Mentális szilárdság: elengedhetetlen a munkában

szerző: Jobline
2019 július 11.

Egy kutatás professzionális sportolókat elemzett, és felfedezett bennük olyan személyiségjegyeket és magatartásmintákat, amelyek támogatták őket a sikerben. A siker legfőbb előrejelzője az úgynevezett mentális szilárdság volt.

Mi az a mentális szilárdság?


A mentális szilárdság olyan pszichológiai képesség, amely lehetővé teszi, hogy jobban megálljuk a helyünket, mint az ellenfeleink, és sokkal következetesebbek és jobbak legyünk nálunk a koncentrációban, a magabiztosságban és nyomás alatt. Míg a mentális szilárdság kifejezést leginkább az edzők, cserkészek, játékosok használják, ugyanez a képesség megfigyelhető például az értékesítési szakembereknél is. A mentális szilárdság azt is jelenti, hogyan válaszolunk a kihívásokra, és hogyan vagyunk képesek ezt a gyakorlatba ültetni. A mentális szilárdság azt is megmutatja, hogyan vegyük fel, válasszuk ki és irányítsuk a tehetségeket hatásosan egy folyamatosan változó környezetben.

 

De miből áll a mentális szilárdság? Egy kutatás alapján hat mentális személyiségjegyre bontható szét.

 

Higgadtság – Ez a tulajdonság az érzelmek kifejeződésének hatékony irányítására utal. Azok a személyek, akik magasabb szinten állnak ebben, sokkal tudatosabban reagáltak stresszhelyzetekben. Azok, akik alacsonyabb pontszámot értek el, inkább érzelmileg reagáltak.

 

Feszültségtűrés – A lehetséges negatív következményekkel szembeni immunitás. A magas pontszámokkal rendelkezők semlegesek maradtak, amikor olyan eseményekkel néztek szembe, amelyek kívül estek az irányításukon. Azok viszont, akik alacsony pontszámokat értek el, arra figyeltek, mi mehet tönkre, vagy milyen negatív következményekkel számolhatnak.

 

Rugalmasság/énerő – Ez egy képesség arra, hogy kezelni tudjuk a kritikát, a hátrányos következményeket, az elutasítást. A magas pontszámok itt azt jelezték, hogy kevésbé befolyásolták a résztvevőket a hibák és a kudarcok. Az alacsony pontszámot elérő egyének a kudarcot, a kritikát és a visszautasítást belsővé teszik (internalizálják), és nehezen állítják vissza az önbizalmukat, vagy vágnak vissza ezekben a helyzetekben.

 

Energia/kitartás – Az a lehetőség, amivel hosszú távon is magas szintű aktivitást tudunk fenntartani. A magas pontszámot elérők az akadályok leküzdésében aktívak és kitartóak. Az alacsonyabb pontszámokkal rendelkezők általában kevésbé energikusak a feladatok tekintetében, és nem feltétlenül kitartóak, amikor el kell érni egy célt.

 

Önszerkezet – Ez annak a mérője, hogy az egyén mennyire szeret önállóan dolgozni. A magas pontszámúaknál a motiváció önállóan megy végbe. Az alacsony pontszámúaknál ez nem valószínű, hogy meghatározza a saját munkamódszereket és szokásokat.

 

Alaposság – Az a tendencia, hogy képesek vagyunk figyelmet szentelni a részleteknek, a feladatoknak, a munkának, a munkakörünknek. Azok, akik magas pontszámot értek el, hajlamosabbak felelősséget vállalni, sőt néha akár perfekcionisták is lehetnek. Az alacsony pontszámúak ellenben nem szentelnek figyelmet a részleteknek, néha még a szükséges mértékben sem.

 

 


A jó sportolók jó értékesítők is

Amikor a sportról van szó, ezeket a személyiségjellemzőket értékelik az egyének sikerességének felmérésére. De ugyanez érvényes az érékesítőkre is. A legjobban teljesítők képesek kezelni a stresszes helyzeteket, kudarcokat. Önállóan határozzák meg munkanapjukat, és azt, hogyan fogják nyomon követni ügyfeleiket, hogyan fogják kiszámíthatatlan értékesítési helyzetekben megtartani hidegvérüket. A legmagasabb teljesítményűek vállalják a felelősséget munkájukért, és tudják, hogy milyen lépéseket kell tenniük ahhoz, hogy eljussanak az értékesítési győzelemhez. Végső soron azok, akik a sportban elérik a mentális szilárdságot, sokkal sikeresebbek lehetnek az értékesítésben is.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

A mentális szilárdság alkalmazása a munkahelyen

A mentális szilárdság kutatási eredményeinek cselekvésbe fordítása egyaránt ötvözi a művészeteket és a tudományt. Először fontos, hogy szervezeti tudatosságot teremtsünk arról, miért lényeges a mentális szilárdság, nemcsak az értékesítési területen, de az egész szervezetben is. A tudatosság csak az első lépés: a mentális szilárdság kultúrájának kialakítása a célzott kiválasztás és fejlesztés révén olyan környezetet teremt, amelyben a munkavállalók nagyobb rugalmassággal kezelik a stresszt, fenntartják a konstruktív érzelmi viszonyokat, és kitartanak a kihívásokon keresztül. A megfelelő tehetségek kiválasztása természetesen az egyik legfontosabb szempont a mentális szilárdság kultúrájának kialakításában, mivel sokkal könnyebben formálhatunk olyanokat, akiket a meghatározott személyiségjegyek miatt vettünk fel, mintha olyanokban akarjuk kialakítani ezeket az új szokásokat, akik nem feltétlenül rendelkeznek ezzel a hajlammal.

 

Az újak felvétele mellett fontos, hogy a meglévő alkalmazottak mentális erősségeit és hiányosságait is megértsük. A szervezet mentális erejének felmérésével lehetővé válik, hogy olyan fejlődési utakat alakítsunk ki, amelyek a mentális szilárdság azon aspektusaira vonatkoznak, amelyekre a fejlesztés a legnagyobb hatással lehet.

 

Fontos tudni, hogy a mentális szilárdság jellemzőinek megteremtése nem történik meg egy tipikus értékesítési tréning során, de egy hosszabb távú kampány létrehozása növeli a hagyományos képzési beruházások hatékonyságát.

 

 

A Tlnt cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen