajánlattal keresnek meg egy cégtől.


 

 #2. Határozd meg a problémát
Miután vettél egy mély levegőt, és mielőtt tervet készítenél, meg kell bizonyosodnod arról, hogy mi a probléma. Írd le mindazt a dolgot, amit utálsz az aktuális munkádban. Ezek felismerése segít a probléma azonosításában. Nézd át a listádat, és kérdezd meg magadtól, hogy mindaz, ami elszomorít, kapcsolódik-e a vállalathoz, iparághoz, vagy csak ehhez a konkrét munkakörhöz kötődik. Például ha nem tetszik, ahogyan a kollégáid versenyeznek egymással, akkor valószínű a vállalati kultúrával lehet a baj. Ha viszont ki nem állhatod a mindennapos monoton beszámolók készítését, akkor valószínű maga a munkakör a probléma. Ha ezeken kívül gyakorlatilag minden irritál, amit a nap folyamán csinálsz, akkor viszont rossz iparágban dolgozol. Nincs értelme új munkát keresned addig, amíg nem tudod, mit szeretnél elkerülni.


#3. Tervezd meg a megoldást
Most már tudod, hol van a kutya elásva: a munkakörödben, a cégben vagy az iparágban, esetleg mindháromban. Attól függően, mire jutsz, a cselekvési terved is változni fog. Ám függetlenül attól, hogy tervezel-e a szervezetnél maradni vagy inkább egy új cégnél helyezkednél el, a kapcsolatépítés kritikus lépés.

Beszélj a barátaiddal a karrierjükről. Vigyél el egy kollégát kávézni, és tegyél fel neki kérdéseket. A LinkedIn segítségével számos új kapcsolatot találhatsz, de ellátogathatsz rendezvényekre is, ahol megismerkedhetsz más vállalatoknál, iparágakban dolgozó emberekkel.

Miután elvégezted a kutatást, tudni fogod, hogy az alábbi helyzetek közül, melyik írja le leginkább a tiédet:

  • Szereted a munkád, de utálod a céget: Ha úgy látod, hogy a szervezet a problémás, itt az ideje állást keresni. Előtte azonban frissítsd az önéletrajzodat, koncentrálj a teljesítményeidre, és vigyázz, soha ne szidd a céged. Beszélj az itt megszerzett készségeidről, illetve azokról, melyeket az új helyeden szeretnél elsajátítani.
  • Utálod a munkád és az iparágat: Ha rájössz, hogy a konkrét munkaköröd és az iparág sem neked való, akkor kicsivel nagyobb kihívások előtt állsz. Ahelyett, hogy megpróbálnád feltárni, mi lehet a szenvedélyed (ami nagyon frusztráló), inkább próbáld ki ezeket a kérdéseket:

Milyen készségek segítenek a boldogulásodban?

Mitől érzed magad erősnek?

Miben emelkedtél ki kisgyerekként?

Milyen dicséreteket vagy hajlamos ignorálni?

Abban biztos lehetsz, hogy jó vagy valamire. Ha a válaszok sem segítenek, vedd fontolóra egy karrier-tanácsadó személyes segítségét.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen