Az ütős motivációs levél 6 eleme

szerző: Jobline
2019 március 28.

Végre megtaláltad a tökéletes munkát, az önéletrajzod is kész, de a motivációs levél megírása még hátravan. Bár úgy tűnik elsőre, hogy mi sem könnyebb, mint egy egyoldalas levél megírása az erősségeinkről, mégis rengeteg munkakereső küzd azzal, hogy megértse, pontosan mit is keres a munkáltató, és hogyan lehet ezt lefordítani egy oldalban.

A motivációs levelek elkerülhetetlenek, és a munkáltatók is úgy ítélik meg őket, hogy ezek az álláskeresés legfontosabb részei.

A motivációs levél az egyetlen esélyed arra, hogy a legjobb benyomást tegyed, ezért érdemes olyan lehetőségként kezelned, amelyben megmutathatod tehetségedet, kitűnhetsz a többi pályázó közül, és lehetőséget adhatsz a vezetőknek is, hogy jobban megértsenek, megismerjenek téged.

Az alábbiakban néhány egyszerű tippet olvashatsz, melyek segítenek megkapni álmaid munkáját:


#1. Mindig küldj motivációs levelet

Ez a tanács elég nyilvánvalónak tűnhet, mégis sokan gondolják úgy, hogy ez nem kötelező része a jelentkezésnek. Még akkor is adj be egyet, ha a hirdetés nem tartalmazza ezt a feltételt. Hogy miért? Azok a pályázók, akik kihagyják ezt a lépést, motiválatlannak tűnnek. A motivációs levéllel azt bizonyítod, hogy te nem vagy az, és hajlandó vagy extra erőfeszítést tenni.

#2. Ne ismételd az önéletrajzodat

Persze adja magát az önéletrajzban már említett dolgokról beszélni, de ne másold ki és illeszd be közvetlenül. Ehelyett bontsd ki korábbi tapasztalataidat, és jelöld meg azokat a dolgokat, amelyek ehhez a pozícióhoz is kapcsolódnak. Készségeidet teljes mondatokban fogalmazd meg, ne csak pontokban. Olyan részletek megosztására törekedj, amelyek tökéletesen illeszkednek ehhez a munkakörhöz.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


#3. Ne kérj elnézést, ha nem rendelkezel bizonyos készségekkel

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Ne érezd azt, hogy bocsánatot kell kérned a hiányosságaidért. Inkább maradj pozitív, és összpontosíts a szükséges készségekre. Jobb, ha az erősségeidet emeled ki, mint ha bocsánatot kérsz a gyengeségeid miatt.

#4. Ne legyél túl formális, mutasd meg a személyiséged

Emlékezz arra, hogy az, aki megkapja a leveledet, szintén csak egy ember. Ne tartsd magad a túlságosan formális, merev formához, és csempézd bele a személyiségedet. A motivációs levelek olvasása fárasztó lehet, ezért adj okot a munkáltatónak arra, hogy ne hagyja abba idő előtt az olvasást, sőt a teljes levelet olvassa el.

 

Forrás: Jobline


#5. Ügyelj a részletekre

Hidd el, a legkisebb nyelvtani hiba is számít. Mindegy, milyen típusú állásra jelentkeztél, a HR-esek mindig az ügyes, részletorientált jelölteket keresik. Ha elgépelsz egy szót, vagy elfelejtesz egy vesszőt, akkor az nem marad észrevétlenül. Mielőtt tehát elküldenéd, olvasd át többször, vagy mutasd meg másoknak is.

#6. Légy önmagad

Végül a legfontosabb: maradj önmagad! Semmi sem rosszabb, mint amikor valaki olyannak mutatja magát, mint amilyen nem is a való életben. Mindig kiderül az igazság. Légy biztos magadban, és emeld ki az igazi erősségeidet. Egy őszinte motivációs levéllel hosszú utat tudsz bejárni, akár egészen az álomajánlatig.

A Recruiter cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen