Egy LinkedIn kutatás felfedte a puha faktorok értékét

szerző: Jobline
2019 február 27.

Hogyan mondhatjuk meg, ki felel meg a legjobban a pozícióra? Íme néhány útmutató ennek kiderítésére!

Egy dolog biztos: mindannyian ugyanazon az állásponton vagyunk, amikor a puha készségek fontosságáról van szó. A LinkedIn 2019-es Global Talent Trends jelentése szerint a tehetséges szakemberek és a vezetők 92%-a azt mondja, hogy a puha készségek ugyanolyan fontosak, ha nem fontosabbak, mint a kemény faktorok. A kreativitás, a meggyőzőkészség és az együttműködés ma a három leginkább szükséges puha faktor a vállalatok számára. Ahogy a technológia miatt gyorsabbá válnak a kemény készségek, egyre fontosabbá válik a munkavállalók azon igénye, hogy kreatívan gondolkodjanak, és másokkal is jól kijöjjenek. A jelentés kimutatta, hogy nemcsak a puha készségek mérése nem könnyű, de a vezetők akkor azonosítják a hiányukat, amikor a felvétel már megtörtént. Tény, hogy a válaszadók 98%-a szerint a rossz felvételeknél tipikusan hiányoznak a puha készségek.

De hogyan tudjuk meghatározni, hogy melyik munkakereső rendelkezik a megfelelő készséggel?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Találjuk ki, melyik puha készség számít a leginkább a vállalatnak

Először határozzuk meg, hogy melyik tulajdonság sorolódik magasabb polcra a többinél. Ehhez gondoljunk a tehetségeinkre részletes tervként, és azonosítsuk azokat a puha készségeket, amelyek hozzájárulnak a sikerükhöz. A Google például 8 kulcsfontosságú képességet azonosított a sikeres vezetőknél, megjegyezve, hogy bár a technikai készségek minden bizonnyal fontosak, a jó vezetők olyan emberi jellegzetességeket mutatnak, mint például a figyelem vagy a kérdezés.

A vállalati kultúránk attól is függ, hogy az alkalmazottak milyen tulajdonságokat képviselnek. Például, ha a dolgozóknak képesnek kell lenniük a változó szerepekhez igazodni, a tanulás agilitása kulcsfontosságú. Greg Muccio, a Southwest Airlines HR igazgatója szerint a puha készségek valójában alapvető készségek, mint például a kommunikáció, a csapatmunka, a kapcsolatépítés, az egyensúly és a megbízhatóság.

Miután tisztában vagyunk, melyik puha készségek számítanak nekünk, győződjünk meg arról is, hogy a csapat egyetért-e abban, hogyan határoztuk meg ezeket. A definíciók megalkotása még időben megakadályozza a konfliktusokat.

 

 


 

Korszerűsítsük az interjú technikáját

A Global Talent Trends jelentéséből megtudhatjuk, hogy a HR-esek 57%-a küzd a puha készségek felmérésével. Ezek az emberek időt és pénzt veszítenek olyan jelöltek felvétele miatt, akik esetleg nem maradnak a cégnél. Van azonban egy új és érdekes módja annak, hogy megkönnyítsük a felvételi csapat dolgát. A puha készségek egyik legfőbb felmérése az, ha viselkedéssel kapcsolatos kérdéseket teszünk fel. A problémamegoldásra irányuló kérdések lehetővé teszik a jelölteknek, hogy kemény és puha készségeiket is használják a megoldás megtalálására, de a kihívás az, hogy ezek a metódusok nem változtak az elmúlt évtizedekben.

Miután azonban a vállalatok a mesterséges intelligenciához fordultak, úgy tűnik, hogy a technológia elkezdte segíteni a puha készségek értékelését. Ezek az online felmérések magukba foglalnak játékokat, kvízeket, elemzik a pályázók bizonyos szempontból szisztematikus és kevésbé torzító válaszát és értékelését. Ezek a betekintések pedig segíthetnek a jelöltek erősségeinek és gyengeségeinek feltérképezésében.

 

Találjunk megbízhatóságot a formalizált folyamatban

A puha készségek növekvő értékének ellenére a vállalatok többsége nem rendelkezik hivatalos értékelési eljárással az interjúk során. Valójában a szakemberek 41%-a mondja, hogy hivatalos eljárással rendelkezik a lágy készségek értékeléséhez. Az inkonzisztens és strukturálatlan interjúk megnyitják az ajtót az elfogultságnak. A formális folyamat létrehozása és a következetes magatartási és helyzet-felismerési kérdések használata segít azonosítani egy előre meghatározott puha készséget, lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk, milyen sikereket kell elérnie a szervezetnek.

A Global Talent Trends válaszadóinak 80%-a monda azt, hogy a puha készségek egyre fontosabbak a vállalatnak. Tehát egy szilárd felvételi stratégai felépítéséhez a HR menedzsereknek több módszerre van szükségük a jelöltek puha készségeinek valós és korai kiértékeléséhez. Azáltal, hogy elkötelezzük magunkat a puha készségek javítása mellett, megtalálhatjuk a módját az egyedülálló emberi tulajdonságok kijelölésének, amelyek sikert hoznak, és biztosítják a jövőbeli munkaerőt.

 

 

A Fast Company cikke alapján

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen