A csinos nőkkel szemben még mindig sok a munkahelyi előítélet

szerző: Jobline
2019 április 11.

Egy új kutatás szerint a vonzó nőket nem tartják annyira megbízhatónak a munkahelyen, mint társaikat.

2013-ban Iowa állam legfelsőbb bírósága egy olyan ügyben döntött, amely sok embert foglalkoztatott.

Egy fogorvos kirúgta fogorvosi asszisztensét, mondván, annyira vonzó, hogy azt zavarónak találta. A kirúgást az orvos szexuális csengésű megjegyzései követték, valamint a feleség panasza, aki úgy érezte, hogy az asszisztensnő igencsak nagy fenyegetést jelentett a házasságukra.

Az asszisztens később beperelte a férfit jogellenes szexuális megkülönböztetés miatt, de a bíróság jogszerűnek találta az elbocsájtását. Egy másik bíróság is hasonló helyzetbe ütközött néhány évvel korábban: vonzó munkavállaló, boldogtalan feleség – a bíróság ugyanerre a következtetésre jutott.

Ám kiderült, nemcsak a feleségek bizonytalanok a vonzó nők társaságában. Egy új tanulmány szerint a vonzó üzletasszonyokat kevésbé tartják megbízhatónak. A kutatás azt is elárulja, miért. „A rendkívül vonzó nők veszélyesnek tekinthetők” – mondja Leah D. Sheppard, a Washington Állami Egyetem igazgatóhelyettes professzora és a kutatás társszerzője.

A kutatás ellentétes következtetésre jut, mint más kutatások a témában, amelyek szerint a vonzó emberek számos előnnyel rendelkeznek. „Bár a vonzerőt általában jó dolognak tartják” – mondja Sheppard – „teljesen másképp áll a történet, amikor nőkről van szó”.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

A kutatáshoz a szakemberek képeket gyűjtöttek professzionális férfiakról és nőkről, majd a crowdsourcing (online közönségszavazás) módszerét használták vonzerejük értékelésére. Ezután megkérték a tanulmány résztvevőit, hogy olvassanak el egy kitalált hírt egy elbocsájtásról, amely tartalmaz egy idézetet a vállalat szóvivőjétől, illetve egy fényképet róla. A különböző résztvevő csoportok különböző képeket láttak – vonzó, kevésbé vonzó férfiakat és nőket -, majd értékelniük kellett a szóvivő igazságosságát és megbízhatóságát.

Amikor a szóvivő vonzó nő volt, a résztvevők kevésbé tartották őt igazságosnak, mint a nem vonzó nőket.

A megállapítások azt is tartalmazták, vajon a szóban forgó vállalat egy gyár-e (ami jellemzően férfi terület), kórház, ahol ápolókat bocsájtottak el, esetleg PR cégről (jellemzően női terület) vagy felsővezetésről van-e szó.

 

 

Forrás: Jobline


 

Hogy miért jött ki ez az eredmény?

A kutatóknak erre is van egy feltételezésük, ami visszavezet minket a fogorvos feleségéhez. Vajon a szexuális bizonytalanság állhat-e a kitalált üzletasszonyokkal szemben táplált negatív érzelmek hátterében?

Hogy ezt a felvetést leteszteljék, a kutatók előzetesen „felkészítettek” néhány résztvevőt; arra kérték őket, hogy részletesen számoljanak be arról az időről, amikor biztonságban érezték magukat a romantikus kapcsolatukban. Más résztvevőket arra kértek, hogy számoljanak be arról, amikor szexuálisan bizonytalannak érezték magukat, és megint másoknak a magukkal kapcsolatos általános jó érzéseikről kellett számot adniuk. Ha a résztvevők előzetesen szexuálisan vonzónak érezték magukat, akkor mind a vonzó, mind a nem vonzó üzletasszonyokat ugyanúgy ítélték meg a kutatásban.

Hozzá kell azonban tenni az eredményhez, hogy a tanulmány idegen emberek fényképeire adott gyors reakciókat vizsgálta, nem a valós életet. Sheppard rámutatott, hogy így nehéz következtetéseket levonni arról, hogyan játszódna le mindez a munkahelyen, ahol sokkal több esély van arra, hogy megismerjünk másokat.


A Fast Company cikke nyomán

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen