4 dolog, amit érdemes tudnod, ha nőként a tech iparban szeretnél dolgozni

szerző: Jobline
2019 július 31.

Miközben már számos technológiai vállalat próbálja növelni a női munkaerőt, többségükben megdöbbentően alacsony a nők száma a ranglétrán. Egy nemrégiben készült jelentés rámutatott, hogy a nagyobb technológiai vállalatok munkaerejének csupán 26-43 százalékát teszik ki a nők. A Szílcium-völgyben vezetői pozícióban mindössze 11 százalék a nők aránya.

Miként tudnak a nők kitűnni a férfiak által dominált területen?

Az időzítés fontos, de a kemény munka is

A siker a tehetségtől és a kemény munkától függ, de az időzítés is határozottan segíteni tud. Kelly az 1980-as, 90-es években Sanghajban nőtt fel, ezért volt hozzáférése a jó számítógépekhez, ami 25 évvel ezelőtt nagy dolognak számított. „Nagyon szerencsés voltam, hogy hozzáférhettem iskola utáni programokhoz, ahol számítógépes programozásra tanították a gyerekeket” – mondja Kelly. Ez luxus és kiváltság volt még Kínában is. A szerencsés ütemezésen kívül Kelly időt is fektetett a munkába, és megszerezte diplomáját, ma pedig egy kapacitás-tervező és egy technikai szállító csapatot vezet, valamint felelős a cége streaming platformjának termelési kapacitásának meghatározásáért.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A kíváncsiság és a magabiztosság a kulcs

Kelly szoftverfejlesztőként kezdett, de a cégnél eltöltött 5 év alatt többször is munkakört váltott. Kelly azért is maradt a STEM-hez kapcsolható területeken, mert mindig is szerette a matematikát és a kihívásokat. Kíváncsi volt, hogyan működnek más rendszerek, és lehetőséget kapott teljes potenciáljának elérésére. „A kíváncsiság a legfontosabb haszon, amely a kihívásokból és a különféle szerepekből származik.” Azt tanácsolja, ha kihívással találjuk szembe magunkat, ne ijedjünk meg, hanem legyünk magabiztosak.

 

 


 

A megfelelő cég sikerhez vezet

Nagyon sok múlik a munkakörnyezeten is. „Mikor interjúra megyünk, vajon látunk más női alkalmazottakat is például vezetői szintű beosztásban? Mi a cég hozzáállása az iparágban dolgozó nők felé? Olyan társaságot kell találnod, amely elősegíti a befogadás kultúráját, és felteszi a nehéz kérdéseket az öntudatlan elfogultság és a nemi sztereotípiák kapcsán”- tanácsolja Kelly. Mindemellett azt is tudnunk kell, mit csinál a vállalat az irodán kívül. Támogatja azokat a kezdeményezéseket, melyek ösztönzik a nők STEM képességeinek fejlesztését? Vannak mentorhálózatai? Kelly azt mondja, soha nem lenne jelenlegi pozíciójában, ha más nők a cégnél nem bátorították volna. Az is fontos, hogy megtaláld támogatási körödet, és tanácsot tudj kérni a munkatársaidtól, ha szükséges.

 

A kitartás fontos

Noha Kelly elismeri, hogy a professzionális kihívásokkal többnyire már megbirkózott, még mindig igyekeznie kell. „Idővel arra gondoltam, hogy ha ezen keresztüljutok, akkor bármit meg tudok csinálni” – mondja. Mindig lesznek olyan idők, amikor kétségeid merülnek fel, jól csinálod-e, de csak haladj tovább. És ami a legfontosabb: soha ne érdekeljen, mit gondolnak mások arról, mivel jutottál előre a karrieredben. „Soha nem gondoltam, hogy csak azért, mert lány vagyok, valamit nem kellene kipróbálnom” – mondja Kelly.


A The Muse cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen