10 tipp, hogyan őrizd meg a jólétedet dolgozó anyukaként

szerző: Jobline
2019 március 19.

Gyakran várják el az anyukáktól, hogy úgy dolgozzanak, mintha nem nevelnének gyermeket, és úgy neveljenek gyermeket, mintha nem dolgoznának. Ez a zsonglőrmutatvány szinte kivitelezhetetlen, mégis létezik néhány praktika arra, hogyan tartsuk meg a jólétünket dolgozó anyaként.

#1. Gyakorold az öngondoskodást
Ha nem fordítsz egy kis időt magad gondozására, megbetegszel, és ez veszélyezteti a munkádat, szülői tevékenységedet. Az öngondoskodás valójában olyan egyszerű tevékenység is lehet, mint például pár perc relaxáció vagy séta. Tégy magadnak egy ígéretet, és mind a tested, mind alelked meg fogja köszönni.


#2. Maradj szervezett
A tervezők, naptárak és listák használatával mindent nyomon követhetsz. Hozz létre reggeli és hétvégi rutinokat, és delegálj feladatokat a családtagoknak. Nem kell mindent egyedül csinálnod.


#3. Építs támogatói hálózatot
A család, a barátok, a szomszédok biztonsági hálózatként is működhetnek, amikor találkozóra kell menned vagy extra segítségre lesz szükséged. Van-e olyan szomszéd, aki megeteti a kutyát, vagy leviszi sétálni, ha nem vagy otthon? Egy erős támogatási háló jelentősen csökkentheti a stressz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#4. Legyen perspektívád
Cáfold meg a dolgozó anyákról szóló sztereotípiákat és mítoszokat. Próbáld meglátni a nagy képet, a legrosszabb forgatókönyvek elemzése helyett. Ahelyett például hogy megsértődnél, amiért a főnököd nem bíz meg olyan munkával, amihez utazni kell, inkább tedd fel a kérdést, hajlandó vagy-e egy-két napot a gyerek nélkül tölteni.


#5. Légy kreatív
Találj ki új utakat, hogy a dolgok csak egy kicsit jobban kezelhetővé váljanak. Például leültetheted a gyerekeket a konyhában házi feladatot csinálni, hogy vacsora készítés közben is tudj nekik segíteni, vagy felhívhatod a családtagokat vásárlás közben, hogy időt spórolj meg.


#6. Használd az erősségeidet
Pacsirta vagy és nem éjjeli bagoly? Fordítsd ezt a tulajdonságodat az előnyödre. Ha reggel vagy produktívabb, csoportosítsd a teendőidet erre az időszakra. Érdemes végiggondolnod életed más aspektusait is, és előnyt kovácsolni személyes alkatodból.


 

 #7. Találd meg a „törzsedet”
Ha tanácsra vagy empátiára van szükséged, a többi kollégával való jó kapcsolat felbecsülhetetlen. Függetlenül attól, hogy ki akarod nekik önteni a szíved, vagy csak szeretnél egy jót nevetni vagy ötletelni, jó tudni, hogy ezektől az emberektől megkapod azt, amire szükséged van.


#8. Ne felejts el nevetni
A zsonglőrködés nem mindig lesz tökéletes, de tanulj meg nevetni a kudarcokon. Nem dől össze a világ, ha a táskád tele van zsírkrétával, vagy a gyerekek összemaszatolták a kosztümödet.


#9. Maradj rugalmas
Az anyáknak muszáj rugalmasnak maradniuk, vagy megtanulniuk annak lenni. Ha valami nem halad a tervek szerint, készíts új terveket. Ez a fajta gondolkodásmód hasznodra válik mind otthon, mind a munkában, és fontos ahhoz, hogy csökkentsd az elvárásokból fakadó stresszt.


#10. Ünnepeld a győzelmeidet
A dolgozó mamik gyakran elfeledkeznek az apró sikerekről. Próbálj meg összpontosítani ezekre a hétköznapi győzelmekre, például amikor a gyermeked megtanul olvasni, vagy sikerül egy prezentációd. A gyerekek is profitálnak abból, ha édesanyjuk szorgalmas, magabiztos és teljesnek érzi magát mind a munkában, mind a magánéletben.A Recruiter cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen