Nem vagy elég képzett az állásra? Ne add fel, még megkaphatod, ha ezek a dolgok jellemzők rád

szerző: Jobline
2018 november 19.

Az álláskeresők jelentő részét azért nem veszik fel a meghirdetett pozícióba, mert nem felelnek meg a pályázati kiírásnak, azaz nincs meg az előírt iskolai végezettségük, illetve szakmai tapasztalatuk. Ám ez a tendencia változóban van: a cégek más szempontokat is egyre inkább figyelembe vesznek, amelyek felülírják a technikai követelmények listáját.

A tapasztalatok szerint a rossz kiválasztás oka – amikor olyan jelöltet vesznek fel, akiről bebizonyosodik, hogy nem alkalmas az adott feladatra – legtöbbször nem a szükséges technikai készségek hiánya, hanem a munkavállaló attitűdjében keresendő a hiba. Egyre több cégnél jönnek rá arra, hogy olyan jelölteket kell fölvenni, akiknek nyerő a hozzáállása, és nem baj, ha nem felelnek meg tökéletesen a papírformának. Ha nincs elég bizonyítványuk meg tapasztalatuk a munkakör betöltéséhez, majd belejönnek menet közben, amennyiben elég lelkesek.

De milyen az az attitűd, amely meggyőzi a munkáltatót, hogy a papíron nem túl tökéletesnek tűnő jelöltet is érdemes fölvenni? Öt fontos tulajdonság jellemzi ezt a hozzáállást:


Optimizmus
A világ egyik legnagyobb biztosítója, a MetLife értékesítői csapatán végzett felmérés azt mutatta, hogy az optimista munkatársak 31 százalékkal jobban teljesítettek, mint a pesszimisták. Mi több, azok az értékesítők, akik nagyon magas pontszámot értek el az optimizmusteszten, de elbukták a kompetenciatesztet, még mindig sokkal jobb eredményt értek el, mint akik átmentek a kompetenciateszten, de pesszimistának bizonyultak.

A gyakorlati tanulság az, hogy ha nem is felelsz meg a pályázati kiírás valamennyi pontjának, az állásinterjún tanúsított töretlen optimizmus pótolhatja a hiányosságokat, mert azt sugallja, hogy sikerre vagy ítélve, írja a Recruiter.com.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Kitartás
Egy statisztika azt bizonyítja, hogy az értékesítői munkában a kitartás az egyik legfontosabb tényező: szerződéskötésre általában az ötödik-tizenkettedik kapcsolatfelvétel alkalmával kerül sor. A célorientált, kitartónak tűnő jelölt még akkor is rokonszenves a potenciális munkáltatónak, ha nem lehet minden tételt kipipálni vele kapcsolatban a kívánságlistán.

 

Bátorság
Különösen a versenyszférában vadásznak olyan munkatársakra, akik mernek kockázatot vállalni, azzal is kalkulálva, hogy hibázhatnak, és akkor is elemükben vannak, ha ki kell szakadniuk a komfortzónájukból. Ennek a tulajdonságnak a demonstrálása megint csak többet ér, mint papíron megfelelni az összes követelménynek.

 

 

 


 

Érzelmi intelligencia / higgadtság
Sokkal több baj származik abból, ha a jelöltnek nem eléggé fejlett az érzelmi intelligenciája, mint abból, hogy még nem eléggé képzett az adott területen. Az a munkatárs, aki nem képes uralkodni az érzelmein, nem tudja beleképzelni magát mások helyzetébe (empátia) és satnyák a kommunikációs készségei, nem fog beilleszkedni a csapatba, nem alkalmazkodik a vállalati kultúrához és végül kudarcot vall szakmailag is, hiába van meg minden bizonyítványa az állás betöltéséhez. Minél felelősebb pozícióról van szó, annál inkább érvényes ez az összefüggés.

Különösen fontos tehát, hogy az állásinterjún bebizonyítsd: még a legszélsőségesebb helyzetekben is összeszedett és sikerorientált vagy, aki nyomás alatt is átlátja a helyzetet és jól tud együttműködni a többiekkel. Készülj olyan történettel, amely szemléletesen bemutatja, hogy fejlett érzelmi intelligenciádnak köszönhetően megoldottál egy súlyos következményekkel fenyegető vészhelyzetet.

 

Nem riadsz meg a változástól
Közhely, de tény, hogy manapság a változás az egyetlen biztos dolog. Ezért is értékelődött fel annyira az agilitás és az alkalmazkodni tudás készsége. A munkáltatók nagyra értékelik, ha a dolgozó gyorsan és hatékonyan reagál a változásra, mert látja benne a lehetőséget arra, hogy fejlődjön.

Az állásinterjún azt kell demonstrálnod, hogy kiválóan tudsz alkalmazkodni és egyik fő erényed az a készség, amit a modern szakirodalom „learning agilitynek” nevez. A magyarul csak körülírható kifejezés arra a komplex készségegyüttesre utal, amelynek birtokában a korábbi tapasztalatokat extrapolálva képesek vagyunk tudásunkat teljesen szokatlan helyzetekben kamatoztatni és helyes döntéseket hozni, vagyis „tudjuk, mit kell tennünk, amikor fogalmunk sincs, mit kell tennünk”.


Fenti tulajdonságok felmutatása természetesen önmagában nem garancia arra, hogy bizonyos technikai hiányosságok ellenére is megkapod az állást, de jelentősen nőnek az esélyek, és veled egy szinten lévő versenytársak esetén nálad lesz az előny. A ragyogó attitűd sokkal könnyebben megnyitja az ajtókat, mint a legfényesebb önéletrajz.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen