Nem vagy elég sikeres? Ez az 5 fő oka lehet

szerző: Jobline
2019 február 22.

Ha tartósan nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy szeretnéd, lehet, hogy elköveted az alapvető hibák valamelyikét. Esetleg mindet

Szükségünk az életben a sikerre, és szinte mindegy, hogy a munkában, a magánéletben vagy a hobbinkban tudunk-e kiteljesedni. Azok az emberek, akik elérik kitűzött céljaikat, öt dolgot mindenképpen kiküszöbölnek az életükből.

1. A felelősség áthárítása vagy mártírszerepben tetszelgés
Kudarc esetén nagyon sokan úgy védekeznek, hogy másokat hibáztatnak, illetve általában a kedvezőtlen körülményeket okolják azért, hogy nem tudták elérni céljukat. A sikeres emberek viszont a kudarcot is a saját teljesítményüknek tekintik mint negatív eredményt, és eszükbe sem jut másokra hárítani a felelősséget. (Figyelem, most nem politikusokról beszélünk!) Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a kudarc gyakran több hasznot hoz, mint a siker, mert sokat lehet belőle tanulni, tehát voltaképpen olyan ajándék, amelyért kár lenne másnak tulajdonítani a dicsőséget.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


2. Halogatás
Amikor a sikeres embernek eszébe jut valamilyen jónak tűnő ötlet, azonnal munkához lát, és nem kezd el töprengeni azon, vajon eljött-e a cselekvés ideje, minden körülmény kedvez-e a feladat végrehajtásának. Például amikor Gutenberg feltalálta a nyomdagépet, a lakosság túlnyomó része még analfabéta volt. Ha a 15. század közepén léteztek volna marketingesek, biztosan ezt mondják neki: ejnye, Johannes, ne pazarold az energiádat ilyen őrült szerkezet kifejlesztésére, ki fog itt neked könyvet olvasni? De nem kell ilyen messzire menni az időben. A világon senki nem vágyott okostelefonra, amíg az Apple elő nem rukkolt vele, ma pedig sokan akár ölre is mennek egy-egy újabb példányért. Tehát nem kell megvárni, amíg eljön a tökéletes pillanat, és arra sem szabad odafigyelni, mit huhognak mások. Akit megszállt az ihlet, tegye a dolgát kitartóan, mert a siker gyakran nagyon sok kis lépés eredményeként születik.

 

3. Trendkövetés
Az emberiség naponta 2,5 quintillió byte-nyi adatot termel (ez a nehezen felfogható szám így fest: 2,5 és utána 18 darab nulla), de ez pár évvel ezelőtti becslés, azóta nyilván nőtt az érték. Hetente születnek új trendek, és az embernek az lehet az érzése, mindennel meg kell ismerkednie, mindent ki kell próbálnia. Amikor ebből már mánia lesz, a csillogó tárgy szindróma (SOS – Shiny Object Syndrome) rabjai lettünk. A régi bölcsességet is segítségül hívhatjuk: aki mindent tudni akar, az a végén nem fog tudni semmit. Tehát a saját célunkra kell koncentrálnunk, hogy megérthessük, merre vezet utunk a sikerhez, és az izgalmasnak tűnő, valójában lényegtelen dolgokat teljesen ki kell zárnunk érdeklődésünk középpontjából.4. Hiba egyedül nekivágni
A tehetséges emberek egyik legfontosabb jellemzője, hogy igyekeznek sikeres munkatársakkal körülvenni magukat. A tehetségtelenek viszont elmarják maguk mellől a jobb képességű kollégákat, hogy ne legyen feltűnő az inkompetenciájuk, és így vagy úgy, de végül kudarcot vallanak. Ha valaki olyan csapatban dolgozik, ahol mindenkinek vág az esze, a sok jó ötlet, a kölcsönös inspiráció meghatványozza a siker esélyét. A nagy konszernek élén hiába áll egy-egy sztárolt üzleti guru, a döntéseket az igazgatótanács hozza közösen, és az is bizonyított tény, hogy jó csapatban könnyebb fogyni, mint egyedül.


5. Hit nélkül nem megy
A Hogyan valósítsuk meg önmagunkat? típusú menedzsertankönyvek tele vannak olyan jó tanácsokkal, hogy vizualizálnunk kell a sikert, ami sokaknál akár működhet is. De lehet igazság abban is, amit Norman Vincent Peale, a pozitív gondolkodás atyja tanácsol: a sikerhez gőgtől mentes, megalapozott önbizalomra van szükség, ami afféle hit önmagunkban és abban, hogy előbb-utóbb célhoz érünk. Ha ez így túl misztikusan hangzik, fordítsuk meg a dolgot: ha nem hiszünk abban, amit csinálunk, miért vágtunk egyáltalán bele? Akkor is szilárdan hinnünk kell önmagunkban és a sikerben, ha falakba ütközünk vagy átmenetileg kudarcot vallottunk, mert végül el fogjuk érni célunkat.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

motiváció  •  siker  •  jó tanácsok
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen