Utálod a munkád? Szabadulj meg tőle 4 lépésben

szerző: Jobline
2019 július 16.

A kapkodás biztos bukáshoz vezet, higgadtan mérd fel, milyen tényezőket kell figyelembe venni.

Vasárnap este van, s azon találod magad, hogy már a közelgő munkahéttől rettegsz? Sőt azt is tudod, hogy a jelenlegi helyeden csak rosszra számíthatsz, mégsem vagy biztos abban, hogy ennél jobbat is találnál? A kezdetek kezdetén jó ajánlatnak tűnt ez az állás, de mára rájöttél, hogy semmi szeretnivaló nincs jelenlegi pozíciódban?

Még ha nem is vagy túl boldog, a változtatáson való hezitálás hosszúra nyúlhat, hiszen valljuk be, félelmetes a bizonytalant választani a biztos helyett. Ezért ahelyett, hogy ugranál a sötétbe, inkább várod a sült galambot, hátha a szádba pottyan. Persze ritkán előfordulhat, hogy szerencséd van, de van egy sokkal biztosabb módja is annak, hogy kiderítsd, léteznek-e kielégítőbb állások a piacon, mint a jelenlegi. Ez pedig az, ha döntést hozol. A The Muse elárulja, hogyan tudod ezt megtenni úgy, hogy később se kelljen vádolnod magad azért, mert túl elhamarkodottan cselekedtél.


1. lépés: Tudd, hogy időbe telik
A változások nem történnek meg rögtön. Még ha el is döntötted, hogy készen állsz, az álláskeresés elhúzódhat akár több hónapig is. De lehet, hogy a legmegfelelőbb állás nem véletlenül várat annyit magára: például így marad időd némi pénzt félretenni a jelenlegi fizetésedből, vagy megoldani egy-két felmerülő problémát a magánéletedben. Lehet, azért kapsz ennyi időt, mert még ki kell találnod, mi legyen a következő lépés. Mindez nem jelenti azt, hogy bele kell ragadnod a helyzetbe, vagy fel kell adnod. A szükséges lépések meghatározásával könnyebben elláthatod jelenlegi feladataidat is, hiszen hiába vagy még mindig a régiben, könnyíthet a lelkeden a tudat, hogy éppen a menekülési útvonaladat építed ki.


2. lépés: Kérdezd meg magadtól őszintén, hogy mi tart vissza
Sokan gondoljuk úgy, hogy a kielégítő fizetés elfeledtetheti velünk negatív érzéseinket a munkánk iránt, sőt azzal is áltathatjuk magunkat, hogy igazából kedvünket leljük benne. Ez nem csoda, hiszen számos előnye van a magas fizetésnek, például biztonságot tudunk nyújtani a családunk számára. Ijesztő bevallani magunknak, hogy valójában utáljuk a munkánkat, hiszen ezzel esetleg le kell mondanunk a több fizetés nyújtotta előnyökről, a családunk elé kell állnunk, és közölni velük döntésünk lehetséges következményeit. Ilyenkor valójában mások megítélésétől rettegünk. Pedig őszinteségünk miatt érhetnek akár kellemes meglepetések is, és találhatunk támogatókra a családunk, a barátaink körében. És ha még sem állnak ki melletted teljes mértékben? Tartsd észben, hogy ez a te karrieredről szól: nem kell olyan munkát vállalnod, amit utálsz, csak azért, hogy másokat boldoggá tegyél. Légy őszinte azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél, aztán hozd mindenki tudtára a szándékodat.

 

 

 

 

 

3. lépés: Végezz némi kutatómunkát, mennyire vagy versenyképes
Tényleg szükségszerű megszerezni egy újabb diplomát vagy végzettséget? Mielőtt újabb képzésre iratkoznál be, tekintsd át a kívánt pozíció munkaköri leírását, és nézd meg, milyen képzettséget várnak el tőled. Ütemezz be pár információszerző interjút az iparág szakértőivel, különösen azokkal, akik az általad is kiszemelt vállalatoknál dolgoznak, de internetes fórumokon is felteheted kérdéseidet. Ezután tekintsd át a volt munkáidat, és nézd meg, van-e átfedés az ott megszerzett tapasztalatok és a vágyott munka leírásában elvártak között. Ha időt szakítasz erre a lépésre, nagy valószínűséggel találsz olyan már meglévő képességeket, tapasztalatokat, melyek könnyen kamatoztathatók majd a kívánt pozícióban is. Ha pedig hiányosságra bukkansz, legalább tudod, hogy tényleg érdemes újabb képzésbe fektetned.


4. lépés: A kutatások eredményét alkalmazd a gyakorlatban
Mit fedeztél fel a kutatómunka alatt? Bármi is legyen az, kezdd el átültetni a gyakorlatba. Mit jelenthet ez? Például beiratkozhatsz egy képzésre, hogy megszerezd a szükséges képességeket, vagy vehetsz egy olyan könyvet, amely mindeninek kötelező olvasmány, aki a területeden dolgozik. Lehet, csak annyi a teendőd, hogy felfrissítsd az önéletrajzodat, különös figyelmet szentelve azon tapasztalatok felsorolásának, amelyek a vágyott állásnál is számítanak. Talán attól félsz, hogy a kutatások végül arra a következtetésre vezetnek, hogy a jelenleginél sokkal több tapasztalatra van még szükséged, ezért mindent elölről kell kezdened? Pedig nincs olyan ok, amiért feladd. A számos lehetőség mellett sokan figyelmen kívül hagyják például az önkéntességet, ami igazi win-win helyzet. Ha ugyanis egy önkéntes szervezetnél dolgozol, a gyakorlatban is tudod tesztelni azokat a képességeidet, melyek az új karrieredhez szükségesek. Esetleg a marketinges készségeidet kéne kicsit fejleszteni? Vagy a pénzügyi tapasztalataidat? Imádod a rendezvényszervezést, de hozzá vagy láncolva az asztalodhoz? Találj egy olyan nonprofit szervezetet, ahol a jelenlegi munkád mellett is részt tudsz vállalni azokban a feladatokban, melyek előhívják passzív képességeidet.


Visszatérve az első lépésre, fontos még egyszer tisztázni, hogy nem kell mindent azonnal megcsinálnod. De valahol el kell kezdened. Lehet, túl sok idődet fecséreled el egy olyan pozícióban, mely boldogtalanná tesz. Ezért a panaszkodás és a reménykedés helyett inkább kezdj el tervezni lépésről lépésre. Jövőbeli éned meg fogja köszönni.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen