9 fárasztó interjúkérdés, amikre így tudsz frappánsan válaszolni

szerző: Jobline
2018 október 22.

Milyen híres emberrel menne szívesen vacsorázni és miért? Ilyen kérdés is előfordulhat. És van rá jó válasz.

#1. Ha a munkáltatója megünnepelné, hogy már tíz éve náluk dolgozik, mely öt szót íratná a tortára, amely önre leginkább jellemző?
A kérdés természetesen arra vonatkozik, hogy mit gondolsz, a munkahelyi főnököd mit gondolhat rólad. Vagyis kevésbé kacifántosan a következő a feladat: jellemezze magát öt szóban. Érdemes ötszavas mondatban gondolkodni, amire rá tud kérdezni az interjúztató. Például ez az elképzelt felirat: „Andinak, a nagy problémamegoldónak szeretettel” alkalmas arra, hogy utána elmeséld, miért ünnepelnek nagy problémamegoldóként, és máris szemléletesen jellemezted önmagadat.


#2. Milyen híres emberrel menne szívesen vacsorázni és miért?
Mielőtt válaszolnák erre a kérdésre, gondold végig, kik azok, akikre felnézel, miért, és hogyan hozhatók összefüggésbe az adott céggel vagy a meghirdetett pozícióval. Az illető lehet művész, tudós, sportoló, politikus vagy akár valaki az adott szakmából. Mit ért el, amiért kivételes embernek tartod? Miről beszélgetnél vele vacsora közben? Mit kérdeznél tőle? Kérnél-e tőle valamit? El tudnád-e képzelni a barátodnak? Ezekből az elemekből már hatásos válasz rakható össze.

 

#3. Nevezzen meg egy márkát, amely jól kifejezi az ön személyiségét
Nem olyan márkáról van szó, amelyet szeretsz – tehát egy kézműves sör említése itt nem jó megoldás –, hanem amely jól tükrözi az általad leginkább tisztelt értékeket. Például ha egy márka a családi értékeket képviseli vagy az etikus termelést helyezi előtérbe – nem végeznek állatkísérleteket vagy nem zsákmányolják ki a termelőket (fair trade) –, az már helyes választás. Ha tech cégnél interjúzol, említhetsz egy startupot, amely az innováció élharcosa a maga területén, kreatív szakmában pedig az sem rossz ötlet, ha olyan márkát említesz, amely a precizitás és a kifinomult dizájn szimbóluma.

 

#4. Említsen egy olyan esetet, amikor komoly döntést kellett hoznia, miközben nem állt rendelkezésre minden információ
A kérdés a problémamegoldó képességedet firtatja, és kapásból nem is olyan könnyű rá válaszolni, ezért a legjobb már otthon felkészülni egy történettel. Ha ez elmaradt, segít, ha végiggondolod, milyen feladatok megoldását, projektek végigvitelét soroltad fel a szakmai önéletrajzodban, ezek közül válaszd ki azt, amelyre igaz – vagy amelyre ráhúzható –, hogy nem volt minden információ a birtokodban.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#5. Adjon el nekem egy ötletet, aztán beszéljen rá az ellenkezőjére
Egy ilyen feladatnál sokan lefagynak, pedig nem reménytelen a helyzet. Érdemes megkérdezni az interjúztatót, hogy milyen ötletre gondolt. Új marketingstratégia? Profiltisztítás? Átszervezés? A home office bevezetése a dolgozók harminc százalékánál? Költségcsökkentő eljárások alkalmazása? A válasz alapján már el lehet indulni valamilyen irányban. Nagyon valószínű, hogy az interjúztató a cég által kultivált területtel kapcsolatos ötletre gondolt, s akkor ennek megfelelő példával kell előállni.
Az is segíthet, ha felidézel egy megtörtént esetet a szakmai múltadból, amikor egy korábbi munkahelyeden valamilyen ötletet kellett megvitatni, és számos érv hangzott el pró és kontra. Még jobb, ha olyan eset jut eszedbe, amikor keresztülvertek egy újítást az adott szervezetben, mert jó ötletnek tűnt, aztán kudarc lett a vége, ezért vissza kellett csinálni.


 

 


 

#6. Ha a kollégájának idegesítő szokása van, amitől romlik az ön munkavégzésének hatékonysága, hogyan oldja meg a helyzetet?
A kérdés arra vonatkozik, hogyan viszonyulsz másokhoz, tudsz-e tapintatosan kezelni egy kellemetlen helyzetet. Érdemes olyan megtörtént esetet felidézni, amikor sikerült megoldani valamilyen hasonló problémát. Vagy ha nem is sikerült akkor megoldani, kitalálhatod utólag, mi lehetett volna a helyes megoldás.
Érdemes olyan idegesítő szokásról mesélni, ami másokat is rendszerint irritál – valaki túl hangosan telefonál, halat eszik az iroda közepén vagy télvíz idején rányitja az ablakot a többiekre –, mert ha a zavaró tényező túl specifikus, az a benyomás alakulhat ki rólad, hogy háklis vagy.

 

#7. Felejtsük el az önéletrajzát, és mesélje el, igazából kit tisztelhetek önben
Sokan ijedtükben előadják az önéletrajzuk meg a motivációs levelük zanzásított változatát, holott az interjúztató határozottan jelezte, hogy nem a beadott dokumentumok tartalmára kíváncsi. Mivel behívtak interjúra, nyilván látnak benned fantáziát, most azt kell érzékeltetned, miért vagy különleges személyiség, aki tökéletesen alkalmas a meghirdetett pozícióra. Mi a történeted? Miért ezt a szakmát választottad, hogyan indultál el, mikor jöttél rá, hogy ez az irány tényleg neked való? Merre tartasz, miért pont ezt a céget tartod alkalmasnak arra, hogy itt építsd a karrieredet? 
Az sem rossz megoldás, ha elmondod, milyen értékeket tartasz a legfontosabbnak az életben, és hogyan próbálsz szerintük élni. De ha azt meséled el, hogy szabadidődben állatmenhelyen takarítasz a barátaiddal, szintén meggyőző lehet, hiszen ez arra utal, hogy együttérző, önzetlen és közösségi ember vagy.

 

#8. Mi a baj az előző/mostani munkaadójával?
Ez tényleg klasszikus beugratós kérdés, amire az az egyetlen jó válasz, hogy semmi. Alapszabály, hogy állásinterjún nem szidunk senkit, különösen nem az előző munkaadót. Nem azt kell elmondani, hogy mi taszított az előző munkahelyeden, hanem hogy mi vonz az új pozícióhoz, miért tudnál kiteljesedni a meghirdetett állásban. Ügyelj arra, hogy az „új kihívásokat keresek” közhelyet érdekesen és észszerű érvekkel alátámasztva bontsd ki, mert a kötelező mantrát már biztosan ezerszer hallották.

 

#9. Meséljen arról a főnökéről, akit a legrosszabbnak tartott
Hasonló csapda, mint az előző kérdés. Szintén nem szabad senkit befeketíteni. Már csak azért sem, mert az önéletrajz adatai alapján akár ozonosítható is lehet, kiről van szó. Inkább azt érdemes kifejteni, milyen vezetői stílus szimpatikus számodra, ebből kiderül, hogy nyilván ennek az ellenkezőjével nem tudsz kibékülni. 
Az is előfordulhat, hogy nem is volt dolgod rossz főnökkel. Ebben az esetben fölösleges kitalálni egyet, azt fejtsd ki, hogy rugalmasságodnak és fejlett empátiádnak köszönhetően mindenkivel jól elboldogulsz, legyen szó bármilyen alkatú és vezetési stílusú főnökről.

 

 

A Fast Company cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen